Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utfordrende avliving

Isbjørnen hadde søkt tilflukt i en grotte der den ble avlivet av folk fra Sysselmannen. FOTO: Irene Sætermoen / Sysselmannen

Utfordrende avliving

Isbjørnen som ble avlivet på Verlegenhuken gjemte seg i en hule i landkallen. Først da Sysselmannen grov seg ned til den, kom den ut.

Tekst:

Publisert:

– Det tok ganske lang tid, for vi så ikke bjørnen. Vi skjøt med signalpistol inn i hula for å prøve å skremme den ut, men det lyktes ikke, forteller sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad.

Først da de begynte å grave seg ned til den, kom den ut.

– Det drysset snø ned på bjørnen, det var det som skulle til for å få den ut til åpningen. Der sto det noen og sikret og fikk inn et rettet skudd, forteller Svarstad.

Han legger til at de tenkte på bjørnens beste, og at de skulle avlive den så den ikke skulle pines til døde.

– Men vi måtte tenke på egensikkerhet også. Når en isbjørn først har bestemt seg, kommer den fort og med mye masse. Vi måtte være forsiktige og ta tida til hjelp, sier han.

Tynn og skranten

Den finske skiekspedisjonen gjorde et forsøk på nærme seg isbjøren for å avlive den, men avsluttet forsøket fordi de var redd den skulle gå på sjøen.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Svarstad.

På et generelt grunnlag sier han at om noen først har skadeskutt en isbjørn, skal de fortsette å skyte til de er sikre på at bjørnen er død.

– Både for å stoppe plagene til bjørnen og på grunn av sikkerhet. En skadet bjørn er mye farligere enn en frisk bjørn, sier han.

Saken fra Verlegenhuken etterforskes fremdeles, og rapporten etter obduksjonen er ennå ikke klar. Svarstad kan derfor ikke si noe om hvor mange skudd som traff bjørnen, eller hvor den var skutt. Det han kan si er at den er anslått å være mellom to og fire år gammel og at den ikke var ved godt hold.

– Det er ikke tvil om at den var tynn, sier Svarstad.

Bjørnen var en 116 kilo tung hannbjørn.

Uvanlig møte

Det er ikke ofte bjørn blir skutt i nødverge av folk som er ute på tur.

– Stort sett har problemet vært knyttet til hytter og telt. Men det er klart at det er en del isbjørn i nord og nordvest, så muligheten for å treffe på bjørn er til stede. Treffer man en bjørn som ikke har så god tilgang på matfatet, er sjansen større for at det ender fatalt, sier Svarstad.

Nøkkelord

Se bildet større

Den finske skiekspedisjonen så først isbjørnen ved sjømerket på Verlegenhuken. Etter flere skremmeskudd med signalpenn og rifle, tuslet den til slutt bort til den oransje konstruksjonen og tok for seg av det den fant der. FOTO: Kari Kossila

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!