Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Urolig for Ukraina

Margunn Ebbesen (H), Eirik Sivertsen (Ap) og Jan-Henrik Fredriksen (Frp) fra den arktiske delegasjonen på vei inn i gruva. FOTO: Bjørn Willy Robstad

Urolig for Ukraina

Her får delegasjonen for arktisk samarbeid oppleve gruvedrift på nært hold. Få mil unna følger 300 ukrainere med på hva som skjer i hjemlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2014 kl 13:36

Spenningen på Krimhalvøya berører Svalbard. Størsteparten av innbyggerne i Barentsburg er ukrainere, ansatt i Trust Arktikgol, det russiske gruveselskapet. Onsdag og torsdag besøkte medlemmene i Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid nabobyen, Longyearbyen.


Som ekteskap
– Russere og ukrainere som befinner seg på Svalbard er hjertelig velkommen, både utfra Svalbardtraktaten og som folk, sier Eirik Sivertsen (Ap). Lederen i delegasjonen sier han håper på en løsning og at en krigssituasjon dermed blir unngått, og at Ukraina oppnår en politisk stabil situasjon.

– Det påvirker arbeidet ved at noske myndigheter er tydelig på at vi har synspunkter og at folkeretten må ligge i bunnen. Samtidig har vi levd gjennom kriser med russerne før, sier Sivertsen og peker på grensa som et uløselig ekteskap mellom Norge og Russland.
Selv om også han er bekymret, sier Sivertsen at samarbeidet kommer til å fortsette og utvikles videre på tross av synspunktene.

– Men det må være lov å si i fra til ektefellen at vi ikke liker det, sier han.


– Særlig ansvar
Også fra motsatt side er det bekymring. Fremskrittspartiets Jan-Henrik Fredriksen fra Sør-Varanger i Finnmark er vant til sine russiske naboer, men misliker sterkt den russiske intervensjonen på Krim.

– Norge skal være veldig klar over at vi kanskje har et ansvar som er større enn antall innbyggere. Vi har et ansvar for å opprettholde en dialog med både Russland og Nato, slik at vi ikke får en kald krig på nytt, sier han til Svalbardposten.

Norge som naboland med Russland kan spille en nøkkelrolle for å videreføre samarbeidet i Arktis.

– Jeg tror også at vi skal ta innover oss Norges egentlig spesielle situasjon, sier han.

Ja til kull
Onsdag besøkte politikerne Gruve 7, hvor de ble med 3,5 kilometer inn i fjellet. Signalet etter å ha vært der inne er at Svalbard skal ha kullgruver i mange år framover.

– Vi kan jo mye om Svalbard og leser mye om Svalbard, men som politiker er det min erfaring at det gi deg kunnskaper og et annet pespekiv å være et sted og se, smake, lukte og å snakke med folkene som bor der, sier Eirik Sivertsen.

– Og hvis du i morgen skulle stemt i Stortinget om kulldrift på Svalbard?

– Jeg stiller meg bak initiaivet om å gå ut av kull. Men skulle jeg reise ned i morgen og stemme om gruvedrift, ville jeg stemt for det. Det er en av bærebjelkene i samfunnet, og det er ikke noe realistisk alternativ til det.

Det er heller ikke Fredriksen uenig i.

– Hvis man ønsker å drive symbolpolitikk, så må man gjerne gjøre det. Men dette er vesentlig for nosk suverenitet, sett med mine øyne, og en ting vi må videreføre. Så må man heller se på løsninger over lengre tid, hvis man ønsker å omstille på Svalbard til en annen type næringer. Men vi er avhengig av forutsigbarhet, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!