Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vær stolte

Klubbleder Arild Olsen har klokkertro på at det går an å drive lønnsom kulldrift selv om prisene er lave. FOTO: Eirik Palm

Klubblederens melding til de ansatte:

– Vær stolte

Spørsmålet om statsgaranti til Store Norske havner etter all sannsynlighet i nasjonalforsamlingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.11.2014 kl 14:40

– Folk tar det med fatning og innser alvoret, sier klubbleder Arild Olsen i Store Norske.

Da kuttforslaget ble offentliggjort tirsdag, var han i Svea for å snakke med sine ansatte.
– Jobben min blir å ivareta medlemmene og sørge for at flest mulig har jobb lengst mulig, ivareta de som blir berørt, og sikre trygge arbeidsplasser for de som er igjen, sier han.

Nær stans
Når styret i Store Norske møter Nærings- og fiskeridepartementet i januar, er det med en plan som skal sikre overskudd eller i det minste balanse. Store Norske hadde etter ni måneder et samlet underskudd på 225 millioner kroner, og dette underskuddet vokser for hver dag. I tillegg kommer nedskriving av verdier, noe som betyr at selskapet tidlig neste år vil ha store problemer og vil trenge en statsgaranti. Dermed kommer Stortinget inn i bildet.

Men allerede denne uka jobbes det hektisk med å påvirke de som skal være med og avgjøre kullselskapets framtid. Til uka reiser Olsen ned til Oslo for å delta på møter i Stortinget sammen med lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap), som startet lobbingen allerede torsdag.

– Jeg kjenner bedriften innenfra, og vet at det er potensial og muligheter til å ta ned kostnader. Min ambisjon er å sørge for lønnsom kulldrift i framtida, sier klubblederen, som understreker alvoret:

– Den klare beskjeden vil være at får vi ikke etablert finansiering i løpet av første kvartal, så er det stopp.

25 prosent
For ved siden av Store Norske jobbes det på spreng i Longyearbyen lokalstyre. Tirsdag vedtok politikerne å sende lokalstyrelederen til Stortinget for å ha samtaler med beslutningstakere og rådgivere.

– Dette er ikke et samfunn med knekt rygg. Vi har veldig gode og solide argumenter i denne saken, sier Kristoffersen som har møteplanen full.

I tillegg til kompetanse og strategisk rolle kommer hun til å vise konsekvensene av en nedstengning av kullselskapet. For eksempel har 25 prosent av barna i barnehagene og skolen foreldre som jobber i Store Norske.

Kristoffersen tror en behandling i Stortinget vil komme raskt etter at styret har presentert en plan som eieren kan slutte seg til. Hun er også redd for at det skal bre seg en depresjon.

– Jobb nummer én er omsorg for innbyggerne, og jeg føler at jeg har et lokomotiv i ryggen gjennom lokalsamfunnet, sier hun.

Svalbard næringsforening er blant dem som har gått i bresjen for lobbingen i Stortinget. Leder Terje Aunevik frykter at det skal koke ned til en debatt om ja eller nei til kull.

– Det må ikke danne seg et inntrykk av at man skal gå inn og subsidiere en fortid, men at man skal investere i en fremtid, sier Aunevik, som mener det er et tidsvindu framover til å være dristig og skape et nullutslippsamfunn basert på kull.

Ønsker sjef
Dette er den andre runden på halvannet år. Da det i fjor ble bestemt å ta ned 80 stillinger, ble det samtidig planlagt en drift basert på 83 dollar tonnet. Arild Olsen sier dette målet er innfridd og oppnås i dag. Derfor har han klokkertro på at det er mulig å rigge driften til en pris på 70 doller tonnet.

– Men fremdeles er det ingen avklaring om ny ledelse. Hva tenker du om det midt i prosessen?

– Det hadde vært en kjempefordel å ha det på plass nå. Den nye lederen kommer til å få en utfordrende jobb.

Olsen peker samtidig på at de ansatte, til tross til høyt steininnhold, feil på nytt utstyr, problemer med oppredningsverket og fallende kullpriser har greid å åpne en ny kullgruve. Til de ansatte har han én beskjed:

– Vær stolte. Vi har levert og ingen skal skjemmes over denne innsatsen, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!