Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utsetter investering i reservevann

Jørn Myrlund (t.v.) og Paul Guldstrand fra Bydrift deltok på møtet da lokalstyret diskuterte neste års budsjett. Her snakker de med Eystein Markusson (TF). FOTO: Karine Nigar Aarskog

Utsetter investering i reservevann

Lokalstyret gikk tirsdag inn for å vente med å investere i reservevann og ber Bydrift utrede behovet nærmere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Lokalstyret fulgte anbefalingen fra Administrasjonsutvalget (AU), da de tirsdag behandlet og vedtok neste års budsjett. Dermed blir prisøkningen på energi lavere enn først varslet, og økes neste år fra 77 til 91 øre per kilowattime, og ikke 95 øre, som Bydrift foreslo i det opprinnelige budsjettforslaget. Begrunnelsen til Bydrift var at prisøkningen skulle dekke renter og avdrag på et lån på 30 millioner kroner, som skulle gå til både reservekraft og reservevann i Longyearbyen.
Den totale rammen for begge prosjektene har tidligere vært 50 millioner kroner.

Dårlig informasjon
Da budsjettforslaget til Bydrift ble behandlet i AU for tre uker siden gjorde AU et vedtak om å avvente investeringer til reservevann i påvente av en nærmere utredning av behovet. Heinrich Eggenfellner (H) fulgte opp under tirsdagens lokalstyremøte og sa fra talerstolen at han synes han har fått for dårlig informasjon om reservevannsaken. Dette til tross for at det allerede i 1999 ble bestemt at reservevann skulle utredes. Eggenfellner mener det forrige lokalstyret ikke hadde oversikt over hva saken egentlig gjaldt.
– Jeg tror vi var mange som ikke var klar over hva som lå i begrepet reservevann, og trodde det hadde noe å gjøre med kraftverket. Vedtaket som vi gjorde 18. juni med en totalramme på 50 millioner kroner handlet for meg om reservekraft, sa Eggenfellner.

Ny sak om vann
Resten av budsjettet ble diskutert i liten grad under tirsdagens møte. Etter flere korte innlegg fra Tverrpolitisk Fellesliste, Høyre og Arbeiderpartiet var det et enstemmig lokalstyre som gikk inn for å vedta budsjettet. Forutsetningen er at reservevannprosjektet foreløpig tas ut, slik at investeringene til reservekraft reduseres til 40 millioner kroner. Låneopptaket reduseres tilsvarende, slik at energiprisen blir lavere enn først foreslått. Bydrift bes også om å utrede behovet for reservevann nærmere og gjøre en analyse over risikoen for at Isdammen forsvinner som vannkilde.
– Vi støtter Høyres forslag og ønsker også en grundig utredning, sier Kjell Mork (Ap).

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!