Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

UNIS-studenter utløste snøskred

To UNIS-studenter på ski utløste søndag ettermiddag snøskred i fjellsiden på vestsiden av Longyearbreen. Ingen ble tatt av skredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi fikk melding om skredet klokken 17.15 av en person ved isgrotta på Longyearbreen. Vedkommende fryktet at noen hadde gått i raset på grunn av ferske skispor, sier sysselmannsførstebetjent Roar Hilde.
Raset var 50 meter bredt og 300-400 meter langt, og det ble øyeblikkelig satt i gang søk. Folk fra Sysselmannen rykket også ut, og kunne raskt konstatere at ingen var gått i raset.

Kjørte ut av raset
Sysselmannen fikk kontakt med en av studentene på telefon. Vedkommende fortalte at raset gikk mens de befant seg i fjellsiden. En av dem var rett under raset, men kjørte skrått ut av området og unngikk på den måten å bli tatt av snømassene.
På grunn av en misforståelse fikk ikke alle personer ved og i isgrotta på breen beskjed om at ingen var gått i raset.

Tar sjanser
Hilde sier at en god regel er at det blir meldt fra til Sysselmannen også når det har gått godt, for på den måten å unngå unødvendig utrykning.
Til tross for den store rasfaren er det blitt observert at snøskuterkjørere har vært oppe i fjellsidene i Fardalen, hvor det stadig går ras.
– Det er virkelig trist at folk tar slike sjanser. De løper en enorm risiko for å bli tatt av ras, sier Hilde.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!