Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vann til besvær

Rettssaken som startet i Nord-Troms tingrett mandag er foreløpig siste kapittel i den lange, vanskelige historien som begynte med dødsulykken i Svea Nord søndag 3. juli 2005.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Et helt arbeidslag falt om på grunn av surstoffmangel da oksygenfattig luft strømmet inn i gruvegangen ved gjennomslag inn til et tidligere utdrevet områd. En mann omkom. Den bakenforliggende årsaken til ulykken var vann som trengte ned i gruva gjennom sprekker i fjellet, og som truet med å drukne den kostbare strosseutrustningen. Murene som ble bygd for å lede vannet påvirket ventilasjonsstrømmen i gruva, og var direkte årsak til det lave oksygennivået i det utdrevne området.

Saken utløste en foretaksbot på 10 millioner kroner for Store Norske, den største noensinne gitt til en norsk industribedrift for brudd på arbeidsmiljøloven. Administrerende direktør Robert Hermansen vurderte stillingen sin i selskapet, men kom til at det ikke gagnet noen parter at han sluttet. Driftsingeniør Bjørn Fjukstad ble dømt til 60 dager ubetinget fengsel for sin medvirkning til ulykken, mens flere andre i gruveledelsen ble bøtelagt.

27 dager etter dødsulykken begynte det å brenne i gruva. En rutinemessig sveising av dreneringsrør i hovedstollen forårsaket en voldsom brann som holdt på å ta knekken på gruva. Det var ikke sveising i tradisjonell forstand, men sammensmelting av en plastmuffe over en rørskjøt. Under arbeidet oppsto kortslutning i varmetrådene i muffen, noe som førte til at det kraftige dreneringsrøret tok fyr. Brannen kunne tatt liv, det var nære på for de to som oppdaget den.

Etter måneders arbeid med å få brannen under kontroll, slukket de mange og vanskelige ulmebrannene rundt om i det svære gruvekomplekset, lagd nye stoller, fjernet ødelagt utstyr og ettersikret gruva, kom produksjonen i gang 1. april i fjor. Da hadde gruva vært stengt i åtte måneder, og ført til store økonomiske problemer for Store Norske. Hermansen har hele tiden holdt fast på at «dette skal vi klare». Det som skulle bli et stjerneår med solid overskudd, ble en økonomisk hengemyr. Lloyds og de andre forsikringsgiverne betalte ut nærmere 230 millioner kroner akonto for å berge selskapet over kneika i påvente av sluttoppgjøret. Millionene trillet så hurtig at utgiftene holdt på å knekke selskapet. Staten lot være å kreve inn 100 millioner kroner i utbytte, og stilte halvannet år senere 250 millioner kroner til disposisjon som lån.

Brannen kostet svimlende én milliard kroner. Det er like mye som gruva i sin tid kostet. Spriket mellom Store Norske sitt krav på 810 millioner kroner og forsikringsgivernes tilbud på 365 millioner, minus avkortning på grunn av det de mener er brudd på sikkerhetsforskriften, utgjør nærmere 500 millioner kroner. Partene har en lang prosess foran seg innen tvisten er avgjort av Nord-Troms tingrett. Når dom faller i løpt av høsten vil den knapt kunne bifalles av begge parter, til det er avstanden for stor. Det igjen kan føre til nok en lang og kostbar runde i retten.

Alt skyldes vannet som flommer inn i gruva hver eneste sommer fra breen over. Murene ble bygd for å lede vannet, rørene lagt for å føre det ut av fjellet og ut i dagen.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!