Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utvider vernet av Bjørnøya

 

Utvider vernet av Bjørnøya

Bjørnøya naturreservat ble fredag utvidet som et ledd i regjeringens arbeid for å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fredag formiddag vedtok regjeringen i statsråd at vernet av Bjørnøya naturreservat skal gå ut til territorialgrensen 12 nautiske mil fra land. Tidligere gikk reservatet ut til fire nautiske mil.

– Dette er et viktig ledd i regjeringens arbeid med å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard. Bjørnøya og havområdene rundt har unike verneverdier som regjeringen er opptatt av å bevare. Skal vi klare dette, er det ikke nok bare å verne hekkeplassene på land. Vi må også beskytte sjøfuglenes leveområder og næringsgrunnlag til havs. Derfor er utvidelsen av naturreservatet fra 4 til 12 nautiske mil fra land viktig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Reservatet omfatter nå 177 kvadratkilometer landareal og 2805 kvadratkilometer sjøareal.

Rikt område
Bjørnøya er ifølge departementet et nøkkelområde for sjøfugl i Barentshavet, og har noen av Europas største hekkekolonier av polarlomvi og lomvi. Øya er omgitt av store gruntvannsområder med en særegen bunnfauna og velutviklet tareskog.
I sommerhalvåret henter mer enn én million sjøfugl sin føde i havområdene som omgir Bjørnøya.

– Sjøfuglbestandene på Bjørnøya og andre steder i Barentshavet er sårbare for svikt i næringstilgang, for langtransporterte miljøgifter og oljeforurensning, og ikke minst klimaendringer. Mange av sjøfuglbestandene i Barentshavet er i sterk tilbakegang. Dette er et klart varsel om at den samlede belastningen på økosystemene og sjøfuglbestandene allerede er for stor, sier Solheim.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!