Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varetektfengslet i to uker

Det russiske fryseskipet står på grunn midt i et fuglereservat med ferdselsforbud. FOTO: LN-HTD

Varetektfengslet i to uker

Styrmannen og kapteinen på fryseskipet «Petrozavodsk» er varetektsfengselet og må for retten etter grunnstøtingen ved Bjørnøya mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.05.2009 kl 13:28

I et rettsmøte i Nord-Troms tingrett fredag ble de to russiske sjøfolkene varetektfengslet fram til saken mot dem skal opp i Nord-Troms tingrett 29. mai.

– Begge de siktede erkjente straffeskyld i henhold til siktelsen og samtykket til varetektsfengsling, sier assisterende sysselmann Lars Fause.

Den russiske generalkonsulen var også til stede under rettsmøtet i Longyearbyen sammen med de siktedes forsvarer, og de to siktede er sendt ned til Tromsø fengsel hvor de skal sitte til saken skal opp for retten.

Sovnet på vakt

Det var tidlig mandag morgen at det russiske fryseskipet grunnstøtte på sørsiden av Bjørnøya. Styrmannen er siktet for brudd på skipssikkerhetsloven sitt krav til aktsom navigering etter at han sovnet på vakt på brua, for navigering i et fuglereservat med ferdselsforbud og for å ha drukket alkohol i etterkant av forliset. Kapteinen er også siktet for å ha drukket alkohol. Han hadde en promille på 1,3 da han ankom Longyearbyen.

– Påtalemyndigheten vil vurdere å fremme sakene som tilståelsessak, det vil si at Nord-Troms tingrett kan avsi dom på grunnlag av de siktedes forklaringer og sakens dokumenter alene. Sysselmannen vil diskutere dette spørsmålet med statsadvokaten kommende uke, sier Fause.

Ingen tegn til olje

Torsdag ettermiddag fløy Kystverkets overvåkningsfly over havaristen, men så ingen tegn til olje på sjøen. Havaristen er fremdeles i bevegelse men ligger tilsynelatende relativt stabilt på steingrunnen, skiver Kystverket på sine nettsider.

Eksperter fra Direktoratet for Naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt ankom fredag havaristedet. De skal ifølge NRK bli på Bjørnøya i to dager for å undersøke hvilke skader utslipp fra havaristen har gjort.

?

 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!