Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

UNIS med i nytt IPY-prosjekt

 

UNIS med i nytt IPY-prosjekt

Et nytt forskningsprosjekt i regi av UNIS er tatt med i IPY som starter i mars neste år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fra før er UNIS involvert i seks prosjekter i forbindelse med Det internasjonale polaråret (IPY), med ansvaret for ett av dem. Etter en ny runde med utlysing og fordeling av penger, som ble gjort av Norges Forskningsråd i forrige uke, har ytterligere ett prosjekt fått støtte.

Pulsen på Polhavet
Svalbardposten har tidligere skrevet om iskantprosjektet til Jørgen Berge og Stig Falk-Petersen som skal ta pulsen på Polhavet. Dette prosjektet har nå fått ti millioner kroner mer fra NORKLIMA, som er et 10-årig program med fokus på å bedre forståelsen av klimaendringer. Pengene betyr at prosjektet nå utvides, ifølge Berge.

Isalger og hoppekrepser
– Det blir en utvidelse av fokus, ved at to forskere skal studere de to laveste nivåene i næringskjeden. Primærprodusentene, som er isalger og planteplankton, og sekundærprodusentene, som hoppekrepsen som beiter på algene, forklarer Berge.
Torsdag starter en konferanse i Lillestrøm der alle IPY-prosjektene skal presenteres.

Les mer på UNIS sine hjemmesider!

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!