Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uro i verden styrker Store Norske

Oppredningsverket i Svea skal være klar til å rense kull fra Svea Nord-gruva i begynnelsen av juni. FOTO: Birger Amundsen

Uro i verden styrker Store Norske

Situasjonen i Japan etter jordskjelvet og tsunamien har, sammen med uroen i Nord-Afrika, doblet kullprisen siden i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.04.2011 kl 11:00

I april i fjor fikk Store Norske 80 dollar tonnet for kull. Nå oppnår selskapet opp mot 150-160 dollar for kvalitetskull til metallurgisk industri, ifølge viseadministrerende direktør Dag Ivar Brekke i Store Norske.

Nøkkelen til de lyse utsiktene er oppredningsverket som er under oppføring i Svea, og som gjør det mulig for kullselskapet å foredle kullet fra Svea Nord og gjøre det attraktivt for kullkraftverk og stålindustri.

Samtidig merkes effekten av katastrofen i Japan forrige måned. Blant annet ved økt skepsis til atomkraftverk. Tyskland har besluttet å stenge sju av sine eldste atomkraftverk. Konfliktene i de oljeproduserende landene i Nord-Afrika slår også positivt ut for Store Norske.

Ytterligere prisstigning

– Importbehovet for kull i Europa er 195 millioner tonn i året. Med kull fra oss medregnet er det nå en underdekning på ti prosent, altså rundt 20 millioner tonn. Derfor forventer vi at prisen stiger ytterligere utover året, sier Dag Ivar Brekke.

Oppredningsverket fører til at Svea Nord-kullet vil få en kvalitet det aldri tidligere har hatt.

– Vi får en evne til å styre kvaliteten. Stålverkene betaler bedre for jevne leveranser og små svingninger i kullkvaliteten, sier Brekke.

Positivt for ny gruve

Den høye kullprisen slår positivt ut også for gruva som er under planlegging i Lunckefjellet.

– Kullprisen er vesentlig høyere enn prognosene vi la inn i vår. Det vi er vitne til synes ikke å være et blaff. Kraftproduksjon fra sju atomreaktorer lar seg ikke erstatte i en håndvending, fastslår Brekke.

I stjerneåret 2008 ble Svea Nord-kullet solgt for over 200 dollar tonnet på det høyeste. I første kvartal 2009 sank prisen til 50 dollar tonnet. Fortsetter utviklingen vil 200-dollar-grensen passeres innen utgangen av året.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!