Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vanskelig is på Tempelfjorden

«Noorderlicht» innefrosset på Tempelfjorden i fjor vår. I år er forholdene vanskeligere med mindre snø og råk i isen. FOTO: Birger Amundsen

Vanskelig is på Tempelfjorden

Sist helg måtte Basecamp avlyse arrangementet på «Noorderlicht» på grunn av ei åpen råk i Tempelfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2009 kl 08:00

Det var forrige uke at det åpnet seg en bred råk i isen utenfor Fredheim, innover mot Kapp Schoultz på sørsiden av Tempelfjorden. Det førte til at eneste mulighet for å kjøre til og fra «Noorderlicht», som ligger innefrosset omtrent midt i fjorden, var via fjellet Fjordnibba og ned den bratte og tildels vanskelige skråningen til Kapp Schoultz.

På grunn av den harde vinden den siste tiden er fjellrabbene på Fjordnibba nokså snaublåste, og ikke helt enkle å forsere med snøskuter. Derfor ble opplegget sist helg avlyst, men gikk som planlagt helga i månedskiftet januar-februar.

Isen legger seg

– Den siste tilbakemeldingen om isforholdene i Tempelfjorden fikk vi tirsdag kveld. Da hadde isen lagt seg i råka, og var målt til å være 12 til 14 centimeter tykk. Ellers er isen i fjorden 30 til 40 centimeter tykk, sier Geir Arne Månum, daglig leder i Basecamp Spitsbergen.

Videre sier han at Unis har vært og sjekket forholdene i Tempelfjorden, og målt sjøtemperaturen til å være minus 1,6 grader i overflaten. Det er kaldere enn tidligere, men helst burde den være minus 1,8 grader, som er frysepunktet.

Kostbar moro

Månum sier at de helst vil unngå å bruke løypa via Fjordnibba for turistene, på grunn av snøforholdene.

– Det kan bli kostbar moro, så det er ikke et godt alternativ for oss, sier han.

Utviklingen i isen er positiv og Månum ser ingen grunn til å engste seg når turistsesongen kommer i gang for fullt.

Sist søndag var det flere som valgte å kjøre isen over Grønfjorden til Isfjord Radio. Løypa går et stykke inne i fjorden, sør for Finneset. Ifølge Månum er istykkelsen fra 15 centimeter og oppover.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!