Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unis får vokse

Unisdirektør Harald Ellingsen er glad for de positive signalene de har fått til å utvide tilbudet ved Unis. FOTO: Hilde Røsvik

Unis får vokse

Unis må få flere utdanningstilbud og støtte til å utvide forskningsparken.

Tekst:

Publisert:

Utenriks og forsvarskomiteen mener utdanningstilbudet på Svalbard bør videreutvikles og utvides. De erkjenner også at en økt satsing på forskning og utdanning gir bygningsmessige utfordringer for Unis, og at det vil bli nødvendig med en utvidelse av forskningsparken.

– Dette er positivt for Unis, forskning og utdanning på Svalbard og for Svalbardsamfunnet. Vi skal levere det som forventes av oss, og så skal vi jobbe videre med utbygging, sier Ellingsen.

Det er allerede laget en egen delplan for Forskningsparken, der den får lov til å vokse.

– Det vi trenger nå er en utredning på et mer detaljert nivå. Det ba vi om finansiering til i vår kommentar til Svalbardmeldingen. Vi håper dette gir oss grunnlag for slik finansiering neste år, om ikke i revidert budsjett, sier Ellingsen.

Unis er nå i ferd med å utvikle Arktisk sikkerhetssenter, hvor ett av målene er å utvide studietilbudet (se sak side 8).

– Det er mye som stagnerer om vi ikke får utvidet bygningsmassen. Studenthybler vil det også være nødvendig å se på, sier Ellingsen.

Fornøyd lokalstyreleder

Lokalstyreleder Arild Olsen (AP) mener at svalbardmeldingen har forbedret seg i prosessen. Han registrerte i debatten i Stortinget tirsdag at flere tok opp viktigheten av å følge opp den kommende rapporten fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) med midler til trygging av byen.

– Jeg er glad for at flere tok opp den problemstillingen og at det var mange som har skjønt konsekvensen av de utfordringene vi står overfor. Dette arbeidet blir absolutt det viktigste for oss å prioritere framover, sier Olsen.

Han mener også at det er gledelig at mange trekker fram behovet for ny havn og nødvendigheten av å starte prosessen med utredning av en ny energibærer i Longyearbyen.

– Det er viktig for oss at havneutvikling og energi blir prioritert sammen med mindre endringer i regelverk og forskrifter for å få villet næringsutvikling, sier lokalstyrelederen.

– Er du skuffet over at meldingen ikke har en klar retning for framtiden til Store Norske?

– Nei, det hadde jeg heller ikke ventet at den ville ha. Men det har blitt klart at flere mener det er nødvendig. Det får komme i en senere prosess. Nå er det i alle fall satt på dagsorden, sier Olsen.

Satsing på næring
Leder i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik, er i sum fornøyd med Stortingsmeldingen.

– I næringsforeningen hadde vi tre strategipunkt vi ville at stortingsmeldingen om Svalbard skulle si noe om. Marine næringer, energiutredning og en strategi for Store Norske. Alle er nå omtalt, og det er bra, sier han.

Aunevik synes det er interessant at komiteen ønsker at Store Norske skal utvikle nye næringsveier, men uten å gå i konkurranse med eksisterende næringsliv.

Sterkere øl
Robert Johansen, daglig leder i Svalbard Bryggeri er glad for at regelverket som gjelder maksimumgrense på ølprosent nå ser ut til å få en løsning.

– Det var vel jeg som satte i gang prosessen, så det her er jo kjempebra. Jeg må få takke alle som har stått på for dette, sier Robert Johansen.

Utenriks og forsvarskomiteen mener at regelverket for salg av øl bør være det samme på Svalbard som på fastlandet, og ber regjeringen om å gjennomgå regelverket for å sikre slik likebehandling.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!