Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Milliardnæring: Snøkrabben kan bli milliardnæring i Norge om noen år. Men siden den ikke trives på varmt vann, er den ventet ved Svalbard. FOTO: Foto: Gunnar Sætra, Havforskningsinstituttet

Utreder lønnsomheten for sjømatsatsing

Når snøkrabben kommer vest for Hopen er det like billig å levere på Svalbard som på fastlandet, sier forskningsleder Lasse Rindahl i Sintef.

Forskningstiftelsen er hyret inn for å utrede alle sider ved en etablering av ny fiskeindustri i nord. Svalbard er et av casene som utredes, og forskerne prøver å belyse alle sider av en etablering av sjømatindustri i Longyearbyen, fra lønnsomhet til arter og fiskeflåte.

Nest største fiske

– Vi prøver å se på flere caser, og jeg tror nok du må tenke på flere bein å stå på for å få dratt sesongen lengst mulig, sier Sintef-forskeren som startet arbeidet i fjor høst.
Fiskeri og sjømat er én av flere næringer som kan demme opp for tapet av arbeidsplasser og samtidig sikre norsk aktivitet og bosetning på Svalbard når Store Norske bygger ned.

Rindahl sier det er flere sammenfallende hendelser som gjør det realistisk med sjømatnæring på Svalbard, og trekker særlig fram snøkrabben.

– Det blir Norges nest største fiskeri om noen år. Dette blir et fiskeri på størrelse med sild og makrell, og noen tenker sikkert at etablering i kjerneområdet på sikt kan være lurt, sier han, og fortsetter om havfiske:

– Det er mange som snakker om mulighet for frysehotell der og om å levere frossenprodukter og ha servicen der. Et av spørsmålene er om Longyearbyen kan oppfylle kravene for en havfiskebåt hver gang den skal ut.

Uavklarte spørsmål

I januar vedtok Norge endringer i Havressursloven for å tilrettelegge for fiskeriaktivitet ved Svalbard. Norge er likevel avhengig av mye samarbeid med Russland når det gjelder snøkrabben. I tillegg kommer uavklarte spørsmål om fiskeredskaper, som ikke er i bruk i dag ved Svalbard, og tilgang på energi og vann.

For snøkrabbens del mener forskningslederen på Sintef at den om noen år kan bli svært interessant.

– Når krabben kommer vest for Hopen er det break even. Så slipper man å gå ut av Svalbardsonen, noe som kan gjøre det enklere, sier han.

– Svalbardsonen er spådd som utbredelsesområde, og hvis det stemmer kan det bli litt vanskelig å drive et kystfiskeri med småbåter med utgangspunkt i Finnmark siden dette er en kuldekjær art, sier forskeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!