Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unis skal finne olje

Unis sitter på mye kunnskap om geologi og Arktis. Nå blir universitetssentret en av partnerne i det nye petroleumssenteret i Tromsø. FOTO: Anders Fjellestad (illustrasjon)

Unis skal finne olje

Et nytt petroleumssenter er på trappene i Tromsø. Unis får en betydelig rolle i senteret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2013 kl 12:34

Onsdag ble det klart at regjeringen etablerer et petroleumssenter i Tromsø. Sentret får navnet ARCEx og skal ligge ved Universitetet i Tromsø. Blant annet skal det skaffe ny kunnskap om olje- og gassressurser i nordområdene og utvikle metoder for miljøvennlig letevirksomhet.


En stor dag

Unis er en av partnerne og får en betydelig rolle i senteret. Blant annet skal professor Snorre Olaussen lede et av underprosjektene. Unis sin geologiavdeling er også sterkt representert i ARCEx. Senteret skal være operativt i løpet av høsten.

– Dette er en stor faglig aner­kjennelse av det vitenskapelige nivået i vår lille organisasjon. Dette er en stor dag for oss, sier Unis-direktør Ole Arve Misund.

En av oppgavene til Unis blir å finne ut hvor oljen og gassen i Arktis ligger.

– Vår del vil gå på de geologiske forholdene, samt finne ut hvor det er hydrokarboner. Vi skal også utføre en del reservoar­studier, sier Misund.


Flere ansatte

Unis har utviklet seg til å bli en betydelig institusjon innen geologi og marinteknologi i Arktis. Derfor var det naturlig at universitetssenteret ble en del av det nye petroleumssentret. Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet står sammen om finansieringen av senteret, sammen med bidrag fra næringslivet. Unis må også spytte i en egenandel.

– Den arbeidspakken vi skal lede har en totalkostnad på 35 millioner kroner fram mot 2020. Vi må inn med noen millioner selv, men det kommer i tillegg midler fra forskningsrådet og industrien. Vi får mer igjen enn det vi går inn med, sier direktøren.

Selv om hovedsetet til petroleumssenteret vil ligge i Tromsø, skal ingen av de Unis-ansatte flyttes fra Longyearbyen.

– Det blir et såkalt virtuelt senter, der en blant annet kommuniserer via nettet og videokonferanser. Men det får konsekvenser for staben, ved at vi må bemanne opp vår geologi­avdeling for å håndtere dette, sier Misund.

Forskningsrådet skal stå for den faglige oppfølgingen av det nye senteret.

Se bildet større

En stor dag for Unis, sier direktør Ole Arve Misund. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!