Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vakler om ny månelanding

Opposisjonstiden: I fjor var Høyres Nikolai Astrup (midten) i Longyearbyen sammen med sine partifeller Lars Andreas Lunde og Siri A.
Meling for å befare energiverket. Geir Hekne (bak) fra Svalbard Høyre var vertskap. FOTO: Anders Fjellestad

Vakler om ny månelanding

I opposisjon var Høyre klare til å bygge nytt kullkraftverk med full CO2-rensing i Longyearbyen. I regjering er de mer avventende.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 07:58

Denne uka ble den nye regjeringens politiske plattform presentert. Den åpner for at Longyearbyen kan bli utstillingsvindu for CO2-fangst etter at Mongstad-prosjektet til Stoltenberg-regjeringen havarerte. Under avsnittet om klima og miljø står det at regjeringen vil «ha en ambisjon om å realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020.»

– Vi må komme tilbake til hvor det blir. Det er veldig mye som ligger godt til rette på Svalbard, men vi har ikke skrevet inn stedsangivelse ennå, sier Nikolai Astrup.

Verdikjede

Den sentrale Høyre-politikeren var på befaring i Longyearbyen i april 2012 for å få mer kunnskap om energiverket.

– Alt ligger til rette for et nytt, moderne kullkraftverk med full rensing, uttalte han da.

En måned senere fremmet Høyre et forslag i Stortinget om å droppe Mongstad og satse på Longyearbyen. Forslaget fikk tilslutning fra alle de borgerlige partiene, men fikk ikke flertall i Stortinget.

– Svalbard er interessant fordi man kan få full verdikjede fra gruva via forbrenning i energiverket til lagring i reservoarer som ligger på land, noe som gjør det lettere å forske på hvordan lagret CO2 oppfører seg, sier Astrup.

Nå er Høyre storebror i Norges nye regjering, og da har pipa fått en litt annen lyd. Astrup peker nemlig også på Norcems sementfabrikk i Brevik i Telemark.

– Der er det en større CO2-konsentrasjon og det kan gi læringsverdi som er mer direkte overførbar, sier Astrup.

Kommer i mål

Både energiverket i Longyearbyen og Norcem er blant de fem alternativene i Gasssnovas rapport «CO2-håndtering utover Mongstad». De andre er Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya, samt de potensielle prosjektene jernverket Ironman på Tjeldbergodden og et gasskraftverk på Møre. Det er ventet at det er disse fem alternativene det står mellom når regjeringen nå skal velge. Kanskje blir flere realisert.

– Vi sier at det skal være minst ett, sier Siri A. Meling, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité, og var med på besøket til Longyearbyen i april i fjor.

– Jeg har vært med på å få Longyearbyen fram som et alternativ, og synes det er et godt prosjekt. Jeg vil synes det er hyggelig om det kommer helt i mål, sier Meling.

Oppgradering

Astrup understreker at hvis Longyearbyen blir valgt, vil det bli bygd et splitter nytt kullkraftverk.

– Det som står der nå er absolutt modent for oppgradering. Det er ingen vits i å bygge ut noe der, sier Astrup.

Påtroppende statsminister Erna Solberg var en av forslagsstillerne da prosjektet i Longyearbyen ble nedstemt på Stortinget. Astrup svarer slik på om det gir grunn til optimisme:

– Det skader i alle fall ikke saken.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

OBS-varsel fra Energiverket

Ber alle eiere/byggansvarlige i Longyearbyen om å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!