Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Våpen og signalpenn klikket

 

Våpen og signalpenn klikket

Leirlederen ladet fem ganger før skuddet gikk av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.08.2011 kl 13:49

Søndag ettermiddag avholdt Sysselmannen en pressebrief. Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand leder etterforskningen og har vært både på åstedet ved Hampusfjellet på Von Postbreen og har avhørt tre av de skadde personene som er fraktet til Tromsø.

Skisse

Lyssand presenterte noe de har kalt en prinsippskisse som viser hvem som har ligget i hvilke telt og i hvilken rekkefølge isbjørnen har angrepet dem.

Isbjørnen angrep først et telt hvor det lå tre gutter. Den første som ble angrepet var den omkomne 17-åringen. De to lederne på 29 og 27 år kom til for å hjelpe. 29-åringen hadde våpenet, ei gammel mauser-rifle med fire skudd i magasinet.

– Han siktet og trakk av, men skuddet gikk ikke av, sier Lyssand, som forteller at det er for tidlig å si noe om årsaken til det.

Skiftet fokus

Mannen ladet og trakk av våpenet fire ganger uten at våpenet gikk av, og da var magasinet tomt.

– Da mannen tok ladegrep, skiftet bjørnen fokus og gikk til angrep på lederen, sier Lyssand.

29-åringen ble først skadet, deretter angrep isbjørnen også den andre lederen som hadde prøvd å avfyre en signalpenn uten å lykkes.

Rømte

Deretter gikk isbjørnen tilbake til det første teltet. Der skadet han en 16 år gammel gutt som fremdeles lå inne i det sammenraste teltet. Den tredje gutten i teltet, en 17-åring, bestemte seg da for å rømme ut. Da skiftet bjørnen igjen fokus og angrep ham.

Ladet på nytt

I mellomtiden fant en de andre studentene våpenet, som var tomt, men han fant ingen ammunisjon.

Lederen på 29 år tok en av patronene som hadde falt ned på bakken.

– Han klarte å skyte et skudd som gikk i hodet på bjørnen. Han skjøt på kort avstand, sier Lyssand.

Gruppen hadde med ei rifle og to signalpenner.

Går gjennom rutiner

Sysselmannen har fremdeles igjen noen avhør og de skal prøve å aldersbestemme isbjørnen. Bjørnen er også blitt testet for rabies.

– I tillegg vil det være behov for å se på det britiske selskapets rutiner vedrørende denne typen turer, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, som ikke vil gå nærmere inn på hva det innebærer.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!