Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varetektfengslet i to uker

Det russiske fryseskipet står på grunn midt i et fuglereservat med ferdselsforbud. FOTO: LN-HTD

Varetektfengslet i to uker

Styrmannen og kapteinen på fryseskipet «Petrozavodsk» er varetektsfengselet og må for retten etter grunnstøtingen ved Bjørnøya mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.05.2009 kl 13:28

I et rettsmøte i Nord-Troms tingrett fredag ble de to russiske sjøfolkene varetektfengslet fram til saken mot dem skal opp i Nord-Troms tingrett 29. mai.

– Begge de siktede erkjente straffeskyld i henhold til siktelsen og samtykket til varetektsfengsling, sier assisterende sysselmann Lars Fause.

Den russiske generalkonsulen var også til stede under rettsmøtet i Longyearbyen sammen med de siktedes forsvarer, og de to siktede er sendt ned til Tromsø fengsel hvor de skal sitte til saken skal opp for retten.

Sovnet på vakt

Det var tidlig mandag morgen at det russiske fryseskipet grunnstøtte på sørsiden av Bjørnøya. Styrmannen er siktet for brudd på skipssikkerhetsloven sitt krav til aktsom navigering etter at han sovnet på vakt på brua, for navigering i et fuglereservat med ferdselsforbud og for å ha drukket alkohol i etterkant av forliset. Kapteinen er også siktet for å ha drukket alkohol. Han hadde en promille på 1,3 da han ankom Longyearbyen.

– Påtalemyndigheten vil vurdere å fremme sakene som tilståelsessak, det vil si at Nord-Troms tingrett kan avsi dom på grunnlag av de siktedes forklaringer og sakens dokumenter alene. Sysselmannen vil diskutere dette spørsmålet med statsadvokaten kommende uke, sier Fause.

Ingen tegn til olje

Torsdag ettermiddag fløy Kystverkets overvåkningsfly over havaristen, men så ingen tegn til olje på sjøen. Havaristen er fremdeles i bevegelse men ligger tilsynelatende relativt stabilt på steingrunnen, skiver Kystverket på sine nettsider.

Eksperter fra Direktoratet for Naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt ankom fredag havaristedet. De skal ifølge NRK bli på Bjørnøya i to dager for å undersøke hvilke skader utslipp fra havaristen har gjort.

?

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!