Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utfordringer hele tiden

Gruvearbeider Kristoffer Flaten (t.v.) viser justis- og beredskapsminister Anders Anundsen hvordan oppfaringen i Lunckefjell foregår. FOTO: Christopher Engås

Utfordringer hele tiden

Oppfaringen i Lunckefjell ligger etter skjema, men Store Norske mener de skal klare å starte første strossepanel som planlagt.

Tekst:

Publisert:

Leder av gruveteknisk avdeling, Per Nilssen, var en kyndig veileder da justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) var i Lunckefjell-gruva for to uker siden. Også ministeren fikk høre om problemer i oppstarten.

Geologi-trøbbel

Så langt har man klart å avdekke det første panelet på tre sider, og Nilssen anslår at man har kommet kvartveis på den fjerde siden. Stadig møter man problemer.

– Vi møter på problemer med geologien, som egentlig ikke er større enn forventet, men som likevel forsinker oss. Kullaget er kupert, og utstyret vi bruker på så lave høyder som i Lunckefjell, gir oss problemer. Vi kommer må ofte skjære i stein enten over eller under kullaget. Maskinene er ikke ment for denne typen påkjenninger, og dermed går det hardt utover slitedelene, sier Nilssen.

Tre drifter

For øyeblikket jobbes det på tre forskjellige steder i Lunckefjell-gruva. På to steder jobbes det med oppfaring for det første panelet. Den tredje drifta er for å komme seg videre til neste panel når det første er uttdrevet.

I tillegg er Store Norske i gang med å ta ut kull fra randsonen av Svea Nord. Dette er reserver som man etter planen skulle ta ut etter Lunckefjell.

– Det første panelet i Lunckefjell ble som kjent kortere enn planlagt. For å få nok tonnasje til neste års leveranser, har vi startet drift i ett panel i randsonen av Svea Nord. Her regner vi å kunne ta ut om lag 700.000 tonn, sier Nilssen.

Totalt regner man med at det befinner seg åtte millioner tonn utvinnbart kull i randsonen i Svea Nord.

Godt inntrykk

Det jobbes intenst for å effektivisere drifta, for å minimere kostnader, og for å klare å starte strossedrifta 23. mars til neste år.

Per Nilssen fikk et godt inntrykk av justis- og beredskapsministeren.

– Han var veldig interessert i hva vi driver på med, og snakket med alle han traff på sin vei. Anundsen drev praten selv, og da blir det lett for meg å formidle et budskap, sier Nilssen.

– Hva var ditt viktigste budskap til ministeren?

– Det er at vi driver et moderne gruveselskap, med det beste som finnes av teknologi og kompetanse. Men også at vi har en del utfordringer som hvor vi befinner oss, klimatiske forhold og annet, som igjen fører til økte kostnader. Likevel har vi en proff organisasjon som skal takle dette, og gi oss svarte tall på bunnlinja om to-tre år. Vi tror det er ei framtid for gruvedriften på Svalbard, sier Per Nilssen.

Nøkkelord

Se bildet større

Per Nilssen (t.v.) ga Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ei grundig innføring i Lunckefjell-prosjektet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Administrerende direktør Per Andersson (t.h.) redegjorde for Svea-bosettingen på vei til Lunckefjell. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!