Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vanskelig å gardere seg

Tilsynsveterinær Harald Os har vært på inspeksjonsrunde i de kommersielle hundegårdene. Kennelhoste er ikke farlig, men sekundærinfeksjonene som kan komme hvis hundene blir presset kan være det. Her står han med Linda Danielsen etter Trappers Trail. FOTO: Christopher Engås

Kennelhosteutbruddet:

Vanskelig å gardere seg

Både Basecamp og Svalbard Husky har tapt omsetning på grunn av kennelhosten som har brutt ut i Longyearbyen.

For en uke siden hentet Basecamp Spitsbergen AS inn alle sine hunder fra Isfjord Radio. Alle langturer ble innstilt, og hundegården ved Gruve 7 ble et «fredet område», for at hundene skulle få ro.

– Det er dårlig butikk for oss, men det er våre kolleger – hundene – som kommer først, sier Steinar Rorgemoen i Basecamp.

Bedring

Også Robert Johansen i Svalbard Husky AS har vært ille plaget av kennelhoste. Han har kjørt for halv maskin i et par uker nå, og måttet si nei til mange forespørsler om turer. Nå skal hundene imidlertid være på bedringens vei.

– Vi har en vesentlig bedring blant hundene nå. Til helga gjør vi ei vurdering på om vi skal kjøre full kapasitet igjen, sier Johansen til Svalbardposten.

– Hvordan har hundene blitt bedre?

– De har fått stå og ta det helt med ro, slik man er nødt til å gjøre med hundene når slike utbrudd oppstår. De som har vært friske har hatt den tøffeste jobben, i og med at de har tatt seg av turkjøringen, sier han.

Bedre butikk

Basecamp melder også om bedring i helsetilstanden til hundene sine, etter mange dager med ro. Steinar Rorgemoen regner med at om lag 25 prosent av hundene fortsatt er sykmeldt.

– Halvparten av hundene er nå dratt ut på langturer. 25 prosent kjører kortturer og 25 prosent er fortsatt på sjukelista. Det går i riktig retning, og det blir bra etter hvert.

Komplikasjoner

Green Dog AS har også hatt utbrudd av kennelhoste, men før helga meldte Martin Munck i selskapet at dette ikke har hatt nevneverdig innvirkning på virksomheten til bedriften.

Tilsynsveterinær Harald Os har i dagene etter Trappers Trail vært på befaring i de kommersielle hundegårdene. Da Svalbardposten gikk i trykken var det for tidlig å si noe om hans funn.

– Kennelhoste er veldig vanlig på fastlandet, og er ikke farlig i seg selv. Bekymringen min går på de sekundærinfeksjonene som kan oppstå, dersom hunder som er smittet presses, sier Harald Os.

For en lekperson kan det være vanskelig å avgjøre om en hund er smittet av kennelhoste eller ikke.

Vanskelig

Robert Johansen i Svalbard Husky kaller det hele uheldig, og ser ikke helt hvordan han skal kunne gardere seg mot kennelhoste i framtiden.

– Vi har tatt den såkalte DHPPi-vaksinen som skal hjelpe mot kennelhoste. I tillegg finnes det en nesemedisin som visstnok skal hjelpe. Men på fastlandet pågår det nå en kjempedebatt om dette. Der er begge vaksiner pålagt alle hunder som skal stille i løp. Likevel har sykdommen brutt ut der. Kennelhoste er bare et samlebegrep, og virusstammer endrer seg fra år til år. Det er vanskelig å gardere seg, sier Johansen.

– Dette er bare en hundeinfluensa som traff oss på et meget dårlig tidspunkt, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

Robert Johansen ser ikke hvordan han skal klare å demme opp for kennelhoste. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!