Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uværet roer seg i kveld

Kraftig vind og snø har gikk dårlig sikt flere steder i dag. Det skaper problemer for flytrafikken. FOTO: Birger Amundsen

Uværet roer seg i kveld

Fredagen har vært preget av mye vind og snøføyke i Longyearbyen. I kveld roer det seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2012 kl 14:42

– Det ser ut til at vi får den samme vinden og værsituasjonen fram til rundt klokka 19 fredag. Da dreier vinden fra sørvest og gradvis mot nordvest. Det vil dempe bygeaktiviteten og vinden noe, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn Longyear.

Storm i kastene

Kraftig vind, snø og snøføyke har skapt utfordringer for brøytemannskaper, bilister og flytrafikken. Det smekkfulle flyet fra Tromsø ble kansellert tidligere i dag.

– Grunnen til at vi har dette været, er et lavtrykk som passerer nord for oss. Det gir denne kraftige vinden og bygeaktiviteten, sier Mørk.

Ved 14-tida blåste det mellom 15 og 20 sekundmeter ved flyplassen. På SvalSat var de verste vindkastene oppi 27 sekundmeter, noe som tilsvarer full storm.

Bedre mot kvelden

Nå har lavtrykket passert, og temperaturen har i ettermiddag falt igjen. Klokka 14 var temperaturen i Longyearbyen 9 kuldegrader.

– Utover kvelden dreier vinden videre mot nord-nordøst, og da blir det lettere vær og mindre vind. Flymessig ser morgendagen ut til å bli bra, sier meteorologikonsulenten.

Brøyte-utfordring

Det er også godt nytt for brøytemannskapene til LNS Spitsbergen. Selskapet har vært ute med flere maskiner enn det kontrakten med Bydrift pålegger dem.

– LNS Spitsbergen står på med fullt brøytemannskap for å holde veier og plasser fri for snø, vis hensyn og vær tålmodig i dette snøværet. Brøytemannskapet gjør en kjempejobb, opplyser Bydrift på nettsidene til Longyearbyen lokalstyre.

Kaldere til julaften

Juleværet ser også ut til å bli ganske så bra, ifølge Mørk.

– Den siste prognosen viser at det blir kaldere, nedi 15-17 kuldegrader på julaften. Det kan også bli en og annen snøbyger på julaften, sier han.

Det kalde været holder seg i romjula, og det ventes mellom 13 og 18 kuldegrader. Ut fra de siste værprognosene, ser temperaturen ut til å stige mot nyttårsaften med økende østavind og noe snø lille nyttårsaften. Denne prognosen er imidlertid høyst usikker og kan endre seg i løpet av de neste dagene.

Se bildet større

Longyearbyen sentrum fredag ved 13-tida. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Kraftig vind og føyke i Longyearbyen fredag. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Elendig sikt i dag. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!