Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Værmann med eget værhår

 

Værmann med eget værhår

Ikke et eneste lite lavtrykk kan liste seg innpå oss uten at Torgeir Mørk oppdager det. Han har eget værhår og er følsom for trykkforandring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Birger Amundsen

Han er meteorologikonsulent på flyplassen og holder til i tårnet. Derfra kan han skue vidt utover, mot munningen av Isfjorden eller innover langstrakte Adventdalen. Det meste av vær kommer derfra, bare ikke akkurat nå. For nå er det selveste godværet som dominerer, og har gjort det i lang tid.
Det hele er en velsignelse, og preger til de grader også atmosfæren i flytårnet. Livet går sin gang uten bråe kast blant karene i tårnet.
– Ja, hva skal man si, høhøhø? Hva er det med Svalbard? Det er en egen stemning som appellerer til meg. Folk stresser ikke. Jeg kunne kommet med noen naturfloskler for det er flott her, selvsagt. Samfunnet er behagelig, ungene trives på skolen. Ja, selv bikkja trives, selv om den ikke er en polarhund.
Du kan se det på ham, at han har funnet stilen. En kopp kaffe her, en kopp kaffe der. En telefon nå og en da. En runde foran datamaskinen. En titt på været. Blå himmel, strålende solskinn, minus 23 grader med et nordøstlig drag.
Torgeir Mørk fant Svalbard i 1988. Han satt intetanende på Fornebu, i værtjenesten der, da han fikk spørsmål om han hadde anledning til å rive seg løs noen timer og bli med på en chartertur i regi av Bekkestua Lions.
– Det var rimelig spesielt, men det var vel første gnisten, antar jeg.
Tre år senere var han på plass i tårnet på Hotellneset som meteorologikonsulent fram til 1994. Og det må åpenbart være noe her, for sannelig var han tilbake igjen sammen med kona, bikkja og ungene for fire år siden. Han skulle dratt ned til sommeren, men håper på to nye år.
– Primæroppgaven er flyværtjeneste. Å varsle været her ved flyplassen og i nærområdet, og ha oversikt over været der hvor Lufttransport og Airlift flyr. De flyr over hele Svalbard og vil gjerne vite hvordan forholdene er der de skal fly.
– Hva skal man så si om svalbardværet?
– Ja, hva skal man si? Hurtige skiftninger over korte avstander, som på mandag. Da var det snøvær her og dårlig sikt, og blå himmel og fine forhold i Svea. Det var en front som kom nordfra og som forsterket seg over Isfjorden.
– Hva skjer om du bommer?
– Bommer ikke, hehe. Nei altså, brukerne her vet hvordan forholdene er og at det går an å bomme. Men jeg har ikke gjort de store bommertene, ikke i denne perioden i hvert fall.
På spørsmål om han har fått noe utnavn, som forgjengeren som ble kalt Arne Lavtrykk, svarer han benektende.
– Torgeir Høytrykk?
– Nja, nei. Men jeg har da i det minste eget værhår, ler han og rister på hestehalen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!