Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vanskelig å gardere seg

Tilsynsveterinær Harald Os har vært på inspeksjonsrunde i de kommersielle hundegårdene. Kennelhoste er ikke farlig, men sekundærinfeksjonene som kan komme hvis hundene blir presset kan være det. Her står han med Linda Danielsen etter Trappers Trail. FOTO: Christopher Engås

Kennelhosteutbruddet:

Vanskelig å gardere seg

Både Basecamp og Svalbard Husky har tapt omsetning på grunn av kennelhosten som har brutt ut i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

For en uke siden hentet Basecamp Spitsbergen AS inn alle sine hunder fra Isfjord Radio. Alle langturer ble innstilt, og hundegården ved Gruve 7 ble et «fredet område», for at hundene skulle få ro.

– Det er dårlig butikk for oss, men det er våre kolleger – hundene – som kommer først, sier Steinar Rorgemoen i Basecamp.

Bedring

Også Robert Johansen i Svalbard Husky AS har vært ille plaget av kennelhoste. Han har kjørt for halv maskin i et par uker nå, og måttet si nei til mange forespørsler om turer. Nå skal hundene imidlertid være på bedringens vei.

– Vi har en vesentlig bedring blant hundene nå. Til helga gjør vi ei vurdering på om vi skal kjøre full kapasitet igjen, sier Johansen til Svalbardposten.

– Hvordan har hundene blitt bedre?

– De har fått stå og ta det helt med ro, slik man er nødt til å gjøre med hundene når slike utbrudd oppstår. De som har vært friske har hatt den tøffeste jobben, i og med at de har tatt seg av turkjøringen, sier han.

Bedre butikk

Basecamp melder også om bedring i helsetilstanden til hundene sine, etter mange dager med ro. Steinar Rorgemoen regner med at om lag 25 prosent av hundene fortsatt er sykmeldt.

– Halvparten av hundene er nå dratt ut på langturer. 25 prosent kjører kortturer og 25 prosent er fortsatt på sjukelista. Det går i riktig retning, og det blir bra etter hvert.

Komplikasjoner

Green Dog AS har også hatt utbrudd av kennelhoste, men før helga meldte Martin Munck i selskapet at dette ikke har hatt nevneverdig innvirkning på virksomheten til bedriften.

Tilsynsveterinær Harald Os har i dagene etter Trappers Trail vært på befaring i de kommersielle hundegårdene. Da Svalbardposten gikk i trykken var det for tidlig å si noe om hans funn.

– Kennelhoste er veldig vanlig på fastlandet, og er ikke farlig i seg selv. Bekymringen min går på de sekundærinfeksjonene som kan oppstå, dersom hunder som er smittet presses, sier Harald Os.

For en lekperson kan det være vanskelig å avgjøre om en hund er smittet av kennelhoste eller ikke.

Vanskelig

Robert Johansen i Svalbard Husky kaller det hele uheldig, og ser ikke helt hvordan han skal kunne gardere seg mot kennelhoste i framtiden.

– Vi har tatt den såkalte DHPPi-vaksinen som skal hjelpe mot kennelhoste. I tillegg finnes det en nesemedisin som visstnok skal hjelpe. Men på fastlandet pågår det nå en kjempedebatt om dette. Der er begge vaksiner pålagt alle hunder som skal stille i løp. Likevel har sykdommen brutt ut der. Kennelhoste er bare et samlebegrep, og virusstammer endrer seg fra år til år. Det er vanskelig å gardere seg, sier Johansen.

– Dette er bare en hundeinfluensa som traff oss på et meget dårlig tidspunkt, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

Robert Johansen ser ikke hvordan han skal klare å demme opp for kennelhoste. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!