Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Milliardnæring: Snøkrabben kan bli milliardnæring i Norge om noen år. Men siden den ikke trives på varmt vann, er den ventet ved Svalbard. FOTO: Foto: Gunnar Sætra, Havforskningsinstituttet

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Når snøkrabben kommer vest for Hopen er det like billig å levere på Svalbard som på fastlandet, sier forskningsleder Lasse Rindahl i Sintef.

Tekst:

Publisert:

Forskningstiftelsen er hyret inn for å utrede alle sider ved en etablering av ny fiskeindustri i nord. Svalbard er et av casene som utredes, og forskerne prøver å belyse alle sider av en etablering av sjømatindustri i Longyearbyen, fra lønnsomhet til arter og fiskeflåte.

Nest største fiske

– Vi prøver å se på flere caser, og jeg tror nok du må tenke på flere bein å stå på for å få dratt sesongen lengst mulig, sier Sintef-forskeren som startet arbeidet i fjor høst.
Fiskeri og sjømat er én av flere næringer som kan demme opp for tapet av arbeidsplasser og samtidig sikre norsk aktivitet og bosetning på Svalbard når Store Norske bygger ned.

Rindahl sier det er flere sammenfallende hendelser som gjør det realistisk med sjømatnæring på Svalbard, og trekker særlig fram snøkrabben.

– Det blir Norges nest største fiskeri om noen år. Dette blir et fiskeri på størrelse med sild og makrell, og noen tenker sikkert at etablering i kjerneområdet på sikt kan være lurt, sier han, og fortsetter om havfiske:

– Det er mange som snakker om mulighet for frysehotell der og om å levere frossenprodukter og ha servicen der. Et av spørsmålene er om Longyearbyen kan oppfylle kravene for en havfiskebåt hver gang den skal ut.

Uavklarte spørsmål

I januar vedtok Norge endringer i Havressursloven for å tilrettelegge for fiskeriaktivitet ved Svalbard. Norge er likevel avhengig av mye samarbeid med Russland når det gjelder snøkrabben. I tillegg kommer uavklarte spørsmål om fiskeredskaper, som ikke er i bruk i dag ved Svalbard, og tilgang på energi og vann.

For snøkrabbens del mener forskningslederen på Sintef at den om noen år kan bli svært interessant.

– Når krabben kommer vest for Hopen er det break even. Så slipper man å gå ut av Svalbardsonen, noe som kan gjøre det enklere, sier han.

– Svalbardsonen er spådd som utbredelsesområde, og hvis det stemmer kan det bli litt vanskelig å drive et kystfiskeri med småbåter med utgangspunkt i Finnmark siden dette er en kuldekjær art, sier forskeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!