Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Været stopper strossa

 

Været stopper strossa

Det har ikke vært noen produksjon i Svea-gruva siden mandag kveld, da strossa ble stoppet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2010 kl 15:13

– Vi har ikke hatt fly mellom Svea og Longyearbyen siden lørdag og fikk derfor ikke inn strossearbeiderne som skulle begynt sitt skift tirsdag, sier gruvesjef Per Nilssen.

Gruvearbeiderne som gikk av skift mandag kunne ikke fortsette å jobbe på grunn av sine arbeidsavtaler. De har bare kunnet vente på bedre flyvær, så de skulle komme seg til Longyearbyen. 

– Noen har ventet i tre døgn på å komme seg hjem, og det er jo forferdelig kjedelig, sier Nilssen. 

40 engelskmenn

At strossa står får også konsekvenser for strosseflyttet som snart skulle i gang, men som nå blir forsinket. Store Norske har leid inn rundt 40 engelskmenn som skal bistå i flyttet, og sju av dem er allerede på plass i Svea. Tolv har ventet flere døgn på fastlandet, på grunn av de mange kansellerte flyene til Svalbard, og resten kommer etter hvert. 

Nilssen har ikke noe eksakt tall på hvor mye Store Norske taper på forsinkelsen. 

– Det er snakk om ventelønn for de innleide i tillegg til den tapte kullproduksjonen. Men det er ikke dramatiske summer, sier han. 

Oppfaringen i gruva har ifølge Nilssen gått som den skal.

La ned arbeidet

Onsdag formiddag valgte Store Norske å stenge hele gruva, i tillegg til at alt arbeidet på uteanlegget ble stanset på grunn av været. Årsaken var en vindstyrke på 50-60 knop og snøfokk. 

– Ifølge leirvakta kunne man ikke garantere at et redningshelikopter kunne lande, og vi mente derfor at det ikke var forsvarlig å holde arbeidet i gang. Vi tok det opp igjen da nattskiftet gikk på halv ti om kvelden, sier Nilssen. 

På fastlandet

Selv om flyene mellom Svea og Longyearbyen begynte å gå igjen torsdag formiddag, venter Store Norske fortsatt på mange som skal komme fra fastlandet. 

– Vi venter på bemanning, og selv om vi har fått over noen fra Longyearbyen, sitter det fortsatt mange i Tromsø og Oslo. Vi håper å få over så mange som mulig i kveld, men det spørs på været. Det er mer vind i Svea enn i Longyearbyen, sier Nilssen. 

Flyplassen i Svea har en grense på 30 knop i vindstyrke, mens styrken har vært oppe i 37 knop torsdag. 

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!