Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utvider vernet av Bjørnøya

 

Utvider vernet av Bjørnøya

Bjørnøya naturreservat ble fredag utvidet som et ledd i regjeringens arbeid for å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fredag formiddag vedtok regjeringen i statsråd at vernet av Bjørnøya naturreservat skal gå ut til territorialgrensen 12 nautiske mil fra land. Tidligere gikk reservatet ut til fire nautiske mil.

– Dette er et viktig ledd i regjeringens arbeid med å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard. Bjørnøya og havområdene rundt har unike verneverdier som regjeringen er opptatt av å bevare. Skal vi klare dette, er det ikke nok bare å verne hekkeplassene på land. Vi må også beskytte sjøfuglenes leveområder og næringsgrunnlag til havs. Derfor er utvidelsen av naturreservatet fra 4 til 12 nautiske mil fra land viktig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Reservatet omfatter nå 177 kvadratkilometer landareal og 2805 kvadratkilometer sjøareal.

Rikt område
Bjørnøya er ifølge departementet et nøkkelområde for sjøfugl i Barentshavet, og har noen av Europas største hekkekolonier av polarlomvi og lomvi. Øya er omgitt av store gruntvannsområder med en særegen bunnfauna og velutviklet tareskog.
I sommerhalvåret henter mer enn én million sjøfugl sin føde i havområdene som omgir Bjørnøya.

– Sjøfuglbestandene på Bjørnøya og andre steder i Barentshavet er sårbare for svikt i næringstilgang, for langtransporterte miljøgifter og oljeforurensning, og ikke minst klimaendringer. Mange av sjøfuglbestandene i Barentshavet er i sterk tilbakegang. Dette er et klart varsel om at den samlede belastningen på økosystemene og sjøfuglbestandene allerede er for stor, sier Solheim.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!