Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utenlandske elever til fastlandet

 

Utenlandske elever til fastlandet

Utenlandske elever ved Longyearbyen skole kan fra høsten av gå videregående på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2010 kl 08:00

Elever ved Longyearbyen skole applauderte spontant da statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet onsdag fortalte at utenlandske elever fra høsten av kan gå videregående i Troms fylke.

– Regjeringen har instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) og fått på plass en forskrift slik at elever med utenlandsk bakgrunn uten oppholdstillatelse i Norge skal kunne gå på videregående skole i Troms, sier Aas-Hansen.

Ifølge statssekretæren fikk Justisdepartementet en rekke innspill om dette under arbeidet med stortingsmeldingen om Svalbard, som ble vedtatt i Stortinget i fjor sommer.

Samarbeidsavtale

Longyearbyen lokalstyre har tidligere inngått samarbeidsavtale med Troms fylkeskommune, som har tilsynsmyndighet for Longyearbyen skole, om at elever på videregående skole i Longyearbyen skal kunne konkurrere på like vilkår med elever fra Troms fylkeskommune om skoleplass i Troms.

Ikke grunnlag for bosetting

– Detaljene rundt ordningen vil bli avklart mellom Kunnskapsdepartementet, Justisdepartementet og Troms fylkeskommune, og da særlig om hvilke skoler i Troms dette vil gjelde, sier Astri Aas-Hansen.

Hun understreker overfor skoleelevene hun møter at ordningen ikke gir grunnlag for bosetting på fastlandet, men kun gjelder i studieøyemed.

En god nyhet

15 år gamle Branislav Pavlovic i tiende klasse var en av elevene som rakte hånda i været på spørsmål fra Aas-Hansen om noen ville benytte seg av muligheten.

– Det er en kjempebra nyhet som jeg vil benytte meg av. Jeg har tenkt å ta service og samferdsel her oppe og fortsette på fastlandet, sier han.

Pavlovic er serber fra Kroatia og har bodd i Longyearbyen i ni år.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!