Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unik bokgave til byen

Longyearbyen folkebibliotek og Elisabeth Bergstrøm er svært takknemlig for den store bokgaven fra familien Aasebøstøl. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Unik bokgave til byen

Familien til avdøde Geir Aasebøstøl har donert hele boksamlingen hans til Longyearbyen folkebibliotek.

Tekst:

Publisert:

– Det er som julaften, sier biblioteksjef Elisabeth Bergstrøm.

I oktober døde Geir Aasebøstøl, men den store boksamlingen hans lever videre. Familien bestemte seg nemlig for å gi bort flere hundre bøker til glede for byens befolkning.

– De mente det var i Geirs ånd å gjøre disse bøkene tilgjengelige for flest mulig, og det skal vi sørge for at de blir, sier Bergstrøm.

Bokskatter

Jevnlig mottar biblioteket bøker fra folk, men en så stor samling bøker har hun ikke opplevd i sin tid som bibliotekar i Longyearbyen. Brorparten av bøkene er polarlitteratur fra 1920-tallet og fram til i dag. Det kommer godt med i bibliotekets polarsamling.

– En del av bøkene har vi fra før, men det er også mye spennende og ukjent for oss. Flere av bøkene er vanskelige å få tak i, sier biblioteksjefen.

Blant Aasebøstøls bøker er klassikere som «Nord for det øde hav» av Liv Balstad og «A Woman In The Polar Night» av Christiane Ritter. Det er også flere bøker om ekspedisjonene til Roald Amundsen og Salomon August Andrée.

– Boka om Andrée-ekspedisjonen er for eksempel utgitt i 1930. Boka er basert på besetningens egne notater funnet på Kvitøya samme år. Flere av bøkene er førsteutgaver, sier hun.

Takknemlig

Bøkene blir tilgjengelige så fort de er sortert og katalogisert. Mye kommer på plass i hyllene før jul, resten på nyåret.

I dag har Longyearbyen folkebibliotek rundt 20.000 bøker i sin samling, polarsamlingen utgjør rundt 2.000 av disse.

– Hva synes du om at familien har donert bøkene til biblioteket?

– Det er utrolig flott. De kunne ha solgt bøkene til et antikvariat og fått penger for dem, men familien ville i stedet at samlingen skulle være til glede for Svalbard, sier Bergstrøm takknemlig.

Geir Aasebøstøl døde 9. oktober, kun 51 år gammel. Han åndet for Svalbard, og tilbrakte store deler av sitt voksne liv på øygruppa.

– Dette er vår måte å gi noe tilbake til Svalbard-samfunnet på. Geir har alltid vært glad i bøker og polarhistorie. Han hadde stor glede av biblioteket og Longyearbyen-samfunnet, sier moren Grete Aasebøstøl.

Familien kommer tilbake i desember for å fortsette å rydde ut av naustet hans i Sjøområdet.

– Vi har enda flere bøker igjen, og vi skal se gjennom disse, sier hun.

Filmet isen

En annen av Geir Aasebøstøls store lidenskaper, var den svenske redningsbåten «Ulla Rinman», som han kjøpte i 2009. Med henne dro han langs vestkysten og registrerte hvordan ismassene minket år for år.

– I hans arkiv er et stort antall filmer, og det er vanskelig å finne ut hva som er relevant ettersom viktig informasjon bare kunne formidles av Geir selv, sier moren og håper noen kan fullføre Aasebøstøls påbegynte arbeid.

– Båten er nå i Alta, og skal selges. Det er veldig vemodig, for vi har hatt stor glede av den, sier hun og retter samtidig en stor takk til Sysselmannen som tok seg av båten.

– Det har vært fint å være i Longyearbyen. Vi har blitt godt mottatt og tatt vare på, og vi har fått etablert nye bekjentskaper, sier Grete Aasebøstøl.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!