Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uværet roer seg i kveld

Kraftig vind og snø har gikk dårlig sikt flere steder i dag. Det skaper problemer for flytrafikken. FOTO: Birger Amundsen

Uværet roer seg i kveld

Fredagen har vært preget av mye vind og snøføyke i Longyearbyen. I kveld roer det seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2012 kl 14:42

– Det ser ut til at vi får den samme vinden og værsituasjonen fram til rundt klokka 19 fredag. Da dreier vinden fra sørvest og gradvis mot nordvest. Det vil dempe bygeaktiviteten og vinden noe, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn Longyear.

Storm i kastene

Kraftig vind, snø og snøføyke har skapt utfordringer for brøytemannskaper, bilister og flytrafikken. Det smekkfulle flyet fra Tromsø ble kansellert tidligere i dag.

– Grunnen til at vi har dette været, er et lavtrykk som passerer nord for oss. Det gir denne kraftige vinden og bygeaktiviteten, sier Mørk.

Ved 14-tida blåste det mellom 15 og 20 sekundmeter ved flyplassen. På SvalSat var de verste vindkastene oppi 27 sekundmeter, noe som tilsvarer full storm.

Bedre mot kvelden

Nå har lavtrykket passert, og temperaturen har i ettermiddag falt igjen. Klokka 14 var temperaturen i Longyearbyen 9 kuldegrader.

– Utover kvelden dreier vinden videre mot nord-nordøst, og da blir det lettere vær og mindre vind. Flymessig ser morgendagen ut til å bli bra, sier meteorologikonsulenten.

Brøyte-utfordring

Det er også godt nytt for brøytemannskapene til LNS Spitsbergen. Selskapet har vært ute med flere maskiner enn det kontrakten med Bydrift pålegger dem.

– LNS Spitsbergen står på med fullt brøytemannskap for å holde veier og plasser fri for snø, vis hensyn og vær tålmodig i dette snøværet. Brøytemannskapet gjør en kjempejobb, opplyser Bydrift på nettsidene til Longyearbyen lokalstyre.

Kaldere til julaften

Juleværet ser også ut til å bli ganske så bra, ifølge Mørk.

– Den siste prognosen viser at det blir kaldere, nedi 15-17 kuldegrader på julaften. Det kan også bli en og annen snøbyger på julaften, sier han.

Det kalde været holder seg i romjula, og det ventes mellom 13 og 18 kuldegrader. Ut fra de siste værprognosene, ser temperaturen ut til å stige mot nyttårsaften med økende østavind og noe snø lille nyttårsaften. Denne prognosen er imidlertid høyst usikker og kan endre seg i løpet av de neste dagene.

Se bildet større

Longyearbyen sentrum fredag ved 13-tida. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Kraftig vind og føyke i Longyearbyen fredag. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Elendig sikt i dag. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!