Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utvider vernet av Bjørnøya

 

Utvider vernet av Bjørnøya

Bjørnøya naturreservat ble fredag utvidet som et ledd i regjeringens arbeid for å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fredag formiddag vedtok regjeringen i statsråd at vernet av Bjørnøya naturreservat skal gå ut til territorialgrensen 12 nautiske mil fra land. Tidligere gikk reservatet ut til fire nautiske mil.

– Dette er et viktig ledd i regjeringens arbeid med å sikre miljøet i Barentshavet og på Svalbard. Bjørnøya og havområdene rundt har unike verneverdier som regjeringen er opptatt av å bevare. Skal vi klare dette, er det ikke nok bare å verne hekkeplassene på land. Vi må også beskytte sjøfuglenes leveområder og næringsgrunnlag til havs. Derfor er utvidelsen av naturreservatet fra 4 til 12 nautiske mil fra land viktig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Reservatet omfatter nå 177 kvadratkilometer landareal og 2805 kvadratkilometer sjøareal.

Rikt område
Bjørnøya er ifølge departementet et nøkkelområde for sjøfugl i Barentshavet, og har noen av Europas største hekkekolonier av polarlomvi og lomvi. Øya er omgitt av store gruntvannsområder med en særegen bunnfauna og velutviklet tareskog.
I sommerhalvåret henter mer enn én million sjøfugl sin føde i havområdene som omgir Bjørnøya.

– Sjøfuglbestandene på Bjørnøya og andre steder i Barentshavet er sårbare for svikt i næringstilgang, for langtransporterte miljøgifter og oljeforurensning, og ikke minst klimaendringer. Mange av sjøfuglbestandene i Barentshavet er i sterk tilbakegang. Dette er et klart varsel om at den samlede belastningen på økosystemene og sjøfuglbestandene allerede er for stor, sier Solheim.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!