Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unis skal finne olje

Unis sitter på mye kunnskap om geologi og Arktis. Nå blir universitetssentret en av partnerne i det nye petroleumssenteret i Tromsø. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Unis skal finne olje

Et nytt petroleumssenter er på trappene i Tromsø. Unis får en betydelig rolle i senteret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2013 kl 12:34

Onsdag ble det klart at regjeringen etablerer et petroleumssenter i Tromsø. Sentret får navnet ARCEx og skal ligge ved Universitetet i Tromsø. Blant annet skal det skaffe ny kunnskap om olje- og gassressurser i nordområdene og utvikle metoder for miljøvennlig letevirksomhet.


En stor dag

Unis er en av partnerne og får en betydelig rolle i senteret. Blant annet skal professor Snorre Olaussen lede et av underprosjektene. Unis sin geologiavdeling er også sterkt representert i ARCEx. Senteret skal være operativt i løpet av høsten.

– Dette er en stor faglig aner­kjennelse av det vitenskapelige nivået i vår lille organisasjon. Dette er en stor dag for oss, sier Unis-direktør Ole Arve Misund.

En av oppgavene til Unis blir å finne ut hvor oljen og gassen i Arktis ligger.

– Vår del vil gå på de geologiske forholdene, samt finne ut hvor det er hydrokarboner. Vi skal også utføre en del reservoar­studier, sier Misund.


Flere ansatte

Unis har utviklet seg til å bli en betydelig institusjon innen geologi og marinteknologi i Arktis. Derfor var det naturlig at universitetssenteret ble en del av det nye petroleumssentret. Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet står sammen om finansieringen av senteret, sammen med bidrag fra næringslivet. Unis må også spytte i en egenandel.

– Den arbeidspakken vi skal lede har en totalkostnad på 35 millioner kroner fram mot 2020. Vi må inn med noen millioner selv, men det kommer i tillegg midler fra forskningsrådet og industrien. Vi får mer igjen enn det vi går inn med, sier direktøren.

Selv om hovedsetet til petroleumssenteret vil ligge i Tromsø, skal ingen av de Unis-ansatte flyttes fra Longyearbyen.

– Det blir et såkalt virtuelt senter, der en blant annet kommuniserer via nettet og videokonferanser. Men det får konsekvenser for staben, ved at vi må bemanne opp vår geologi­avdeling for å håndtere dette, sier Misund.

Forskningsrådet skal stå for den faglige oppfølgingen av det nye senteret.

Se bildet større

En stor dag for Unis, sier direktør Ole Arve Misund. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!