Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Universitetet i Tromsø vil overta Unis

UiT-rektor Anne Husebekk har vært ofte å se på Svalbard. Nå ønsker hun hovedansvaret for Unis. FOTO: Asbjørn Bartnes, UiT

Foreslår campus på Svalbard

Universitetet i Tromsø vil overta Unis

– Jeg synes det er naturlig å gi det oppdraget til UiT.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.12.2015 kl 16:20

Når styret ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet møtes tirsdag, blir forslaget til innspill om den kommende svalbardmeldingen lagt fram.

Her går det blant annet fram at det nordnorske universitetet tilby Universitetssenteret på Svalbard å være et campus dersom Unis trenger å omorganiseres for å kunne gi fulle studieløp.

– Hvis man ønsker å utvikle gradsgivende studieprogram i Longyearbyen, må man vurdere om det kan gjøres med Unis, slik det er i dag. Hvis svaret på det er nei, må man tenke andre måter å organisere på, sier sier UiT-rektor Anne Husebekk.

Signaliserer interesse

Unis er eid av Kunnskapsdepartementet, med flere samarbeidede universiteter på "eiersiden". Forslaget om å legge Unis under UiT har ikke vært drøftet i styret i forkant.

– Det er et veldig lite modnet utspill ennå, men fra mitt ståsted er det viktig å signalisere at vi påtar oss ansvaret hvis det er interesse for det. Da kan man tenke seg lengre utdanningsløp, framholder Husebekk overfor Svalbardposten.

Universitetet i Tromsø har sammen med Unis-ledelsen tidligere signalisert at de ønsker å forsere vekstplanene og doble antall ansatte og studenter de kommende årene. UiT-rektoren mener at dersom Unis skal vokse, så må det skje nå. Skal Unis i tillegg bidra til et stabilt familiesamfunn med fastboende må det legges opp til helhetlige utdanningsforløp, som gjør at ansatte som må pendle mellom Svalbard og fastlandet, kan bli fastboende.

"Vi har fått et oppdrag mot nord,
og stort lenger nord kommer vi jo ikke"

Ansatte også

– Sjansen for å få til noe har aldri vært større, og for å få det til må man ikke bare tenke på studenter, men også lærere og administrativt ansatte.

– Og da er campus løsningen?

– Ja, med mindre Utdanningsdepartementet ønsker en annen organisering enn øvrige universiteter. I dag ser man utdanning og eksamensretten sammen, men det gjør man ikke på Unis. Dessuten vil en slik ordning bidra til universitetsporteføljen vår vil være tilgjengelig på Svalbard, sier Anne Husebekk, som mener det er naturlig at Norges nordligste universitet overtar Unis.

– Jeg vil jo mene det. Vi har fått et oppdrag mot nord, og stort lenger nord kommer vi jo ikke. Jeg synes det er naturlig å gi det oppdraget til UiT.

– Ikke lett

Avtroppende Unis-direktør Ole Arve Misund mener en campusordning hvor UiT – Norges arktiske universitet overtar Unis, er positivt.

– Det er ikke sikkert det er lett å ta over, men det er positivt at det skaper interesse og debatt om Unis. Selv om det er en økning i studentmassen, er Unis foreløpig for spesielt interesserte, sier han og fortsetter:

– Det viser et offensivt og veldig ansvarlig universitet, som tar en stor rolle.

Uenig

Styret i Unis har ikke drøftet innspillet fra Tromsø, og styreleder Berit Kjelstad, er skeptisk til forslaget.

Se bildet større

Berit Kjeldstad, styreleder i Unis, er skeptisk til forslaget om å legge Unis under Universitetet i Tromsø som et campus. FOTO: NTNU

– Da må jeg jo bare uttrykke min personlige mening rundt det. Unis sin suksess fram til i dag har vært at de har greid å samarbeide med alle universiteter på fastlandet, ved å ikke gi grader og å være et aksjeselskap slik det er i dag. Det betyr at Unis lager samarbeidsavtaler med hvert av universitetene som har sine grader, sier Kjeldstad som dermed ikke støtter innspillet.

Styrelederen i Unis mener kapasiteten på Unis kan økes, at det er mye å gå på, men at det er opp til eieren å avgjøre.

– Så lenge Unis-styret sier at Unis skal utvides med konseptet vi har i dag, ligger det i det at man ikke trenger å ta andre grep for å oppnå det man ønsker.

– Blir dette tema i Unis-styret?

– Det er ikke noe styret kommer til å diskutere, sier Kjeldstad.

Nøkkelord

Gallup

Bør Unis overtas av Universitetet i Tromsø, slik at det får hele studieløp og eksamensrett?

Ja, det er nødvendig for at Unis skal kunne bidra skikkelig til et stabilt familiesamfunn i Longyearbyen.
Nei, Det er bra som det er i dag.
Vet ikke.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!