Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Milliardnæring: Snøkrabben kan bli milliardnæring i Norge om noen år. Men siden den ikke trives på varmt vann, er den ventet ved Svalbard. FOTO: Foto: Gunnar Sætra, Havforskningsinstituttet

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Når snøkrabben kommer vest for Hopen er det like billig å levere på Svalbard som på fastlandet, sier forskningsleder Lasse Rindahl i Sintef.

Tekst:

Publisert:

Forskningstiftelsen er hyret inn for å utrede alle sider ved en etablering av ny fiskeindustri i nord. Svalbard er et av casene som utredes, og forskerne prøver å belyse alle sider av en etablering av sjømatindustri i Longyearbyen, fra lønnsomhet til arter og fiskeflåte.

Nest største fiske

– Vi prøver å se på flere caser, og jeg tror nok du må tenke på flere bein å stå på for å få dratt sesongen lengst mulig, sier Sintef-forskeren som startet arbeidet i fjor høst.
Fiskeri og sjømat er én av flere næringer som kan demme opp for tapet av arbeidsplasser og samtidig sikre norsk aktivitet og bosetning på Svalbard når Store Norske bygger ned.

Rindahl sier det er flere sammenfallende hendelser som gjør det realistisk med sjømatnæring på Svalbard, og trekker særlig fram snøkrabben.

– Det blir Norges nest største fiskeri om noen år. Dette blir et fiskeri på størrelse med sild og makrell, og noen tenker sikkert at etablering i kjerneområdet på sikt kan være lurt, sier han, og fortsetter om havfiske:

– Det er mange som snakker om mulighet for frysehotell der og om å levere frossenprodukter og ha servicen der. Et av spørsmålene er om Longyearbyen kan oppfylle kravene for en havfiskebåt hver gang den skal ut.

Uavklarte spørsmål

I januar vedtok Norge endringer i Havressursloven for å tilrettelegge for fiskeriaktivitet ved Svalbard. Norge er likevel avhengig av mye samarbeid med Russland når det gjelder snøkrabben. I tillegg kommer uavklarte spørsmål om fiskeredskaper, som ikke er i bruk i dag ved Svalbard, og tilgang på energi og vann.

For snøkrabbens del mener forskningslederen på Sintef at den om noen år kan bli svært interessant.

– Når krabben kommer vest for Hopen er det break even. Så slipper man å gå ut av Svalbardsonen, noe som kan gjøre det enklere, sier han.

– Svalbardsonen er spådd som utbredelsesområde, og hvis det stemmer kan det bli litt vanskelig å drive et kystfiskeri med småbåter med utgangspunkt i Finnmark siden dette er en kuldekjær art, sier forskeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!