Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vår plikt – alles ansvar

Åpenhet koster, men fortielse koster mer. I fjor høst forgrep en ung gutt seg seksuelt mot to jenter i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Gutten ble anmeldt, og saken har siden vært under etterforskning hos Sysselmannen. Overgrepene har naturlig nok vært en stor belastning for alle som er direkte berørt, og har også preget byens ungdomsmiljø og ført til sterke reaksjoner. Svalbardposten har lenge vært kjent med saken, men har valgt å ikke skrive om den inntil en tiltale eventuelt ble tatt ut. Avgjørelsen ble tatt for ikke å legge sten til byrden for jentene og gutten så lenge etterforskningen pågikk.

Hvor vond saken enn er blir den ikke borte om alle tier. Snarere tvert imot, den vil bare fortsette å vokse og forvrenges. Som lokalavis for Svalbard generelt og Longyearbyen spesielt føler vi som har tatt på oss ansvaret for å bringe ut informasjon til dere, våre lesere, et stort ansvar. Det hender at noen gjerne vil ha et ord med i laget når vi gjør våre ukentlige utvelgelser, det er så. Ingen vil vel havne på forsiden av Svalbardposten, eller hvilken som helst avis, om vedkommende aldri så mye har gjort en tabbe, en dumhet eller kort og godt en kjeltringstrek.

En sak som den vi står overfor nå, hvor yngste jente er 12 år gammel, påkaller særlig varsomhet. I Vær Varsom-plakaten, pressens selvpålagte etiske normer, heter det blant annet at det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet, men også at «når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet». Det er i dette skjæringspunktet Svalbardposten befinner seg når vi nå omtaler saken. Idet Troms og Finnmark statsadvokatembeter mandag forkynte tiltalebeslutningen, er saken løftet ut av etterforskningens lukkede rom inn i offentligheten. Tiltalen er svært alvorlig, noe som også blir understreket av assisterende sysselmann Elisabeth B. Løvold.

Selv om ungdomsmiljøet i Longyearbyen er lite, er det på langt nær så gjennomsiktig som enkelte nok skulle ønske at det var. For to år siden kom en mor med til dels sterke påstander om høyt alkoholforbruk og seksuelle overgrep blant byens ungdom. Saken vakte oppsikt, men ble raskt lagt død som løse påstander fra en frustrert mor. Temaet ungdom og alkohol er urgammelt. Rektor ved skolen i Longyearbyen peker også på flere negative episoder det siste halvåret, hvor fyll er med i bildet. Uten å koble den tragiske overgrepssaken med det generelle alkoholforbruket blant byens ungdom, gir det noen enhver en mulighet til å stille vanskelige spørsmål. I den anledning går det selvsagt også an å stille mer åpne spørsmål om alkoholforbruket generelt på Svalbard. Vi vet alle at det drikkes mye her nord. Spørsmålet Forebyggende Forum må stille, når de får summet seg utpå høsten en gang, er ikke bare å ansvarliggjøre ungdommen, men også godt voksne mennesker.

Longyearbyen har vist seg som et robust samfunn i vanskelige situasjoner. Nå har vi muligheten til å vise at vi takler også dette. Vi er sensitive nok til å ta vare på jentene og robuste nok til ikke å dømme for sterkt. Vi skal alle fortsette å bo her mellom fjellene hvor vi trives så godt.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!