Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Milliardnæring: Snøkrabben kan bli milliardnæring i Norge om noen år. Men siden den ikke trives på varmt vann, er den ventet ved Svalbard. FOTO: Foto: Gunnar Sætra, Havforskningsinstituttet

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Når snøkrabben kommer vest for Hopen er det like billig å levere på Svalbard som på fastlandet, sier forskningsleder Lasse Rindahl i Sintef.

Forskningstiftelsen er hyret inn for å utrede alle sider ved en etablering av ny fiskeindustri i nord. Svalbard er et av casene som utredes, og forskerne prøver å belyse alle sider av en etablering av sjømatindustri i Longyearbyen, fra lønnsomhet til arter og fiskeflåte.

Nest største fiske

– Vi prøver å se på flere caser, og jeg tror nok du må tenke på flere bein å stå på for å få dratt sesongen lengst mulig, sier Sintef-forskeren som startet arbeidet i fjor høst.
Fiskeri og sjømat er én av flere næringer som kan demme opp for tapet av arbeidsplasser og samtidig sikre norsk aktivitet og bosetning på Svalbard når Store Norske bygger ned.

Rindahl sier det er flere sammenfallende hendelser som gjør det realistisk med sjømatnæring på Svalbard, og trekker særlig fram snøkrabben.

– Det blir Norges nest største fiskeri om noen år. Dette blir et fiskeri på størrelse med sild og makrell, og noen tenker sikkert at etablering i kjerneområdet på sikt kan være lurt, sier han, og fortsetter om havfiske:

– Det er mange som snakker om mulighet for frysehotell der og om å levere frossenprodukter og ha servicen der. Et av spørsmålene er om Longyearbyen kan oppfylle kravene for en havfiskebåt hver gang den skal ut.

Uavklarte spørsmål

I januar vedtok Norge endringer i Havressursloven for å tilrettelegge for fiskeriaktivitet ved Svalbard. Norge er likevel avhengig av mye samarbeid med Russland når det gjelder snøkrabben. I tillegg kommer uavklarte spørsmål om fiskeredskaper, som ikke er i bruk i dag ved Svalbard, og tilgang på energi og vann.

For snøkrabbens del mener forskningslederen på Sintef at den om noen år kan bli svært interessant.

– Når krabben kommer vest for Hopen er det break even. Så slipper man å gå ut av Svalbardsonen, noe som kan gjøre det enklere, sier han.

– Svalbardsonen er spådd som utbredelsesområde, og hvis det stemmer kan det bli litt vanskelig å drive et kystfiskeri med småbåter med utgangspunkt i Finnmark siden dette er en kuldekjær art, sier forskeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!