Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utsmykker flyplassen med vadmel

 

Utsmykker flyplassen med vadmel

Trine Mauritz Eriksen skal stå for utsmykkingen av den nye flyplassterminalen. Hun bruker i hovedsak vadmel i sine arbeider.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er en utsmykkingskomité bestående av blant andre kunstnerisk konsulent Solveig Ovanger, som er leder av komiteen, og lufthavnsjef Ole Rambech, som har bestemt hvem som skal få smykke ut det nye bygget. Inntil nylig stod det mellom seks kunstnere, og for bare litt over en uke siden, fikk Trine Mauritz Eriksen beskjed om at hun var valgt.
– Vi har valgt henne fordi hun jobber med lys som tema. Hennes kunst bryter med det kalde i bygget, sier Rambech.

Shiboriteknikk
Eriksen er fra Oslo, og hun lager tekstilkunst, primært med vadmel. Hun jobber mye med en japansk teknikk som kalles shiboriteknikk, som hun har lært seg etter å ha reist mye i både Japan og India.
– Svalbard er for meg nesten like eksotisk som Japan. Også har jeg aner fra Troms, så det ligger nok en nord-norsk urfølelse i meg som kommer opp når jeg er på Svalbard, sier hun.
I utgangspunktet skal hun jobbe hjemmefra med kunsten som skal pryde den nye terminalen, men hun kommer til å besøke Svalbard flere ganger underveis:
– Jeg kommer tilbake for å se lyset i en annen årstid.

Kontrast
Forrige helg var både Ovanger og Eriksen på besøk på Svalbard for å diskutere utsmykkingen med lufthavnsjefen.
– Vi har analysert bygget og bestemt hvor det skal være kunst og hvilket uttrykk kunsten skal romme. Vi ønsker at den skal knytte bygget til Svalbard ved hjelp av lyset og skiftinger i lyset, sier Ovanger.
Komiteen har tidligere diskutert andre kunstformer, som papir, keramikk, foto, glass og video.
– Vi hadde en vid innfallsvinkel, men vi ble fort enige om hva vi ville ha, sier Ovanger.
Ifølge Rambech kommer bygget til å bli nøkternt med slitesterke materialer, keramiske fliser på gulvet og malt strie på veggene.
– Kvaliteten i Trines materialer er annerledes enn materialene i bygget. Kunsten hennes bringer inn et varmt element, og jeg håper hun vil bli en kontrast eller legge seg inn og spille med, sier han.

For lite penger
Hele den vestvendte veggen i avgangshallen skal stilles til disposisjon for kunstneren, som fram til januar skal jobbe med et skisseforslag som da skal legges fram for komiteen. Hvor mye penger som er satt av til utsmykking vil verken Ovanger eller Rambech ut med, men Ovanger sier hun gjerne skulle hatt et større budsjett.
– Beløpet er i underkant av det man kunne ønske seg til det arealet som skal utsmykkes, sier hun.
Rambech er enig.
– Vi får se hvordan vi løser det med de midlene vi har til rådighet, sier han.
Etter planen skal utsmykkingen være ferdig til prøvedriften starter 1. oktober neste år.
– Vi ønsker å ha kunsten på plass fra dag en, så vi slipper å rigge kunst midt oppi flytrafikken i den nye terminalen, sier Rambech.
Flere av Eriksens tidligere arbeider ligger på hennes hjemmeside www.tme-art.com.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!