Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Været stopper strossa

 

Været stopper strossa

Det har ikke vært noen produksjon i Svea-gruva siden mandag kveld, da strossa ble stoppet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2010 kl 15:13

– Vi har ikke hatt fly mellom Svea og Longyearbyen siden lørdag og fikk derfor ikke inn strossearbeiderne som skulle begynt sitt skift tirsdag, sier gruvesjef Per Nilssen.

Gruvearbeiderne som gikk av skift mandag kunne ikke fortsette å jobbe på grunn av sine arbeidsavtaler. De har bare kunnet vente på bedre flyvær, så de skulle komme seg til Longyearbyen. 

– Noen har ventet i tre døgn på å komme seg hjem, og det er jo forferdelig kjedelig, sier Nilssen. 

40 engelskmenn

At strossa står får også konsekvenser for strosseflyttet som snart skulle i gang, men som nå blir forsinket. Store Norske har leid inn rundt 40 engelskmenn som skal bistå i flyttet, og sju av dem er allerede på plass i Svea. Tolv har ventet flere døgn på fastlandet, på grunn av de mange kansellerte flyene til Svalbard, og resten kommer etter hvert. 

Nilssen har ikke noe eksakt tall på hvor mye Store Norske taper på forsinkelsen. 

– Det er snakk om ventelønn for de innleide i tillegg til den tapte kullproduksjonen. Men det er ikke dramatiske summer, sier han. 

Oppfaringen i gruva har ifølge Nilssen gått som den skal.

La ned arbeidet

Onsdag formiddag valgte Store Norske å stenge hele gruva, i tillegg til at alt arbeidet på uteanlegget ble stanset på grunn av været. Årsaken var en vindstyrke på 50-60 knop og snøfokk. 

– Ifølge leirvakta kunne man ikke garantere at et redningshelikopter kunne lande, og vi mente derfor at det ikke var forsvarlig å holde arbeidet i gang. Vi tok det opp igjen da nattskiftet gikk på halv ti om kvelden, sier Nilssen. 

På fastlandet

Selv om flyene mellom Svea og Longyearbyen begynte å gå igjen torsdag formiddag, venter Store Norske fortsatt på mange som skal komme fra fastlandet. 

– Vi venter på bemanning, og selv om vi har fått over noen fra Longyearbyen, sitter det fortsatt mange i Tromsø og Oslo. Vi håper å få over så mange som mulig i kveld, men det spørs på været. Det er mer vind i Svea enn i Longyearbyen, sier Nilssen. 

Flyplassen i Svea har en grense på 30 knop i vindstyrke, mens styrken har vært oppe i 37 knop torsdag. 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!