Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Unge bekymringer for framtiden

Ungdomsrådet i Longyearbyen er engasjert i lokale saker, og håper at gruppen mellom 16 og 18 år stemmer. Fra venstre: Øyvind Fæste, Phonthipha Halsvik, Therese Hanna Bjerkeng, Sivert Svarstad, Ingeborg Jenssen, Peder Ringheim og Malin Nilssen Alexandersen. Ungdomsrådets leder, Sondre Stormoen var ikke ankommet da bildet ble tatt. FOTO: Christopher Engås

Unge bekymringer for framtiden

Flere i ungdomsrådet i Longyearbyen skal stemme for første gang i år. De fleste er bekymret for framtiden.

Tekst:

Publisert:

– Store Norske, kommer det kontant fra flere munner når Svalbardposten spør om hva som er den store lokale saken foran årets lokalvalg.

Åtte av de elleve medlemmene av det nyvalgte ungdomsrådet i byen er samlet på klubben for å snakke politikk, og det mangler ikke på engasjement.

Viktig hjørnestein

Flere av ungdommene har en eller to foreldre som jobber i den skrantende hjørnesteins­bedriften på Svalbard. Når vi spør om de er bekymret, kommer det et ja fra flere steder.

– Vi har alle venner som har foreldre som jobber i Store Norske. Det er veldig kjipt når gode venner blir nødt til å flytte, sier Ingeborg Jenssen til samtykkende nikk fra de andre.

– Hva kan et nytt lokalstyre gjøre for å bøte på situasjonen?

– De må legge til rette for økt satsing på turisme først og fremst, og dernest på forskning, svarer hun.

– Men det blir jo like mye forurensning med turisme som med kull, innvender Therese Hanna Bjerkeng som er blitt medlem av det borgerlige miljøpartiet Venstre.

Ulike meninger

Ungdommene er begynt å plassere seg i forskjellige politiske leire. Selv tror de det faktum at 16-åringer har stemmerett i Longyearbyen har bidratt til det. Mens Bjerkeng er med i Venstre, har leder Sondre Stormoen medlemskap i AUF.

– Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor jeg ble medlem. Jeg har liksom bare glidd inn i det, sier han.

Også Ingeborg Jensen og Malin Nilssen Alexandersen har sine sympatier hos det tradisjonelt største partiet i Norge.

– Mamma og pappa har alltid sympatisert med Arbeiderpartiet, og jeg har dessuten mest til overs for deres syn på kultur og fellesskap, sier Ingeborg.

Malin kom fram til sitt standpunkt gjennom å ta en «valgomat-test», på nettet. Det samme gjorde Sivert Svarstad.

– Jeg ble Høyre, svarer han.

Heftig diskusjon

For Svalbards del, har ulike tema falt inn i debatten i forkant av valget. Næringsutvikling, havneutbyggingn, det grønne skiftet og ikke minst spørsmålet om asylmottak. Ved å nevne et av disse temaområdene, tar ungdommene av i lett uorganisert diskusjon.

– Jeg tror ikke det spiller så stor rolle hvem som blir lokalstyreleder her. Det er så lite et samfunn at vi sikkert ikke får så mye å si over oss selv , sier leder Sondre.

– Ja, vi kommer til å gå konkurs uansett, supplerer Malin med.

– Men hvis Miljøpartiet de Grønne vinner, blir det vindmøller her, og noen må jo bygge dem, legger hun til.

– Det er ikke bare å bygge vindmøller. Slikt må planlegges, og det er ikke sikkert det gis tillatelse, innvender Ingeborg.

Diskusjonen om asylmottak glir fort over i om det i det hele tatt er mulig.

– Da må vi jo endre lovverket, og det er ikke gjort over natten. Slik det er nå kan man jo ikke bo her uten at man er i stand til å forsørge seg selv, sier Therese.

Malin får stå uimotsagt når hun framholder at ny havn er et konkret prosjekt som staten kan ta til med for å holde sysselsettingen oppe.

Tror alle stemmer

På videregående skole i Longyearbyen er det 23 elever. Ungdomsrådet tror og håper at de aller fleste av de som er mellom 16 og 18 år kommer til å benytte seg av stemmeretten.

– Det er viktig å teste ut om 16-åringer er modne nok til å stemme, sier Therese.

– Ja, og risikoen er ikke så stor. En forvirret ungdom er ikke noen større risiko å ha med i demokratiet enn en forvirret eldre person, sier Ingeborg.

– Har dere en oppfordring til denne aldersgruppen?

– Ja, det må være at de bruker stemmeretten, og at de bruker ungdomsrådet. Vi har talerett i alle utvalg, og kan dermed ha innvirkning på mange viktige saker som angår ungdom, sier leder Sondre.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!