Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ungikk ny storbrann på Energiverket

Longyearbyen brannvesen var raskt på plass da det ble meldt om brann i Energiverket lørdag formiddag. FOTO: Christopher Engås

Ungikk ny storbrann på Energiverket

I dag tidlig begynte det å brenne på et kritisk sted i Energiverket. Heldigvis ble brannen oppdaget fort, og slukket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2015 kl 12:29

– Den 7. desember 2012 begynte det å brenne i isolasjonsmateriale bak stålplater, spredningen gikk oppover, og det utviklet seg til en storbrann. Forløpet til den brannen var det samme som det branntilløpet vi har hatt i dag, sier brannmester Geir Hekne.

Lørdag gikk alarmen klokken 09:45. En underleverandør til laboratoriet på Energiverket holdt på med å bygge opp en ny brannvegg i elektrorommet til det nye renseanlegget.

– De skulle kutte ned stålplater på en eksisterende vegg. Dette ble gjort med vinkelsliper, som antagelig førte til at det begynte å brenne i isoiasjonen under, sier energisjef Kim Rune Røkenes.

Arbeidene foregikk på en vegg på bakkenivå, men veggen går helt opp til toppen av Energiverket, som gjør at ei spredning oppover kan være svært farlig.

Da de som utførte jobben oppdaget flammer, tømte de et pulverapparat og fikk slukket branntilløpet. Men brannvesenet er fortsatt ikke helt sikker på at det ikke ulmer noen steder i isolasjonen bak de nevnte stålplatene. Ei brannvakt skal passe på stedet de neste 24 timene.

Renseverket er inntil videre koblet ut.

Politiet har opprettet sak på forholdet.

– Finnes det andre måter å få ned stålplater på enn å bruke vinkelsliper?

– Det finnes mange veier til Rom, og når man skal til Rom bør man velge den sikreste veien, sier Trond Olsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen (t.v.) og brannmester Geir Hekne. Bak dem er veggen det tok til å brenne i lørdag formiddag. Omgivelsene er ellers preget av at det har blitt brukt pulverapparat for å få slukket flammene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Bak bølgeblikket som underleverandøren holdt på å kutte, ligger det isolasjon. Når man bruker vinkelsliper for å kutte, oppstår det gnister som lett kan antenne isoporen bak. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Fra storbrannen i taket på Energiverket i desember 2012. Brannen ble samfunnskritisk, og startet på samme måte som branntilløpet man opplevde lørdag formiddag. Heldigvis fikk man fort kontroll over flammene lørdag. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!