Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Undersøker hytteområder

Områdene som er innfelt i blått på kartet skal kartlegges for skredfare på vegne av Store Norske og Longyearbyen lokalstyre. Arbeidet gjøres slik at man kan tilby flere hyttetomter, som det er stor etterspørsel etter. FOTO: Multiconsult

Undersøker hytteområder

Store Norske opplever stor etterspørsel etter hyttetomter, og har bestilt skredkartlegging av områdene for å få det på plass.

Tekst:

Publisert:

Store Norske har i forbindelse med rullering av delplanen for hytteområdene gjort skredvurdering med tanke på utbygging i hyttefelt.

Men i forbindelse med at selskapet Multiconsult gjør en kartlegging av skredfaren i og rundt Longyearbyen på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), har Store Norske sammen med Longyearbyen lokalstyre bestemt seg for å hive seg på for å få en totalvurdering.

– Det er rasjonelt å gjøre det samtidig som det gjøres en helhetlig og grundig undersøkelse her oppe, og benytte oss av den kompetansen de besitter for å få det gjort på samme nivå, sier eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen hos Store Norske.

Flere hytter

Hytteområdene som skal kartlegges for Store Norske er Vindodden, Todalen, Bolterdalen-Foxdalen og Vestpynten-Bjørndalen.

– Formålet er i utgangspunktet å legge ut flere hyttetomter, hvor hovedvekten vil bli på Vindodden. Det er stor etterspørsel og interesse for nye hyttetomter, så vi ønsker å få det ferdig, sier Lystrup Thesen.

I tillegg skal man kartlegge hytteområdene ved Revneset-Hjorthamn, som eies av Longyerbyen lokalstyre.

Siden det finnes skredutsatte steder som er en del av hytteområdene, mener Lystrup Thesen det er viktig å få på plass en god kartlegging.

Formålet er at nye hyttetomter ikke skal ligge i skredområder, slik dagens lovverk også krever.

– Vi registerer at skred går hyppigere og i andre former enn tidligere, og på nye steder. Det er også viktig med en oppdatering i forhold til klimaendringer og hvordan de spiller inn, sier Lystrup Thesen.

Deler på kostnadene

Arbeidet med kartleggingen skal, som for NVE, gjøres av Multiconsult, og rapporten fra denne kartleggingen skal etter planen være klar i desember.

Store Norske og Longyearbyen lokalstyre skal splitte regninga, hvor Store Norske betaler to tredjedeler av kostnaden.

Teknisk sjef Kjersti Ingerø Olsen i Longyearbyen lokalestyre forteller at den totale kostnaden på hele kartlegginga av hytteområdene vil komme på 370.000 kroner.

Se bildet større

Maria Hannus og Mariia Pihlainen i selskapet Multiconsult skal gjøre skredkartlegging på Svalbard på oppdrag for NVE, Store Norske og Longyearbyen lokalstyre. Her er de to fotografert under en befaring i starten av juli. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!