Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Usikkerhet rundt Murdoch

Råka som skuterne kjørte i er ifølge guiden 20 meter lang og fire meter bred. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Usikkerhet rundt Murdoch

Sysselmannen etterforsker nesten-ulykken på Tempelfjorden mandag og jobber med å få tak i informasjon om det såkalte Murdoch-hullet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.04.2011 kl 10:22

– Vi har begynt å hente inn informasjon om posisjonen til Murdoch-hullet og hvorfor det ligger der det gjør. Vi har også snakket med guiden og med Basecamp om hvilke rutiner de har, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Mener det er Murdoch

Mandag formiddag gikk to skutere gjennom isen på Tempelfjorden. Skuterne var med et guidet følge fra Basecamp Spitsbergen som hadde overnattet på «Noorderlicht», seilskuta som ligger innefryst i fjorden.

Daglig leder Solfrid Håkenstad mener at råka skuterne kjørte i ikke har noe med Murdoch-hullet å gjøre. Den oppfatningen er det mange som er uenige i. Siden nyheten om nesten-ulykken ble kjent, har Svalbardposten fått flere henvendelser fra personer som mener det er Murdoch-hullet skuterne har kjørt i.

Er i bevegelse

Det vil ikke Andreassen konkludere med.

–  Vi vet ikke akkurat hvor hullet er. Et sånt hull vil aldri være helt på samme sted, fordi vannet er i bevegelse. Men uansett er dette et område der man bør utvise aktsomhet, sier han. 

– Hva har det å si for saken hvorvidt følget har kjørt i Murdoch-hullet eller en tilfeldig råk? 

– På en måte er det greit å få definert om dette skjedde en kilometer unna det alle oppfatter som hullet. I år har det vært delvis tilfrosset, og det har gått spor der, svarer Andreassen. 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!