Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uventet bjørnedød på Edgeøya

Bjørnen døde etter å ha blitt bedøvet og merket av forskere. Det grønne på snuten er tatoveringsveske, etter at den har fått et id-nummer tatovert inn på innersiden av overleppa. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Uventet bjørnedød på Edgeøya

Bjørnen som døde nord på Edgeøya forrige uke, var en ung hannbjørn i god kondisjon. Bjørnen ble funnet død av forskerne to dager etter at de hadde bedøvet og merket den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.09.2013 kl 14:22

– Alt var normalt da våre forskere forlot bjørnen, etter at de hadde lagt den over på siden slik at den fikk puste fritt, forklarer seniorforsker og seksjonsleder Kit M. Kovacs ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Kovacs forteller at hun var i kontakt med isbjørnforsker Jon Aars over satellitt-telefon samme dag som de fant bjørnen død.

Jon Aars og hans kollegaer varslet samtidig Sysselmannen, som rykket ut sist lørdag. Stedet hvor bjørnen døde ligger på Meodden lengst nord på Edgøya, på sørsiden av Freemansundet.


Har snudd på seg

Bjørnen ble funnet liggende på mage, og ikke på siden slik den ble forlatt. Det betyr at den kan ha våknet opp av bedøvelsen, eller delvis våknet opp, før den sovnet inn for godt.

Kit M. Kovacs sier at hun knapt kan huske at noe tilsvarende har skjedd, annet enn en bjørn som døde under lignende omstendigheter en gang for mange år siden i Van Mijenfjorden.

– Det kan alltid hende noe uforutsett når et dyr blir bedøvet, på samme måte som det kan skje med et menneske, fastslår Kovacs.

Hun understreker at isbjørn er svært tolerant for bedøvelsesmiddelet som brukes, at stoffet brukes internasjonalt og at det regnes som svært trygt.


I godt hold

Ut fra opplysningene hun fikk over telefon fra Aars var bjørnen en ung hann på to, tre år og i godt hold.

– Vi ser fram til undersøkelsen, og regner med å finne svar på hvorfor den døde, sier hun.

Saken er under etterforskning hos Sysselmannen.

Nøkkelord

Se bildet større

Meodden på Edgeøya, med Freemansundet og Barentsøya i bakgrunnen. Den døde bjørnen sees som en hvit flekk nederst til venstre. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Se bildet større

Folk fra Sysselmannen gjør opp bjørnen i garasje-bygningen ved Bykaia for å finne ut hva den døde av. Bjørnen veide 123 kilo. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Bjørnen døde på Meodden, rødt merke, 140 kilometer øst for Longyearbyen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!