Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uro i lokalstyret

Lokalstyreleder Kjell Mork og lokalstyremedlem Jon Sandmo er uenige. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Uro i lokalstyret

Svalbardlistas Jon Sandmo får refs av lokalstyrelederen for at han politianmeldte ledelsen i Kultur- og fritidsforetaket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2011 kl 18:38

I et brev til politikeren påpeker lokalstyreleder Kjell Mork at det Jon Sandmo gjorde er ulovlig. «Som lokalstyreleder vil jeg beklage den måten du har gått fram på, ved å politianmelde to av våre tilsatte, uten på forhånd å ha forelagt saken verken for meg eller et samlet lokalstyre. Jeg anser dette skadelig for lokalstyret som arbeidsgiver og for Longyearbyen lokalstyre sitt omdømme», skriver Mork i brevet.  

Reglement

Ifølge lokalstyrets reglement har ikke enkeltmedlemmer lov til å anmelde forhold som angår Longyearbyen lokalstyre.

– Det er bare administrasjonssjefen og lokalstyrelederen som kan anmelde slike forhold, og det gjør jeg Sandmo oppmerksom på i brevet, sier Mork.

I brevet understreker han også hvor viktig det er å bruke demokratiske virkemidler hvis man som politiker er uenig i noe.

Anmeldte

Jon Sandmo, som representerer Svalbardlista i lokalstyret, politianmeldte i fjor kultursjef Einar Buø og kulturkonsulent Roger Zahl Ødegård. Bakgrunnen var at de inngikk kontrakt med Polarhotellet om den nye kulturhuskafeen uten å involvere politikerne.

– Jeg synes det var mangel på saksbehandling at vi som lokalstyremedlemmer fikk presentert et produkt som kan få store konsekvenser for lokalsamfunnet og tap av millioninntekter uten at det var diskutert politisk, sier Sandmo.

Koker bort i kålen

Sandmo forteller at han aldri vurderte å ta opp saken på noen annen måte enn å anmelde forholdet.

– Saken var såpass alvorlig at jeg valgte å gjøre det på denne måten. Når jeg tar opp noe i lokalstyret har det en tendens til å koke bort i kålen. Man må ofte bruke hardere skyts, sier Sandmo.

– Vurderte du å kontakte Kontrollutvalget?

– Nei, jeg gjorde egentlig ikke det. Kontrollutvalget burde markedsføre sin funksjon bedre, så man vet mer om hvordan de arbeider. Min oppfatning er at de bare strør sand på avgjørelser i ettertid.

Les mer i dagens Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!