Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uvanlig mye havis

Forskningsskipet "Lance" forsøkte sommeren 2014 å passere nordsiden av NOrdaustlandet, men måtte gi opp. Her er skipet inne i Tempelfjorden noen uker senere. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Uvanlig mye havis

Det har ikke vært registrert så mye is rundt Svalbard på flere tiår. Det betyr likevel ikke at smeltingen har stoppet opp.

Tekst:

Publisert:

Ifølge istjenesten fra Meteorologisk institutt i Tromsø var det 25. november 378.823 kvadratkilometer med sjøis ved Svalbard. Dette er 52.443 kvadratkilometer mer enn gjennomsnittet i perioden fra 1981 til 2010. Utbredelsen av is er nå blant de største som noen gang med sikkerhet er observert av forskerne.

Store svingninger
Likevel er det ingen grunn til å tro at issmeltingen har opphørt.

– Mens vi gikk fra rekordlite is sist høst og vinter, har vi nå rekordmye, fastslår Nick Hughes som er ansvarlig for ismålingene. Iskartet viser mye is på øst og nordøstsiden av Svalbard, og årsaken er vind fra nord som har presset isen nedover, forteller han.

I august forsøkte forskningsskipet «Lance» å gå rundt Nordaustlandet. Skipet måtte gi opp etter å ha prøv fra begge sider av øya, og årsaken var tettpakket is på nordsiden, som var umulig å forsere.

– Den er ganske tynn, og lett for vinden å blåse. Men i løpet av vinteren vil isen bli tykkere, sier Hughes om situasjonen litt lenge sør.

Forskjeller
Heller ikke Norsk Polarinstitutt tror det er snakk om en ny tendens. Sebastian Gerland, som er seksjonsleder og forsker på havisfysikk mener de er naturlig med variasjoner og viser til at alt som har en iskonsentrasjon på mer enn 15 prosent regnes som is i forskningen. På det meste har ismengden ved Svalbard vært 70.000 kvadratkilometer over gjennomsnittet i tiårsperioden fram til 2010, men kartet viser også store varasjoner på kort tid. Ifølge Gerland kan det tyde på at det dannes ny is mellom isflakene som føres fra nord. Han viser også til store regionale forskjeller i Arktis.

– Det er mer is i Barentshavet enn vanlig, men på den andre siden av Arktis, nord for Øst-Sibir og nord for Alaska er det mindre enn vanlig, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Iskartet viser at det er uvanlig mye is på østsiden av Svalbard. FOTO: Met.no

Se bildet større

Svingningene er store. Forskerne har ikke registert så mye is ved Svalbard som i år. Bildet er tatt i en annen anledning. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!