Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ungdommer vil vite hvor grensene går

Det gjelder å vite hvor grensene for tull og ting som kan oppfattes som truende eller sjikanerende går, mener jentene. Pauline Skreslett (f.v.), Live Skattum og Frida Krystad fikk, sammen med de andre elevene på Longyearbyen skole, et innblikk i hvor galt det kan gå på nettet. FOTO: Christopher Engås

Ungdommer vil vite hvor grensene går

– Vi har ikke inntrykk av at nettmobbing er et problem blant ungdom i Longyearbyen. Men det er viktig å være oppmerksom på hva det er.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag fikk elever, lærere og foreldre besøk av Norges største antimobbekampanje, kalt «Bruk Hue». Siden høsten 2009 har kampanjen, som er støttet av Telenor, Røde Kors, Medietilsynet og Barnevakten, turnert i landet med mål om å bekjempe digital mobbing.

Over 500 skoler har hatt besøk av »Bruk Hue», og foredraget på skolen i Longyearbyen denne uken var foredrag nummer 1.000.

Tullegrenser

Trettenåringene Pauline Skreslett, Live Skattum og Frida Krystad fulgte med i foredraget som «Bruk Hue» holdt, og syntes det var bra.

– Det var i grunn ikke så mye nytt i det som ble sagt. Men det var fint med eksemplene. Da fikk vi se hvor galt det kan gå når man ikke tenker seg om, sier Krystad.

– Er nettmobbing et problem blant ungdom i Longyearbyen?

– Vi har ikke inntrykk av det. Men det er en del tulling, og da gjelder det å vite hvor grensene går, sier Skreslett.

Med tulling mener jentene leking på sosiale medier som åpenbart er gjort på spøk, og som ikke på noen måte krenker enkeltpersoner.

Passord og tannbørste

I foredraget for elevene, som ble holdt av Ole Vestøyl, ble det vist en kort film om hvor galt det kan gå for de som ikke viser nettvett. Ei jente filmer en gutt som får badeshortsen dratt ned, og legger det ut på Facebook på profilen til kjæresten hans. Dette fører til mildt sagt dårlig stemning, og ender opp med drapstrusler og politiets inngripen. Lærdommene av filmen er mange.

– Å utgi seg som noen andre på nettet, såkalt facerape, er straffbart. Jeg pleier å sammenligne passordene på nettet med en tannbørste. Det er ikke slikt vi deler med andre, sa Vestøyl til forsamlingen.

Mange ulovligheter

Filmen, som ble vist i tre deler, illustrerte for elevene hvorfor det er ulovlig å publisere bilder og videoer av folk på nettet, uten at de selv har gitt samtykke til det.

Vestøyl viste også til konkrete eksempler der unge mennesker har blitt straffet for å ha kommet med krenkende uttalelser om andre, eller trusler, på sosiale medier.

Han advarte også mot «syke mennesker» som bryter loven ved å utgi seg for å være noen andre på nettet. Den kule gutten som kaller seg Pål og som er 17 år, behøver slett ikke være verken Pål eller 17 år i virkeligheten.

Sosialt ansvar

Telenor finansierer foredragene i Longyearbyen.

– Som premissleverandør på nett er dette en del av vårt samfunnsansvar. Dette er andre gangen vi har denne gjengen her for å snakke om nettvett, sier Telenor-sjef på Svalbard, Harald Fagermoen, som var tilstede under foredragene denne uken.

Sysselmannen er glad for initiativet.

– Vi har hatt saker med digital mobbing i Longyearbyen. Sysselmannen er derfor glad for ethvert tiltak som setter fokus på temaet og bevisstgjør både barn og voksne i hvordan vi skal opptre på nettet, slik «Bruk Hue» gjør, sier sysselmannsførste­betjent Trond Olsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Ole Vestøyl og «Bruk hue» holdt sitt foredrag nummer 1.000 om nettmobbing i Longyearbyen denne uken. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

"Bruk hue"-kampanjen holdt to foredrag for elever på skolen, og et møte for foreldrene på kvelden. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!