Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uten å sette spor

Eolusneset. FOTO: AECO

Uten å sette spor

Cruisenæringen går i land på flere sårbare steder på Svalbard. Nå har de utgitt nye retningslinjer som alle kan dra nytte av.

Hvor er kulturminnene fra russiske overvintrere på Kapp Lee? Hvor bør jeg ikke trampe rundt i Trygghamna? Når hekker smålommen på Sundneset?

Dette og mer til får man svar på i de nye guidelinene, eller retningslinjene, fra de arktiske cruisebåtenes interesseorganisasjon AECO. Fra før har ni steder på Svalbard blitt kartlagt. Nå kommer det elleve til, hoved-sakelig på Øst-Svalbard.

– Vi har laget dem for å komme eventuelle negative påvirkninger av ferdsel i forkjøpet, sier Frigg Jørgensen, administrerende direktør i AECO.


Åpent for alle

Prosjektet er finansiert med 900.000 kroner fra Svalbards miljøvernfond. Prosjektgruppa har bestått av biologer, botanikere, arkeologer og representanter fra reiselivet. I tillegg har Norsk institutt for naturforskning bidratt med sårbarhetsvurdering av stedene.

– Retningslinjene gjelder kun for ekspedisjonscruisene, men når det er sagt, de står for nesten 100 prosent av all trafikk på disse stedene, sier Jørgensen.

Årlig reiser 12.000 passasjerer med et av ekspedisjonscruiseskipene på Svalbard. Også andre som tar seg i land kan benytte seg av guidelinene. På nettsidene til organisasjonen kan man laste ned alle sammen.


Sårbare verdier

Hver guideline består av en kort oversikt over vegetasjon, fauna og kulturminner på stedet. I tillegg er det et kart som viser hvordan man bør bevege seg i området, hva man må ta hensyn til og hvor kulturminnene befinner seg.

20 steder er utvalgt.

– Dette er noen av de mest brukte stedene for ekspedisjonscruise, og de fleste har sårbare verdier som må tas vare på. I tillegg er det lagt vekt på å ha en geografisk spredning over hele øygruppen, og en variasjon av steder der det er lagt vekt på enten vegetasjon, fauna eller kulturminnene, sier Jørgensen.

Alt stoff ble samlet inn i fjor. To steder lyktes det ikke prosjektgruppa å gå i land på grunn av været. Det var Kræmerpynten på østsida av Kvitøya og Polarstarodden på Storøya på østsida av Nordaustlandet.

Nøkkelord

Se bildet større

Purchasneset. FOTO: AECO

Se bildet større

Alkhornet. FOTO: AECO

Se bildet større

Andréeneset. FOTO: AECO

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!