Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vann til besvær

Rettssaken som startet i Nord-Troms tingrett mandag er foreløpig siste kapittel i den lange, vanskelige historien som begynte med dødsulykken i Svea Nord søndag 3. juli 2005.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Et helt arbeidslag falt om på grunn av surstoffmangel da oksygenfattig luft strømmet inn i gruvegangen ved gjennomslag inn til et tidligere utdrevet områd. En mann omkom. Den bakenforliggende årsaken til ulykken var vann som trengte ned i gruva gjennom sprekker i fjellet, og som truet med å drukne den kostbare strosseutrustningen. Murene som ble bygd for å lede vannet påvirket ventilasjonsstrømmen i gruva, og var direkte årsak til det lave oksygennivået i det utdrevne området.

Saken utløste en foretaksbot på 10 millioner kroner for Store Norske, den største noensinne gitt til en norsk industribedrift for brudd på arbeidsmiljøloven. Administrerende direktør Robert Hermansen vurderte stillingen sin i selskapet, men kom til at det ikke gagnet noen parter at han sluttet. Driftsingeniør Bjørn Fjukstad ble dømt til 60 dager ubetinget fengsel for sin medvirkning til ulykken, mens flere andre i gruveledelsen ble bøtelagt.

27 dager etter dødsulykken begynte det å brenne i gruva. En rutinemessig sveising av dreneringsrør i hovedstollen forårsaket en voldsom brann som holdt på å ta knekken på gruva. Det var ikke sveising i tradisjonell forstand, men sammensmelting av en plastmuffe over en rørskjøt. Under arbeidet oppsto kortslutning i varmetrådene i muffen, noe som førte til at det kraftige dreneringsrøret tok fyr. Brannen kunne tatt liv, det var nære på for de to som oppdaget den.

Etter måneders arbeid med å få brannen under kontroll, slukket de mange og vanskelige ulmebrannene rundt om i det svære gruvekomplekset, lagd nye stoller, fjernet ødelagt utstyr og ettersikret gruva, kom produksjonen i gang 1. april i fjor. Da hadde gruva vært stengt i åtte måneder, og ført til store økonomiske problemer for Store Norske. Hermansen har hele tiden holdt fast på at «dette skal vi klare». Det som skulle bli et stjerneår med solid overskudd, ble en økonomisk hengemyr. Lloyds og de andre forsikringsgiverne betalte ut nærmere 230 millioner kroner akonto for å berge selskapet over kneika i påvente av sluttoppgjøret. Millionene trillet så hurtig at utgiftene holdt på å knekke selskapet. Staten lot være å kreve inn 100 millioner kroner i utbytte, og stilte halvannet år senere 250 millioner kroner til disposisjon som lån.

Brannen kostet svimlende én milliard kroner. Det er like mye som gruva i sin tid kostet. Spriket mellom Store Norske sitt krav på 810 millioner kroner og forsikringsgivernes tilbud på 365 millioner, minus avkortning på grunn av det de mener er brudd på sikkerhetsforskriften, utgjør nærmere 500 millioner kroner. Partene har en lang prosess foran seg innen tvisten er avgjort av Nord-Troms tingrett. Når dom faller i løpt av høsten vil den knapt kunne bifalles av begge parter, til det er avstanden for stor. Det igjen kan føre til nok en lang og kostbar runde i retten.

Alt skyldes vannet som flommer inn i gruva hver eneste sommer fra breen over. Murene ble bygd for å lede vannet, rørene lagt for å føre det ut av fjellet og ut i dagen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!