Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Undersøker hytteområder

Områdene som er innfelt i blått på kartet skal kartlegges for skredfare på vegne av Store Norske og Longyearbyen lokalstyre. Arbeidet gjøres slik at man kan tilby flere hyttetomter, som det er stor etterspørsel etter. FOTO: Multiconsult

Undersøker hytteområder

Store Norske opplever stor etterspørsel etter hyttetomter, og har bestilt skredkartlegging av områdene for å få det på plass.

Tekst:

Publisert:

Store Norske har i forbindelse med rullering av delplanen for hytteområdene gjort skredvurdering med tanke på utbygging i hyttefelt.

Men i forbindelse med at selskapet Multiconsult gjør en kartlegging av skredfaren i og rundt Longyearbyen på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), har Store Norske sammen med Longyearbyen lokalstyre bestemt seg for å hive seg på for å få en totalvurdering.

– Det er rasjonelt å gjøre det samtidig som det gjøres en helhetlig og grundig undersøkelse her oppe, og benytte oss av den kompetansen de besitter for å få det gjort på samme nivå, sier eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen hos Store Norske.

Flere hytter

Hytteområdene som skal kartlegges for Store Norske er Vindodden, Todalen, Bolterdalen-Foxdalen og Vestpynten-Bjørndalen.

– Formålet er i utgangspunktet å legge ut flere hyttetomter, hvor hovedvekten vil bli på Vindodden. Det er stor etterspørsel og interesse for nye hyttetomter, så vi ønsker å få det ferdig, sier Lystrup Thesen.

I tillegg skal man kartlegge hytteområdene ved Revneset-Hjorthamn, som eies av Longyerbyen lokalstyre.

Siden det finnes skredutsatte steder som er en del av hytteområdene, mener Lystrup Thesen det er viktig å få på plass en god kartlegging.

Formålet er at nye hyttetomter ikke skal ligge i skredområder, slik dagens lovverk også krever.

– Vi registerer at skred går hyppigere og i andre former enn tidligere, og på nye steder. Det er også viktig med en oppdatering i forhold til klimaendringer og hvordan de spiller inn, sier Lystrup Thesen.

Deler på kostnadene

Arbeidet med kartleggingen skal, som for NVE, gjøres av Multiconsult, og rapporten fra denne kartleggingen skal etter planen være klar i desember.

Store Norske og Longyearbyen lokalstyre skal splitte regninga, hvor Store Norske betaler to tredjedeler av kostnaden.

Teknisk sjef Kjersti Ingerø Olsen i Longyearbyen lokalestyre forteller at den totale kostnaden på hele kartlegginga av hytteområdene vil komme på 370.000 kroner.

Se bildet større

Maria Hannus og Mariia Pihlainen i selskapet Multiconsult skal gjøre skredkartlegging på Svalbard på oppdrag for NVE, Store Norske og Longyearbyen lokalstyre. Her er de to fotografert under en befaring i starten av juli. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!