Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vår Herres husmor

 

Vår Herres husmor

La gå at det finnes en mann i kirken som har kontakt med høyere makter, men det finnes en dame i samme hus som tar seg av alt annet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Trude Wang heter hun og kommer fra Nord-Trøndelag. Hun kom så å si med mel til langt oppover ørene nordover, men det meste av melet er forsvunnet nå etter fire år i blåsten.
Hun er såkalt husholdsleder i kirka, og har hovedansvaret for peisestua og for alle som kommer tuslende opp trappa på sokkelesten for en kaffetår, vafler og en prat – eller rett og slett bare for å se seg rundt i kirken.
Alt det verdslige som prest og kateket ikke bruker tid på, tar Trude seg av.
Før hun bestemte seg for Svalbard, arbeidet hun på Lierne Bakeri. Men så var det dette med kjærligheten, og da samboeren dro nordover varte det ikke lenge før hun lot lefser være lefser og fulgte etter.
– Det var rundt St. Hans-tider at æ kom opp for å være her ei uke. Æ e glad i friluftsliv og jakt og æ tenkte; for et fantastisk sted.
Da det kort tid etter ble en stilling ledig i kirken, søkte hun og ble utvalgt blant 17 søkere. Og dermed var Longyearbyen blitt beriket med nok et driftig kvinnemenneske. Nå har hun akkurat avsluttet sin andre runde som leder av tv-aksjonen, og er også blitt valgt inn som representant i lokalstyret som én av fire kvinner blant 11 menn.
– Idealist? Tja, æ e´ kanskje det. Æ e´ veldig te å engasjere mæ, ja.
«Kjerka» har alltid hatt en spesiell plass i gruvebyen som et sted med god takhøyde og begrenset åndelig manipulasjon. I form og innhold er den mer som en sjømannskirke. Trude Wang var ingen kirkevanker før hun kom til Svalbard.
– Nei, i utgangspunktet hadde æ aldri tenkt at æ skulle jobbe i ei kirke, men så er det dette med kirka her, den er annerledes.
– Hvorfor hadde du ikke tenkt det?
– Æ hadde opplevd dårlige ting med kirka i Lierne. Det kom noen uttalelser fra presten der som gikk mot bygdefolket. Det er mye bjørn i kommunen, og presten ga uttrykk for at bjørnen var viktigere enn sauene. I Lierne er mye av næringsgrunnlaget sauedrift.
Presten hadde også holdninger angående selvmord som hun likte dårlig, om at bygdefolket var for dårlige til å ta signalene fra personer med psykiske problemer.
– Æ mener at presten skulle tenkt mer på de pårørende når han sa noe sånt, at det såret dæm.
Kirkens peisestue har fra gammelt av hatt en spesiell posisjon i gruvebyen, som samlingssted for sliten bus og andre med behov for åndelig ro og en prat. Flere av byens foreninger holdt også til i stuen. I dag har blandakoret fortsatt sine ukentlige øvelser der.
Betegnelsen «husmor» henger igjen, noe Trude Wang ikke har noe imot å bli kalt.
– Æ synes at det e´ helt greit å være husmor i kjerka, ler hun.
Og mens årets første vinterstorm herjer mellom fjellene, haster folk mellom husene.
– Ja, æ blir her. Æ har naturen og æ har mennesker som æ e´ glad i. Her har æ alt som æ trenger.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!