Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Undervises uten godkjenning

Jonathan Jørgensen og Vilde Øines Nybakken har lærerløse timer hver uke. Jørgensen sitter på denne pulten når han har selvstudium. Øines Nybakken sitter på den andre siden av rommet. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Undervises uten godkjenning

Elevene på videregående får ikke godkjent opplæring. Skolen følger ikke loven og elevene risikerer å ikke få gyldig vitnemål.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.12.2010 kl 14:00

I november i fjor vedtok Longyearbyen lokalstyre (LL) en modell for videregående opplæring der elevene får tre lærerløse timer i uka. Modellen innebærer også at noen fag bare blir tilbudt annet hvert år. Ordningen strider mot opplæringsloven, og LL søkte derfor Kunnskapsdepartementet om dispensasjon fra den. Til tross for at de ikke har fått svar, startet de opp videregående etter den nye modellen i høst.

– Til vi får avslag, forholder vi oss til de økonomiske rammene vi har, sier Anne Ellingsen, som er leder i Oppvekstforetaket for LL.

LL har nå skrevet til departementet og purret på svar.

– Jeg er forundret over at departementet har brukt så lang tid på å svare. Jeg håper vi snart får svar. Det er viktig med tanke på planleggingen av neste skoleår, sier Ellingsen.

Risikerer vitnemål

Kunnskapsdepartementet behandler saken og vil komme med et vedtak i januar, ifølge kommunikasjonsrådgiver Siri Baastad.

I en epost til Svalbardposten skriver hun at årsaken til at behandlingen av søknaden har tatt tid, er stor saksmengde i avdelingen.

Videre skriver hun at departementet ikke er kjent med at LL har startet skolen med en modell som ikke er godkjent.

«Hvis dette skulle være tilfelle, risikerer en at elever går ut av skolen uten gyldig vitnemål.»

Hun avslutter med å skrive at departementet forutsetter at LL ikke starter det videregående programmet før de omsøkte avvikene eventuelt er godkjent.

Tror på godkjenning

Anne Ellingsen avviser at elver i Longyearbyen risikerer ikke å få gyldig vitnemål.

– Forutsetningen har hele tiden vært å ha et tilbud som gir fullverdig vitnemål. Det har vi ivaretatt. Elevene som går tre år hos oss får fullverdig vitnemål, slår hun fast.

Oppvekstsjefen forteller at modellen er nesten lik den skolen har hatt tidligere, da skolen lå under staten. LL tok over ansvaret for skolen i januar 2007.

– Nå har videregående bedre økonomiske vilkår enn den gangen. Men samtidig har opplæringsloven og Kunnskapsløftet ført til at det har blitt mindre slingringsmonn for alternative løsninger, sier Ellingsen.

Ikke enkelt

Oppvekstsjefen forteller at budsjettet for neste år også er basert på at LL får godkjenning.

Dersom LL ikke får dispensasjon, kan den videregående opplæringen komme til å koste 1,2 millioner kroner mer enn i dag.

– Da må lokalstyret ta saken opp til vurdering og finne alternativ finansiering, sier Ellingsen.

Lokalstyreleder Kjell Mork frykter konsekvensene av rigid håndtering av regelverket.

– Dette er et tveegget sverd. Opplæringsloven gir rettigheter til elevene, noe som gjør at det blir dyrere å tilby videregående. Longyearbyen er ikke forpliktet til å tilby videregående opplæring, så å ri prinsipper kan gi et snevrere tilbud enn i dag. Dette er ingen enkel sak, sier Mork.

 

Lærer best

Jonathan Jørgensen går tredje året på videregående og har tre programfag, tidligere valgfag. I hvert av dem har han en lærerløs time i uka.

– Det går greit, men det blir ikke like intensivt arbeid som i de andre timene. På videregående bør man være selvstendig, men jeg mener det beste uansett ville være å ha lærer i alle timene.

Jørgensen tar fagene biologi, matte og fysikk.

– Spesielt i matte kan det være vanskelig å grave seg ut igjen alene, dersom man sitter helt fast på en oppgave, sier han.

Les mer i dagens utgave av Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!