Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ungikk ny storbrann på Energiverket

Longyearbyen brannvesen var raskt på plass da det ble meldt om brann i Energiverket lørdag formiddag. FOTO: Christopher Engås

Ungikk ny storbrann på Energiverket

I dag tidlig begynte det å brenne på et kritisk sted i Energiverket. Heldigvis ble brannen oppdaget fort, og slukket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2015 kl 12:29

– Den 7. desember 2012 begynte det å brenne i isolasjonsmateriale bak stålplater, spredningen gikk oppover, og det utviklet seg til en storbrann. Forløpet til den brannen var det samme som det branntilløpet vi har hatt i dag, sier brannmester Geir Hekne.

Lørdag gikk alarmen klokken 09:45. En underleverandør til laboratoriet på Energiverket holdt på med å bygge opp en ny brannvegg i elektrorommet til det nye renseanlegget.

– De skulle kutte ned stålplater på en eksisterende vegg. Dette ble gjort med vinkelsliper, som antagelig førte til at det begynte å brenne i isoiasjonen under, sier energisjef Kim Rune Røkenes.

Arbeidene foregikk på en vegg på bakkenivå, men veggen går helt opp til toppen av Energiverket, som gjør at ei spredning oppover kan være svært farlig.

Da de som utførte jobben oppdaget flammer, tømte de et pulverapparat og fikk slukket branntilløpet. Men brannvesenet er fortsatt ikke helt sikker på at det ikke ulmer noen steder i isolasjonen bak de nevnte stålplatene. Ei brannvakt skal passe på stedet de neste 24 timene.

Renseverket er inntil videre koblet ut.

Politiet har opprettet sak på forholdet.

– Finnes det andre måter å få ned stålplater på enn å bruke vinkelsliper?

– Det finnes mange veier til Rom, og når man skal til Rom bør man velge den sikreste veien, sier Trond Olsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen (t.v.) og brannmester Geir Hekne. Bak dem er veggen det tok til å brenne i lørdag formiddag. Omgivelsene er ellers preget av at det har blitt brukt pulverapparat for å få slukket flammene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Bak bølgeblikket som underleverandøren holdt på å kutte, ligger det isolasjon. Når man bruker vinkelsliper for å kutte, oppstår det gnister som lett kan antenne isoporen bak. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Fra storbrannen i taket på Energiverket i desember 2012. Brannen ble samfunnskritisk, og startet på samme måte som branntilløpet man opplevde lørdag formiddag. Heldigvis fikk man fort kontroll over flammene lørdag. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!