Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uvanlig mye havis

Forskningsskipet "Lance" forsøkte sommeren 2014 å passere nordsiden av NOrdaustlandet, men måtte gi opp. Her er skipet inne i Tempelfjorden noen uker senere. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Uvanlig mye havis

Det har ikke vært registrert så mye is rundt Svalbard på flere tiår. Det betyr likevel ikke at smeltingen har stoppet opp.

Ifølge istjenesten fra Meteorologisk institutt i Tromsø var det 25. november 378.823 kvadratkilometer med sjøis ved Svalbard. Dette er 52.443 kvadratkilometer mer enn gjennomsnittet i perioden fra 1981 til 2010. Utbredelsen av is er nå blant de største som noen gang med sikkerhet er observert av forskerne.

Store svingninger
Likevel er det ingen grunn til å tro at issmeltingen har opphørt.

– Mens vi gikk fra rekordlite is sist høst og vinter, har vi nå rekordmye, fastslår Nick Hughes som er ansvarlig for ismålingene. Iskartet viser mye is på øst og nordøstsiden av Svalbard, og årsaken er vind fra nord som har presset isen nedover, forteller han.

I august forsøkte forskningsskipet «Lance» å gå rundt Nordaustlandet. Skipet måtte gi opp etter å ha prøv fra begge sider av øya, og årsaken var tettpakket is på nordsiden, som var umulig å forsere.

– Den er ganske tynn, og lett for vinden å blåse. Men i løpet av vinteren vil isen bli tykkere, sier Hughes om situasjonen litt lenge sør.

Forskjeller
Heller ikke Norsk Polarinstitutt tror det er snakk om en ny tendens. Sebastian Gerland, som er seksjonsleder og forsker på havisfysikk mener de er naturlig med variasjoner og viser til at alt som har en iskonsentrasjon på mer enn 15 prosent regnes som is i forskningen. På det meste har ismengden ved Svalbard vært 70.000 kvadratkilometer over gjennomsnittet i tiårsperioden fram til 2010, men kartet viser også store varasjoner på kort tid. Ifølge Gerland kan det tyde på at det dannes ny is mellom isflakene som føres fra nord. Han viser også til store regionale forskjeller i Arktis.

– Det er mer is i Barentshavet enn vanlig, men på den andre siden av Arktis, nord for Øst-Sibir og nord for Alaska er det mindre enn vanlig, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Iskartet viser at det er uvanlig mye is på østsiden av Svalbard. FOTO: Met.no

Se bildet større

Svingningene er store. Forskerne har ikke registert så mye is ved Svalbard som i år. Bildet er tatt i en annen anledning. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!