Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vanskelig å gardere seg

Tilsynsveterinær Harald Os har vært på inspeksjonsrunde i de kommersielle hundegårdene. Kennelhoste er ikke farlig, men sekundærinfeksjonene som kan komme hvis hundene blir presset kan være det. Her står han med Linda Danielsen etter Trappers Trail. FOTO: Christopher Engås

Kennelhosteutbruddet:

Vanskelig å gardere seg

Både Basecamp og Svalbard Husky har tapt omsetning på grunn av kennelhosten som har brutt ut i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

For en uke siden hentet Basecamp Spitsbergen AS inn alle sine hunder fra Isfjord Radio. Alle langturer ble innstilt, og hundegården ved Gruve 7 ble et «fredet område», for at hundene skulle få ro.

– Det er dårlig butikk for oss, men det er våre kolleger – hundene – som kommer først, sier Steinar Rorgemoen i Basecamp.

Bedring

Også Robert Johansen i Svalbard Husky AS har vært ille plaget av kennelhoste. Han har kjørt for halv maskin i et par uker nå, og måttet si nei til mange forespørsler om turer. Nå skal hundene imidlertid være på bedringens vei.

– Vi har en vesentlig bedring blant hundene nå. Til helga gjør vi ei vurdering på om vi skal kjøre full kapasitet igjen, sier Johansen til Svalbardposten.

– Hvordan har hundene blitt bedre?

– De har fått stå og ta det helt med ro, slik man er nødt til å gjøre med hundene når slike utbrudd oppstår. De som har vært friske har hatt den tøffeste jobben, i og med at de har tatt seg av turkjøringen, sier han.

Bedre butikk

Basecamp melder også om bedring i helsetilstanden til hundene sine, etter mange dager med ro. Steinar Rorgemoen regner med at om lag 25 prosent av hundene fortsatt er sykmeldt.

– Halvparten av hundene er nå dratt ut på langturer. 25 prosent kjører kortturer og 25 prosent er fortsatt på sjukelista. Det går i riktig retning, og det blir bra etter hvert.

Komplikasjoner

Green Dog AS har også hatt utbrudd av kennelhoste, men før helga meldte Martin Munck i selskapet at dette ikke har hatt nevneverdig innvirkning på virksomheten til bedriften.

Tilsynsveterinær Harald Os har i dagene etter Trappers Trail vært på befaring i de kommersielle hundegårdene. Da Svalbardposten gikk i trykken var det for tidlig å si noe om hans funn.

– Kennelhoste er veldig vanlig på fastlandet, og er ikke farlig i seg selv. Bekymringen min går på de sekundærinfeksjonene som kan oppstå, dersom hunder som er smittet presses, sier Harald Os.

For en lekperson kan det være vanskelig å avgjøre om en hund er smittet av kennelhoste eller ikke.

Vanskelig

Robert Johansen i Svalbard Husky kaller det hele uheldig, og ser ikke helt hvordan han skal kunne gardere seg mot kennelhoste i framtiden.

– Vi har tatt den såkalte DHPPi-vaksinen som skal hjelpe mot kennelhoste. I tillegg finnes det en nesemedisin som visstnok skal hjelpe. Men på fastlandet pågår det nå en kjempedebatt om dette. Der er begge vaksiner pålagt alle hunder som skal stille i løp. Likevel har sykdommen brutt ut der. Kennelhoste er bare et samlebegrep, og virusstammer endrer seg fra år til år. Det er vanskelig å gardere seg, sier Johansen.

– Dette er bare en hundeinfluensa som traff oss på et meget dårlig tidspunkt, legger han til.

Nøkkelord

Se bildet større

Robert Johansen ser ikke hvordan han skal klare å demme opp for kennelhoste. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!