Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vaktbytte på Svalbard

Kjerstin Askholt er den andre kvinnelige sysselmannen på Svalbard, og har lenge gledet seg til å ta fatt på jobben. FOTO: Tone Hertzberg, Sysselmannen

Vaktbytte på Svalbard

– Det har vært masse hyggelige ting, og hodet er fullt, sier Kjerstin Askholt etter første dag på jobben som sysselmann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.10.2015 kl 16:20

– Hvordan har dagen vært?

– Den første dagen blir det gjerne masse praktiske ting , alt fra å koble opp PC-en, ordne med ting og tang og komme på plass. Det er mest det. Så er det allmøte og det å bli kjent med folkene. Mange hyggelige ting, og hodet er fullt.

– Hvordan var det å komme på hit?

– Nå er det fire måneder siden jeg ble ansatt, så nå er jeg utålmodig etter å komme i gang. Det er bare å se ut av vinduet, det er så nydelig her, og jeg gleder meg til å komme i gang i jobben Og så kommer jeg til å være rundt i byen og hilse på folk, sier Askholt, som kommer fra Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. Her har hun vært siden 2003, og kjenner derfor Svalbard godt.

– Jeg håper det er en fordel. Samtidig er det en ny posisjon, så det gjelder å «få skrudd av» departementsjobben og gå inn i rollen som sysselmann. Jeg vil tro at det er en fordel å kjenne samfunnet, og særlig den tiden vi er inne i nå.

– Du kommer midt i den tøffeste perioden og den største omstillingen på Svalbard på flere tiår. Hvordan tror du det vil påvirke jobben din?

– Jeg har tenkt at bakgrunnen min kan passe inn i den perioden, så det er utgangspunktet mitt. At jeg kjenner Svalbard godt tror jeg også er en fordel. Etter 13 år i Polaravdelingen har jeg et veldig godt nettverk i Oslo og kjenner systemet godt. Det håper jeg kan bidra positivt inn i den tette kontakten det bør være mellom Longyearbyen og Oslo framover, og jeg vil prioritere dette i jobben min framover. Jeg ønsker å være et godt bindeledd mellom samfunnet her og staten, sier 53-åringen fra Oslo.

Av bakgrunn har Kjerstin Askholt blant annet flere lederstillinger i Kriminalomsorgsavdelingen i departementet. Stillingen som sysselmann er et åremål på tre år, med mulighet for tre års forlengelse.

– Hvilken sysselmann får vi?

– Jeg tror jeg er et engasjert menneske, er i jevnt i godt humør, og jeg er glad i og liker å kunne arbeide bredt. Det tror jeg er viktig i denne jobben, og det ser jeg fram til. Jeg sa da jeg kom hit at jeg liker Longyearbyen godt fordi det er et samfunn med mange engasjerte mennesker, og jeg håper jeg kan bidra på min måte framover. Så er jeg vel ikke en person som liker fryktelig mye oppstuss rundt egen person, og jeg håper jeg er en jordnær person, sier Askholt, som i løpet av neste uke flytter inn i Sysselmannsgården.

Odd Olsen Ingerø går av med pensjon etter endt åremål som sysselmann.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!