Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Vær heller en rollemodell

Michelle Truch, Imajyn Cardinal, Gaia Wise og Emma Thompson tok en tur i sentrum sist lørdag før de dro med Greenpeace-skipet "Esperanza". FOTO: Eirik Palm

Emma Thompson til Statoil-sjefen:

– Vær heller en rollemodell

Sammen med datteren Gaia skal den britiske filmstjernen Emma Thompson være vitne til klimaendringene i Arktis.

Lørdag var Thompson i Longyearbyen sammen med datteren Gaia Wise og den kanadiske skuespilleren Michelle Trush og hennes datter Imajyn Cardinal.

Kampanje
– Jeg er ikke aktivist. Jeg er bare et menneske. Drømmen er at de om 100 år kan peke på at dette var vendepunktet, sier Emma Thompson. Hun er medlem i Greenpeace, og har Oscar og Golden Globe i hylla hjemme i London og nærmere 40 filmer på merittlista.

Underveis på turen følges de av flere kamerateam, og målet er å sette søkelyset på global oppvarming.

I fjorden lå Greenpeace-skipet «Esperanza» og ventet, og tidlig på ettermiddagen la de ut på seilasen rundt Svalbard.

– Vi vil vise dem hvor vakkert stedet er og sette søkelyset på den sårbare naturen som står i fare for å bli ødelagt av oljeboring i Arktis. Tanken er at de skal blogge, ta bilder og dele på sosiale medier underveis, sier Vladimir Votjakov, kaptein på «Esperanza».

Wise, Thompson, Cardinal og Trush skal sørge for internasjonal oppmerksomhet – på tvers av generasjonene.

– Jeg vil se med egne øyne hva som skjer, og fortelle om det, sier Gaia Wise.

– Jeg noterer og vil huske alt jeg så, for hvem vet om jeg ser det igjen når jeg kommer tilbake, sier Imajyn Cardinal.

– Vær ansvarlig, Lund
Følget på fire er sterkt kritiske til oljenæringen. Det har aldri vært boret lenger nord på norsk side av Barentshavet som nå, og Statoil har vært på nesten 74 grader med leterigger, få mil sør for Bjørnøya. Greenpeace har også kritisert det norske oljeselskapet for å drive råkjør i Arktis. I tillegg kartlegges sokkelen ved Svalbard.

– Alle bør slutte med olje-boringen. Det er ikke godt nok å si at jobber vil forsvinne, for det vil komme nye- sammen med alternativ energi. Dette er ikke bærekraftig. Oljeselskapene er med på å forårsake mindre is, og nå vil de flytte etter isen, sier hun.

– Hva ville du da si til Statoil-sjef Helge Lund om du møtte ham?

– Hvordan kan du logisk, rasjonelt forsvare det du gjør? Vær heller en veiviser, vær en rollemodell, vær ansvarlig. Bruk alle krefter på fornybar energi, oppfordrer Emma Thompson før hun går ombord.

Ingen aksjoner

Greenpeace og «Esperanza» havnet igjen i søkelyset tidligere i sommer. Da lot de skipet ligge på den posisjonen som riggen Transocean Spitsbergen skulle ligge under leteboringen utenfor Bjørnøya, samt at de bordret leteriggen. Det endte med at «Esperanza» ble slept vekk.

– Planlegger dere noen aksjoner underveis?

– Nei, dette handler mest om å samle inn penger og støtte, sier Votjakov.
Planen var ifølge Greenpeace å seile rundt Svalbard, ikke bare Spitsbergen, men mye is gjør det umulig å seile forbi Nordaustlandet. Isen ligger helt inn mot land, og er presset inn på grunn av nordlig vind.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!