Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unison enighet om å styrke Unis

Samtlige av politikerne som tok ordet da stortingsmeldingen om Svalbard ble behandlet i stortinget, mener at Unis må styrkes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Unison enighet om å styrke Unis

Det er bred enighet på stortinget om at Unis må styrkes. Det kom fram da stortingsmeldingen om Svalbard ble behandlet i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2009 kl 14:18

– Det var veldig flott å sitte i stortinget og høre det som ble sagt og få oppbakking fra alle leire. Både i forhold til anerkjennelsen av Unis som forskningsinsttusjon og at politikerne ser at Unis har behov for økte midler, sier Unis-direktør Gunnar Sand.

Svalbardpostens redaktør Birger Amundsen var også til stede da Svalbardmeldingen ble behandlet i stortinget i dag formiddag, etter at Utenrikskomiteen har kommet med sin innstilling. Samtlige av politikerne som tok ordet mener at Unis må styrkes.

– Det var et stort øyeblikk å sitte i stortinget og høre at enigheten var så unison. Men jeg vil se pengene på bordet før jeg tror på det, sier Sand.

Han legger til at nedbemanningen som er i gang på Unis vil fortsette som planlagt, fordi den gjelder årets budsjett.

Økte bevilgninger

Hill-Martha Solberg (Ap), som har vært saksordfører for meldingen, er også veldig tilfreds med debatten i stortinget.

– Regjering og storting er gjennom meldingen tydelige mot Unis, og jeg ser det som vanskelig at det ikke vil komme økte bevilgninger ut fra de signalene som nå er gitt, sier Solberg.

Utenrikskomiteen har i sin innstilling også pekt på hvor viktig det er at arbeidet med utfordringer knyttet til utenlandske statsborgere på Svalbard blir prioritert.

«Det økte antall utenlandske statsborgere har ført til at det oppstår flere utlendingsrettslige problemstillinger, som omfatter blant annet studenter, utenlandske ektefeller og samboere, samt deres barn. Komiteen merker seg at Regjeringen ved berørte departementer vil se nærmere på enkelte spørsmål i denne forbindelse og vurderer behovet for særregler på dette området», skriver komiteen i innstillingen.

Viktig beredskap 

Også en styrking av beredskapen på Svalbard ble diskutert. Hill-Martha Solberg viste til den nylige redningsaksjonen på Grønland som eksempel på hva som kan skje, og på en situasjon der helikoptrene på Svalbard er eneste mulighet. 

Til stede i stortinget var også lokalstyreleder Kjell Mork (Ap), nestleder Heinrich Eggenfellner (H), plan- og utviklingssjef i Longyearbyen lokalstyre, Vigdis Hole, Unis-direktør Gunnar Sand, og Terje Carlsen som representerte Store Norske.

Også representanter fra Justisdepartementet, som har jobbet med stortingsmeldingen, forteller at de var veldig fornøyd med debatten i stortinget i dag.  

Utenrikskomiteen besøkte Svalbard i midten av mai i forbindelse med stortingsmeldingen for Svalbard. De tok også turen til Barentsburg sammen med sysselmann Per Sefland. Fra venstre: Vidar Bjørnstad, Anastasia Gorter (tolk for Sysselmannen), Hill-Marta Solberg, Victor C.Rønneberg, Øyvind Vaksdal, Siri A. Meling, sysselmann Per Sefland og Olav Akselsen.  (Foto: Birger Amundsen).

Last ned vedlegg

Utenriks.jpg

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!