Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utenlandske elever til fastlandet

 

Utenlandske elever til fastlandet

Utenlandske elever ved Longyearbyen skole kan fra høsten av gå videregående på fastlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2010 kl 08:00

Elever ved Longyearbyen skole applauderte spontant da statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i Justisdepartementet onsdag fortalte at utenlandske elever fra høsten av kan gå videregående i Troms fylke.

– Regjeringen har instruert Utlendingsdirektoratet (UDI) og fått på plass en forskrift slik at elever med utenlandsk bakgrunn uten oppholdstillatelse i Norge skal kunne gå på videregående skole i Troms, sier Aas-Hansen.

Ifølge statssekretæren fikk Justisdepartementet en rekke innspill om dette under arbeidet med stortingsmeldingen om Svalbard, som ble vedtatt i Stortinget i fjor sommer.

Samarbeidsavtale

Longyearbyen lokalstyre har tidligere inngått samarbeidsavtale med Troms fylkeskommune, som har tilsynsmyndighet for Longyearbyen skole, om at elever på videregående skole i Longyearbyen skal kunne konkurrere på like vilkår med elever fra Troms fylkeskommune om skoleplass i Troms.

Ikke grunnlag for bosetting

– Detaljene rundt ordningen vil bli avklart mellom Kunnskapsdepartementet, Justisdepartementet og Troms fylkeskommune, og da særlig om hvilke skoler i Troms dette vil gjelde, sier Astri Aas-Hansen.

Hun understreker overfor skoleelevene hun møter at ordningen ikke gir grunnlag for bosetting på fastlandet, men kun gjelder i studieøyemed.

En god nyhet

15 år gamle Branislav Pavlovic i tiende klasse var en av elevene som rakte hånda i været på spørsmål fra Aas-Hansen om noen ville benytte seg av muligheten.

– Det er en kjempebra nyhet som jeg vil benytte meg av. Jeg har tenkt å ta service og samferdsel her oppe og fortsette på fastlandet, sier han.

Pavlovic er serber fra Kroatia og har bodd i Longyearbyen i ni år.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!