Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utenlandske elever til fastlandet

 

Utenlandske elever til fastlandet

Utenlandske elever ved Longyearbyen skole kan fra høsten av gå videregående på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2010 kl 08:00

Elever ved Longyearbyen skole applauderte spontant da statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet onsdag fortalte at utenlandske elever fra høsten av kan gå videregående i Troms fylke.

– Regjeringen har instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) og fått på plass en forskrift slik at elever med utenlandsk bakgrunn uten oppholdstillatelse i Norge skal kunne gå på videregående skole i Troms, sier Aas-Hansen.

Ifølge statssekretæren fikk Justisdepartementet en rekke innspill om dette under arbeidet med stortingsmeldingen om Svalbard, som ble vedtatt i Stortinget i fjor sommer.

Samarbeidsavtale

Longyearbyen lokalstyre har tidligere inngått samarbeidsavtale med Troms fylkeskommune, som har tilsynsmyndighet for Longyearbyen skole, om at elever på videregående skole i Longyearbyen skal kunne konkurrere på like vilkår med elever fra Troms fylkeskommune om skoleplass i Troms.

Ikke grunnlag for bosetting

– Detaljene rundt ordningen vil bli avklart mellom Kunnskapsdepartementet, Justisdepartementet og Troms fylkeskommune, og da særlig om hvilke skoler i Troms dette vil gjelde, sier Astri Aas-Hansen.

Hun understreker overfor skoleelevene hun møter at ordningen ikke gir grunnlag for bosetting på fastlandet, men kun gjelder i studieøyemed.

En god nyhet

15 år gamle Branislav Pavlovic i tiende klasse var en av elevene som rakte hånda i været på spørsmål fra Aas-Hansen om noen ville benytte seg av muligheten.

– Det er en kjempebra nyhet som jeg vil benytte meg av. Jeg har tenkt å ta service og samferdsel her oppe og fortsette på fastlandet, sier han.

Pavlovic er serber fra Kroatia og har bodd i Longyearbyen i ni år.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!