Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utvider vernet av Bjørnøya

 

Utvider vernet av Bjørnøya

Bjørnøya naturreservat ble fredag utvidet som et ledd i regjeringens arbeid for å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fredag formiddag vedtok regjeringen i statsråd at vernet av Bjørnøya naturreservat skal gå ut til territorialgrensen 12 nautiske mil fra land. Tidligere gikk reservatet ut til fire nautiske mil.

– Dette er et viktig ledd i regjeringens arbeid med å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard. Bjørnøya og havområdene rundt har unike verneverdier som regjeringen er opptatt av å bevare. Skal vi klare dette, er det ikke nok bare å verne hekkeplassene på land. Vi må også beskytte sjøfuglenes leveområder og næringsgrunnlag til havs. Derfor er utvidelsen av naturreservatet fra 4 til 12 nautiske mil fra land viktig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Reservatet omfatter nå 177 kvadratkilometer landareal og 2805 kvadratkilometer sjøareal.

Rikt område
Bjørnøya er ifølge departementet et nøkkelområde for sjøfugl i Barentshavet, og har noen av Europas største hekkekolonier av polarlomvi og lomvi. Øya er omgitt av store gruntvannsområder med en særegen bunnfauna og velutviklet tareskog.
I sommerhalvåret henter mer enn én million sjøfugl sin føde i havområdene som omgir Bjørnøya.

– Sjøfuglbestandene på Bjørnøya og andre steder i Barentshavet er sårbare for svikt i næringstilgang, for langtransporterte miljøgifter og oljeforurensning, og ikke minst klimaendringer. Mange av sjøfuglbestandene i Barentshavet er i sterk tilbakegang. Dette er et klart varsel om at den samlede belastningen på økosystemene og sjøfuglbestandene allerede er for stor, sier Solheim.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!