Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vann fosset inn i Gruve 7

Kristoffer Flaten, Rune Seljevold og Morten Ørnebakk gjør klar kullbrytingsmaskinen inne på rom og pilarområdet DT-6, rundt fem kilometer inne i gruva. Gruvesjef Ronny-André Olsen (t.h.) blir orientert om framdriften. FOTO: Birger Amundsen

Vann fosset inn i Gruve 7

Gruve 7 var i ferd med å drukne i vann i to perioder i sommer. Da det sto på som verst ble 500.000 liter vann pumpet ut i timen. Først mandag kom kullproduksjonen i gang.

Tekst:

Publisert:

Gruvesjef Ronny-André Olsen forteller at flommen av vann kom overraskende, og at det første massive innbruddet skjedde tidlig i juli. Vannstrømmen var så kraftig at flere pumper måtte hentes med helikopter i Svea, for å hindre at gruva regelrett druknet.

Gruve 7 er svært omfangsrik etter 40 års drift. Gruva strekker seg under Foxfonna, og det er derfra at vannet kommer. Sommeren har vært svært våt i år, med knapt en dag uten regnvær. Noe som har bidratt til den store vannføringen.

Gruvesjefen forklarer at vann brøt seg inn i et gammelt, utdrevet område rundt fire kilometer inne i fjellet, og derfra flommet inn i hovedstollen.


Millioner av liter vann

Etter å ha roet ned, kom en ny og enda mer massiv vanninntregning rundt 20. august.

– Den uka gikk alt av pumper for fullt. I tillegg til at vi pumpet vann ut i Foxdalen, koblet vi om slik at vi også kunne pumpe vann ut gjennom gruveinngangen. Totalt ble det pumpet ut 500 kubikk vann i timen, sier Ronny-André Olsen.

Noe av vannet ble også pumpet inn i et gammelt driftsområde i gruva.

– Det var ganske heftig, ja, når det sto på som verst, sier Olsen.

For overhode å kunne ta seg inn i gruva, måtte en liten jolle tas i bruk i hovedstollen. Tommy Albrigtsen arbeider i gruva. I Gruve 7-avisa, som han står bak, skriver han:

«Per 23. august er vannstanden i tverrslag 120 sunket med ca 15 cm, på det dypeste er vannstanden ennå minst to meter. Vi har tatt i bruk båt for å komme over til andre siden. Veldig greit for å frakte utstyr og personell. Alternativ er å dra seg etter albuene rundt 60 meter oppå beltet, grunnen er den lave høyden vi har i gr 7 samt at det er steinstøvbarrierer ovenfor beltet. Det er rett og slett et mylder av slanger, rør og pumper. Når vi ror over, rister hele båten når vi passerer over de kraftige 90 kw pumpene som står på bunnen. Situasjonen er sørgelig med tanke på tapt produksjon, sommeren skulle brukes for å innhente en viss mengde tonn som vi var i minus, men dette ville ikke vårherre.»


Produksjon i to områder

Gruvesjef Olsen forteller at planen er å produsere 79.000 tonn kull i år, men at vannet har ført til mindre produksjon enn planlagt.

– Vi lå noe etter fra tidligere i år, derfor skulle vi holde en mindre produksjon i gang i sommer. Nå måtte vi isteden sette alle ressurser inn på å bli kvitt vannet, sier han.

Problemet er at vannet fryser på så snart høstkulda slår inn i fjellet, derfor var det om å gjøre å bli kvitt vannet så fort som mulig. For å klare det, og for å ha full kontroll på pumper og rør, måtte alt av mannskap i gruva gå skift døgnet rundt de to siste ukene.

Mandag hadde vannstrømmen roet seg såpass at produksjonen kunne settes i gang. Først i rom og pilarområdet DT-6, neste uke også i det nye driftsområdet AT-17. Olsen forteller at alt er gjort klart til produksjon, og at han har håp om å komme ajour med den tapte produksjonen i løpet av høsten.

«En utrolig stor innsats er gjort for å berge vår egen arbeidsplass, det er det det handler om. Vell nok er det brukt mye timer, men hva er alternativet?» spør Tommy Albrigtsen i sin egen avis.

Nøkkelord

Se bildet større

Gruvesjef Ronny-André Olsen (t.v.) i samtale med Håvard Ottemo inne i driftsområdet. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Gruvesjef Ronny-André Olsen på inspeksjon i H3-området, i hovedstollen, hvor vannet flommet inn. Da Svalbardposten var der mandag, hadde vannstrømmen avtatt. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Store mengder vann blir pumpet ut i Foxdalen. FOTO: Tommy Albrigtsen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!