Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utlendingene reiser mer

 

Utlendingene reiser mer

Sysselmannen utsteder stadig flere visum. En tredjedel utstedes til tahilandske borgere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Presset på Sysselmannen øker i takt med at Longyearbyen vokser og Svalbard blir mer poppulært. De siste årene har blant annet tallet på visumsøknader hos Sysselmannen steget kraftig. I fjor ble det utstedt 145 visum mot 114 i 2006 og 87 i 2005. Det ble utstedt visum til personer fra ti ulike nasjonaliteter. Den største søkergruppen er thailenderne som fikk utstedt 64 visum, russerne er den nest største gruppen med 56 visum. Det viser årsrapporten til Sysselmannen for 2007.
– Det er delvis fordi reisevirksomheten i tilknytning til Unis har økt, og fordi utlendingene som bor her har bedre råd, eller i alle fall reiser oftere på ferie enn før, sier konsulent hos Sysselmannen Unni Ramsvik Halvorsen.
Utlendinger som kommer fra land som ikke er med i Schengen-samarbeidet må søke om visum for å kunne reise til utlandet via fastlandsnorge.
Halvorsen forteller at det er en økning i antall visumsaker før feriene, men at søknadene ellers fordeler seg jevnt over hele året. De aller fleste blir innvilget.

Flere vil komme
I tillegg til at flere reiser på ferie ut fra Svalbard, ønsker stadig flere utlendinger informasjon om muligheten til å flytte til og oppholde seg på Svalbard.
– Derfor har vi utarbeidet et informasjonsskriv som vi la ut på nettsidene våre like før jul, sier Halvorsen.
«Dersom man vurderer å komme til Svalbard for å bo, er det flere viktige forhold man bør ta hensyn til. Det er vanskelig å skaffe seg arbeid og bolig, og de klimatiske forholdene er svært krevende sammenlignet med de fleste andre steder i verden», står det blant annet i skrivet.

Lavere oppklaringsprosent
Årsrapporten tar også for seg statistikken for forbrytelser og forseelser. Sysselmannen registrerte i fjor totalt 99 saker mot 129 saker året før. Til tross for at saksmengden har minket, hadde Sysselmannen en lavere oppklaringsprosent for forbrytelser i fjor enn året før. I fjor ble 36,7 prosent av sakene oppklart mot 70 prosent i 2006.
– Av de 99 sakene i 2007 er 29 vinningsaker, og dem er det generelt lav oppklaringsprosent på. Det kan være noe av svaret på nedgangen, sier assisterende sysselmann Elisabeth B. Løvold.
Det er ifølge henne hovedsakelig vinnings- og økonomisaker som trekker ned, mens alle de fem vold- og sedelighetssakene som ble behandlet i fjor ble oppklart.
– Saksmengden vår er liten, så hver sak teller mye, sier Løvold.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!