Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vandret over seks tidssoner

Bjørnespor: Noen av isbjørnene som har sendere på seg, kan følges på skjermen. Karas spor er i rødt. FOTO: Norsk Polarinstitutt/WWF

Vandret over seks tidssoner

Isbjørnen Kara er en tøff dame. Aldri før har en isbjørn merket på Svalbard tilbakelagt så lange strekninger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.05.2014 kl 15:59

– Vi merket Kara i fjor vår. Senderen sluttet å sende i vinter, forteller isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Han tror isbjørnen har gått i hi på Franz Josef Land.

Kara er en 13 år gammel hunn, 217 kilo tung og 2,2 meter lang, som første gang ble merket på en isbre på Spitsbergen i april i fjor. Etter merkingen fortsatte hun ut på Storfjorden og Edgeøya, men det var tydelig at hun hadde tenkt seg lenger av gårde. Før hun snudde vestover igjen, passerte hun seks tidssoner.
 

Forbløffet
Kartet viser GPS-sporene til isbjørnbinna. Beregninger gjort med Google Maps Distance Calculator viser at hun fra april og fram til desember i fjor tilbakela nær 3.100 kilometer, for det meste på isen, men også på svømmeturer som varte over flere dager. Isbjørnen har vandret og svømt helt til Severnaya Zemlja øst for Karahavet før den har vendt snuten vestover igjen i en mer nordlig rute til Franz Josef Land. Forskerne er forbløffet.

– Vi fulgte den tett fordi den var såpass morsom. Jeg trodde den skulle til Franz Josef Land, men det var litt dårlig med is der, så jeg tror den ombestemte seg. Så trodde vi den skulle til Novaja Semlja, men da den nærmet seg, snudde den og gikk nordøstover. Så trodde jeg den skulle på en øy som heter Ensomheten, ikke langt unna, men igjen ombestemte den seg og gikk nordover. Den brukte også lang tid før den gikk i land, forteller Aars om vandringen til øya øst for Karahavet.

Dette er uvanlig for forskerne. I løpet av årene har de hatt mellom 200 og 300 sendere ute på Svalbard, og aldri før har en merket isbjørn tilbakelagt en så stor strekning. Tidlig på 1990-tallet gikk en merket isbjørn til Novaja Semlja, og det er også et tilfelle hvor en bjørn har vandret fra Svalbard til Grønland.


Preferanser

– Vi er jo imponert bare den går til Franz Josef Land, sier isbjørnforskeren og fortsetter:

– Det forteller i hvert fall at de er i stand til å gjøre lange vandringer og at de har en stor kapasitet. Så jakter den underveis, den skal spise jevnt og trutt, og jeg tror den kan ha vært i gode jaktområder. Begge strategier virker greit, sier han og sikter til bjørnene som er mer stedsbundne.

 Folk som var ute i fjor sommer og høst har også rapportert at de observerte mye feitere bjørn i isen, enn på Svalbard.

Kara forlot Severnaya Semlja etter noen dager, og ifølge målingene fra GPS-senderen og temperaturen på senderen, har hun svømt i to-tre dager på veien vestover igjen mot Franz Josef Land. I desember sluttet senderen å virke. Sannsynligvis har isbjørnen gått i hi, tror forskeren.

– Og det er godt mulig den har fått unger.

– Men er den bevisst på hvor den skal?

– Jeg tror de har preferanser. Men det er slett ikke gitt at det var en svalbardbjørn. Kanskje var det en Franz Josef-bjørn?
 

Færre unger
En av erfaringene fra årets isbjørntokt var at det har vært færre nullåringer. Det var NRK Nordnytt som var først ute med nyheten, men Aars gjør også et poeng av at antall bjørner som merkes er så lite at han vil være forsiktig med å være bastant.

– Men det var påfallende nok til at man begynner å lure på om det har vært et dårlig år. Av 29 binner hadde vi tre binner med årsunger. Normalt pleier en tredjedel eller flere å ha årsunger.

 Resultatet fra toktet blir snart offentliggjort. Erfaringene viser også at antall ettåringer er normalt. Binna med to null-åringer, som Svalbardposten har skrevet om tidligere i vinter, er ikke med i registreringen siden hun ikke er merket. Det er også et par binner som har vært i hi, og hvor de vet at i hvert fall den ene har en unge.


LES OGSÅ: Så isbjørn "overalt"


LES OGSÅ: Dette bildet overrasker forskerne


Tynn is
Totalt er 73 isbjørner håndtert denne sesongen. Forskerne tar mål av alle for å fastslå vekst, i tillegg til bestemte prøver. For å aldersbestemme bjørnen tas prøver fra en rudimentær tann, en liten tann bak hjørnetennene.

– Sesongen var helt grei. Det var veldig spesielle forhold med isen, som kom veldig sent. Isen som lå i store deler av Storfjorden var tykk nok til å bære bjørnen, men for tynn til at vi kunne arbeide der, så det var utfordrende.

Isbjørnprosjektet får hvert år støtte fra WWF, som også legger ut informasjon. I år var WWF også med på polarinstituttets forskningsskip RV «Lance» under deler av feltarbeidet.


Her kan du følge GPS-bjørnene

Nøkkelord

Se bildet større

Blund i arbeidstiden: Forsker Jon Aars tar prøver av ei binne med to unger. Ungene har lagt seg ned for å sove mens undersøkelsen pågår. For ordens skyld tar vi med at denne bjørnen ikke er identisk med Kara. FOTO: Magnus Andersen, Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Jon Aars med en isbjørn som merkes. FOTO: Magnus Andersen, Norsk Polarinstitutt

Faktaboks

Nye sendere gir mer info

Når satellittsenderen er tom for strøm, løser den seg ut og faller av isbjørnen den er festet til.

Fram til da kan forskerne følge bjørnene over lange perioder. Ny og bedre teknologi gjør at de kan motta posisjoner time for time, sammen med annen informasjon som temperatur.

Tidligere fikk de én posisjon i året.
Jevnlig merkes nye bjørner, hvor formålet er å få bedre kunnskap om atferd og livsvilkår.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!