Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Utbedrer råtne peler

Bydrifts to leilighetshus i Vei 212 og Vei 214 på Haugen står på råtne peler. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Utbedrer råtne peler

Det vil koste Bydrift rundt 2,2 millioner kroner å utbedre de råtne pelene til bolighusene på Haugen. De nye pelene får en levetid på 15 år.

I november i fjor ble det avdekket omfattende råteskader på pelene til flere av Bydrifts bygninger. Verst er situasjonen for to leilighetshus på Haugen: Vei 212-19 og 20, samt Vei 214-1 og 3.

En inspeksjon utført av Mycoteam, viste at hver tredje pele er så skadet at det må gjøres tiltak. Nå har Sweco gjort en forundersøkelse og kommet fram til to mulige løsninger.


Utbedre eller erstatte

Alternativet Bydrift går inn for, innebærer å reparere dagens pelefundamenter. Råteskadene finnes kun i bakkenivå, og Bydrift vil erstatte de råteskadede delene med friskt treverk. Det nye treverket skjøtes deretter sammen med den gamle pelen som ligger under bakken. Sweco anslår prisen til 2,2 millioner kroner for begge husene. Løsningen har en levetid på kun 15 år.

Det andre alternativet er langt mer omfattende. Her foreslås det å anlegge et nytt bæresystem under de to husene på Haugen. Trepelene byttes ut med tre rekker av stålpeler. Pelerekkene skjøtes deretter sammen med bærebjelker, såkalte gitterdragere, som skal holde bygningene oppe. Dette alternativet anslås å koste 3,6 millioner kroner, men samtidig får det en levetid på hele 60 år. Bydrift går likevel for det rimeligste alternativet.


Usikker framtid

Foretaket påpeker at de 55 år gamle husene har en restlevetid på maks 30 år, og at det trolig må bygges nye hus innen et par tiår.

«Velges forslag 2 har vi fundamentering klar til et nytt bygg, men vi er låst på størrelse/grunnflate. Ønsker vi å utnytte tomten maksimalt og alternativt sette opp nye rekkehus, vil vi da kunne sanere hele dagens bygg og fundament ved forslag 1, mens forslag 2 låser oss til en gitt størrelse», skriver eiendomssjef Morten Langerud i en orientering til styret i Bydrift.

Langerud mener at mye kan skje de neste 15 årene, og at forhold raskt kan endre seg i årene framover.

«Vi vil derfor se forslag 1 som den beste løsningen for utbedring av peler», skriver han.


Tas til høsten

Bydrift-styret ble orientert om pelesaken i sitt møte 17. april. Fra før av er det satt av tre millioner kroner til peleprosjektet på Haugen i årets budsjett. Målet er å få lyst prosjektet ut på anbud i løpet av mai.

– Dette er en jobb som egner seg best å gjøre sent på sommeren. Målet er å få prosjektet ferdig i løpet av høsten, sier Langerud til Svalbardposten.

Han forteller at beboerne etter all sannsynlighet kan bli boende i husene under byggeperioden.

– Dette er noe vi må vurdere sammen med entreprenøren. Men vi utbedrer pele for pele, så beboerne skal ikke merke noe til arbeidet, sier han.

Se bildet større

Noen av råteskadene som ble avdekket i fjor høst. FOTO: Mycoteam

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!