Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unis skal registrere is på fjorden

Lars Stangeland (t.v) fra Unis og Arve Johansen fra Aanderaa Data Instruments AS setter ut den gule værstasjonen. FOTO: Unis

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 09:54

Da styret i Svalbards miljøvernfond fordelte 6,1 millioner kroner til ulike prosjekter i vår, fikk Unis tildelt 650 000 kroner. Pengene gikk til prosjektet “Blir det is på Isfjorden i år?”, som blant annet skal måle havstrømmer og temperaturer, for å finne ut om fjorden blir islagt eller ikke.

Prosjektleder, Ragnheid Skogseth, sier at prosjektet er ment som en tjeneste for allmennheten.

– Det vil være mulig for alle å gå inn på internett og se hvordan det står til med isen, forteller hun, og legger til at nettsidene med alle data straks blir tilgjengeliggjort via Unis sine hjemmesider.

Is-indeks vil komme når resten av utstyret settes ut forhåpentligvis neste uke, mens den ferdige nettsiden med deres tolkninger av dataene, ikke vil komme før til neste år en gang. Prosjektet vil pågå i flere år fremover.

Sier ikke tykkelse

Vanlig prosedyre i slike prosjekter er å sette ut måleinstrumenter for så å hente data fra den først etter et år.

– Det at vi nå får data i sanntid, gjør at vi kan dra ut og foreta flere målinger når det skjer noen endringer, i stedet for å gå ut sporadisk uten en god pekepinn, sier hun.

Hun tror også at andre forskere og institusjoner vil ha interesse av prosjektet.

– Det finnes ikke så mye slik data. Det vil nok være interessant for biologer å få info og følge med på hva som skjer i Isfjorden, sier hun.

Prosjektet vil altså gi en mulighet til å si om det er is i overflaten, men det vil ikke si noe om hvor tykk den eventuelle isen er.

– Instrumentene sender ut lydbølger som reflekteres i overflaten. De vil registrere om de mottar signaler fra noe annet enn luft, som i så tilfelle er is, men det vil ikke si noe om tykkelse, sier Skogseth.

Måler mye

Instrumentene skal i tillegg til å måle havstrømmer og temperaturer også måle saltholdighet og vanntype. Mange av målingene hjelper på å danne et bilde av is-situasjonen, men det vil også si noe om endringer av vannmasser og hvordan det igjen påvirker livet i fjorden.

– Og vi skal registrere klorofyllmengden i vannet, som kan si noe om når vi får våroppblomstring. Det vil være interessant for biologene, legger Skogseth til.

I det samme systemet er også en lysmåler, og en tidevannsmåler. Sistnevnte måler variasjon i tidevannet, og folk kan sjekke vannstanden på nettsidene.

Frykter vær og fiskere

En undersjøisk kabel strekker seg inn til land fra rundt 800 meter utenfor kysten. Skogseth ber folk på havet om å vise hensyn ved ferdsel i området.

– Vi ber særlig fiskere og trålere om å holde seg unna akkurat dette partiet, sier hun, i frykt for at kabelen skal bli ødelagt av menneskelig aktivitet.

Havnesjef Kjetil Bråten sier at han ikke kjenner til dette prosjektet.

– Så jeg kan heller ikke si om noen påvirkes av det, sier han.

Den største utfordringen til prosjektet så langt ser heller ut til å være uvær og bølger.

– Forholdene i strandsonen kan være utfordrende. Vi ser at relativt store steiner blir slengt rundt av bølgene, så vi har jobbet mye med å sikre kabelen som skal sende data, sier Skogseth.

Hun legger til at det ikke er noen ting i veien for vanlig båttrafikk, da det vil være 20 meter ned til første del av måleinstrumentene.

Ingen tegn til is enda

Riggene ble satt ut 26. september og sender data til land fortløpende. Skogseth forteller at mildværet i høst har ført til lite avkjøling i fjorden så langt.

– Det er veldig varmt i vannet, dessverre. Ved 60 meters dyp er det rundt 5 plussgrader.

Når de får på plass måleinstrumenter på 20 meters dyp, vil det representere overflaten i større grad.

– Vi ser at det er ferskt vann i overflaten på grunn av all nedbør og avrenning fra breer og elver. Det kan fryse fortere om det blir kaldere vær raskt, sier hun.

Men Skogseth tror ikke det blir is på fjorden i nærmeste fremtid.

– Folk er optimistiske, forventningene er jo der. Jeg holder derimot optimismen litt tilbake, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!