Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Våget ikke å ta den tunge investeringen

Mange lokalpolitikere var i tvil om hva de skulle lande på. Til slutt bestemte et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Venstre og Miljøpartiet de grønne at å totalrenovere Næringsbygget til en pris på 32 millioner kroner ble for dyrt. Stående fra venstre: Bente Næverdal (Ap), Robert Nilsen (V), Kristin Furu Grøtting (V), Øyvind Snibsøer (Ap), Arild Olsen (Ap) og Berit Våtvik (MDG. Sittende fra venstre: Eirik Berger og Terje Aunevik, begge fra Venstre. FOTO: Christopher Engås

Våget ikke å ta den tunge investeringen

32 millioner kroner for å totalrenovere Næringsbygget ble for drøyt for lokalstyret.

Tekst:

Publisert:

Biblioteket skal flyttes fra Lompensenteret til Næringsbygget. Det er behov for å oppgradere bygningen, og det ville sannsynligvis lønnet seg å gjøre disse utbedringene samtidig som flyttingen av biblioteket.

Men regningen ble for stor. Mens totalrenovering vil koste 32 millioner kroner, vil kun flyttingen av biblioteket komme på ni millioner.

– Utgiftene kommer

Administrasjonen anbefalte å totalrenovere Næringsbygget samtidig som flyttingen.

Leder for teknisk sektor, Marianne Aasen, orienterte om ståa i lokalstyret tirsdag.

– Bygningskroppen er bra. Men det tekniske anlegget er modent for utskiftning. Hvis det skiftes ut vil vi få et mye mer effektivt anlegg som det koster mindre å drifte, sa hun.

At biblioteket skal inn i Næringsbygget betyr at kontorlandskapene må fortettes. Når en begynner å flytte på vegger, må ventilasjonsanlegget også tilpasses. Aasen påpekte at utgiftene til renovering før eller siden vil komme, og at all erfaring viser at det er mest lønnsomt å gjøre utbedringene når man uansett er i gang med å endre på bygningen.

Trenger informasjon

Høyre gikk tidlig fram og utrykte støtte til en totalrenovering.

– Dette er en vanskelig sak. Høyre er bekymret for låneopptaket, men er beroliget av signalene fra administrasjonen om at økonomistyringen er god. Høyre går inn for full ombygging og renovering av Næringsbygget. I disse nedgangstider er det viktig at vi fungerer som en motor for næringslivet, sa Geir Hekne fra talerstolen.

– Dessuten har det tidligere vist seg at prosjekter blir dyrere når vi deler dem opp, la han til.

Høyre endte opp med å fristille sine representanter i avstemningen.

Bekymret

Venstres Terje Aunevik hadde ikke bestemt seg for hva han skulle sttemme før tirsdagens debatt. Han hadde flere argumenter både for og imot å totalrenovere Næringsbygget.

– Jeg ser sysselsettings­perspektivet i denne saken. Men det fines flere næringer som trenger stimuli framover. Personlig tror jeg ikke nedskjæringene i Store Norske for alvor vil slå inn før i fjerde kvartal i år. Hvis vi bruker over 30 millioner kroner på oss selv, vil velgerne våre sitte igjen med et inntrykk at vi bruker veldig mye penger på å få finere kontorer. Det må vi ikke glemme, sa han.

– Jeg savner større trygghet i tilstandsrapporten til dette bygget. Når er vi absolutt nødt til å ta denne investeringen? Hvor dårlig er bygget i dag, spurte han fra talerstolen.

Lånegjeld

Verken Marianne Aasen eller administrasjonssjef Lars Ole Saugnes kunne med sikkerhet si når en utbedring av Næringsbygget må finne sted. Det eneste som er sikkert er at det må utbedres før eller siden, og at det sannsynligvis blir dyrere å gjøre det senere enn samtidig med flyttingen av biblioteket.

Lokalstyreleder Arild Olsen og Arbeiderpartiet er bekymret for Longyearbyen lokalstyres økende gjeld.

– Gjelda vår vil om et par år nærme seg den årlige omsetningen, og vi nærmer oss allerede et gjeldsnivå per innbygger som er kritisk. Og vi har ikke hele oversiktsbildet. Det er en masse andre prosjekt som kommer opp de neste årene. Dette er ei luksusinvestering som vi godt kan utsette, sa han.

Andre prosjekt

Helga Bårdsdatter Kristiansen fra Miljøpartiet de grønne var allerede i møtet i Administrasjonsutvalget før helga kritisk til å bruke 32 millioner kroner på å totalrenovere Næringsbygget. Hun holdt fast på sitt standpunkt i lokalstyret.

– Jeg tror det finnes andre ting vi heller bør bruke så mye penger på. Å stå her om noen år og forsvare at vi ikke fikk råd til å bygge om torget fordi vi prioriterte Næringsbygget blir vanskelig, sa hun.

Eirik Berger (V) var helt på linje med MDG.

– Det er en differanse på 23 millioner på alternativene. Disse pengene går inn i en låneportefølje som vi må ta av ramma vår, vi tar det ikke inn igjen gjennom gebyrer. Hvis vi i en tenkt situasjon hadde 23 millioner kroner i en pott, og vi satte oss rundt et bord for å diskutere hva vi skulle bruke dem på - ville vi brukt dem på totalrenovering av Næringsbygget? Hvis svaret er nei, bør vi heller ikke bruke disse 23 millionene på Næringsbygget nå.

Kun flytting

Til slutt ble forslaget om å kun flytte biblioteket vedtatt, mot Høyres fem stemmer. Det innebærer at lokalstyret sparer 800.000 kroner som i dag betales i husleie til Lompensenteret. På den andre siden mister lokalstyret 400.000 kroner i husleie fra leietakere som i dag har plass i første etasje av Næringsbygget. Lokalstyreleder Arild Olsen påpekte at det kan være bra at lokalstyret bruker sine egne arealer framfor å leie dem ut.

– De som i dag leier kontorlokaler hos oss må ut og finne seg nye lokaler. Eller så må de få byggnæringen til å sette opp nye bygninger til seg. Det kan uansett være bra for næringslivet, sa han.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!