Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Været stopper strossa

 

Været stopper strossa

Det har ikke vært noen produksjon i Svea-gruva siden mandag kveld, da strossa ble stoppet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2010 kl 15:13

– Vi har ikke hatt fly mellom Svea og Longyearbyen siden lørdag og fikk derfor ikke inn strossearbeiderne som skulle begynt sitt skift tirsdag, sier gruvesjef Per Nilssen.

Gruvearbeiderne som gikk av skift mandag kunne ikke fortsette å jobbe på grunn av sine arbeidsavtaler. De har bare kunnet vente på bedre flyvær, så de skulle komme seg til Longyearbyen. 

– Noen har ventet i tre døgn på å komme seg hjem, og det er jo forferdelig kjedelig, sier Nilssen. 

40 engelskmenn

At strossa står får også konsekvenser for strosseflyttet som snart skulle i gang, men som nå blir forsinket. Store Norske har leid inn rundt 40 engelskmenn som skal bistå i flyttet, og sju av dem er allerede på plass i Svea. Tolv har ventet flere døgn på fastlandet, på grunn av de mange kansellerte flyene til Svalbard, og resten kommer etter hvert. 

Nilssen har ikke noe eksakt tall på hvor mye Store Norske taper på forsinkelsen. 

– Det er snakk om ventelønn for de innleide i tillegg til den tapte kullproduksjonen. Men det er ikke dramatiske summer, sier han. 

Oppfaringen i gruva har ifølge Nilssen gått som den skal.

La ned arbeidet

Onsdag formiddag valgte Store Norske å stenge hele gruva, i tillegg til at alt arbeidet på uteanlegget ble stanset på grunn av været. Årsaken var en vindstyrke på 50-60 knop og snøfokk. 

– Ifølge leirvakta kunne man ikke garantere at et redningshelikopter kunne lande, og vi mente derfor at det ikke var forsvarlig å holde arbeidet i gang. Vi tok det opp igjen da nattskiftet gikk på halv ti om kvelden, sier Nilssen. 

På fastlandet

Selv om flyene mellom Svea og Longyearbyen begynte å gå igjen torsdag formiddag, venter Store Norske fortsatt på mange som skal komme fra fastlandet. 

– Vi venter på bemanning, og selv om vi har fått over noen fra Longyearbyen, sitter det fortsatt mange i Tromsø og Oslo. Vi håper å få over så mange som mulig i kveld, men det spørs på været. Det er mer vind i Svea enn i Longyearbyen, sier Nilssen. 

Flyplassen i Svea har en grense på 30 knop i vindstyrke, mens styrken har vært oppe i 37 knop torsdag. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!