Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uværet roer seg i kveld

Kraftig vind og snø har gikk dårlig sikt flere steder i dag. Det skaper problemer for flytrafikken. FOTO: Birger Amundsen

Uværet roer seg i kveld

Fredagen har vært preget av mye vind og snøføyke i Longyearbyen. I kveld roer det seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2012 kl 14:42

– Det ser ut til at vi får den samme vinden og værsituasjonen fram til rundt klokka 19 fredag. Da dreier vinden fra sørvest og gradvis mot nordvest. Det vil dempe bygeaktiviteten og vinden noe, sier meteorologikonsulent Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn Longyear.

Storm i kastene

Kraftig vind, snø og snøføyke har skapt utfordringer for brøytemannskaper, bilister og flytrafikken. Det smekkfulle flyet fra Tromsø ble kansellert tidligere i dag.

– Grunnen til at vi har dette været, er et lavtrykk som passerer nord for oss. Det gir denne kraftige vinden og bygeaktiviteten, sier Mørk.

Ved 14-tida blåste det mellom 15 og 20 sekundmeter ved flyplassen. På SvalSat var de verste vindkastene oppi 27 sekundmeter, noe som tilsvarer full storm.

Bedre mot kvelden

Nå har lavtrykket passert, og temperaturen har i ettermiddag falt igjen. Klokka 14 var temperaturen i Longyearbyen 9 kuldegrader.

– Utover kvelden dreier vinden videre mot nord-nordøst, og da blir det lettere vær og mindre vind. Flymessig ser morgendagen ut til å bli bra, sier meteorologikonsulenten.

Brøyte-utfordring

Det er også godt nytt for brøytemannskapene til LNS Spitsbergen. Selskapet har vært ute med flere maskiner enn det kontrakten med Bydrift pålegger dem.

– LNS Spitsbergen står på med fullt brøytemannskap for å holde veier og plasser fri for snø, vis hensyn og vær tålmodig i dette snøværet. Brøytemannskapet gjør en kjempejobb, opplyser Bydrift på nettsidene til Longyearbyen lokalstyre.

Kaldere til julaften

Juleværet ser også ut til å bli ganske så bra, ifølge Mørk.

– Den siste prognosen viser at det blir kaldere, nedi 15-17 kuldegrader på julaften. Det kan også bli en og annen snøbyger på julaften, sier han.

Det kalde været holder seg i romjula, og det ventes mellom 13 og 18 kuldegrader. Ut fra de siste værprognosene, ser temperaturen ut til å stige mot nyttårsaften med økende østavind og noe snø lille nyttårsaften. Denne prognosen er imidlertid høyst usikker og kan endre seg i løpet av de neste dagene.

Se bildet større

Longyearbyen sentrum fredag ved 13-tida. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Kraftig vind og føyke i Longyearbyen fredag. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Elendig sikt i dag. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!