Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Undersøker byens forbruk

 

Undersøker byens forbruk

300 husholdninger i Longyearbyen er trukket ut til å svare på hva de bruker penger på. Svarene skal brukes til å kartlegge byens forbruk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I disse dager går det ut et spørreskjema fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) til 300 husholdninger i Longyearbyen. Undersøkelsen skal gi svar på hva folk bruker penger på, hvordan forbruket er sammensatt og legge grunnlaget for å finne ut hvor mye en prisendring på ulike varer og tjenester har å si for innbyggerne. Svarene vil også gjenspeile hvordan forbruket endrer seg etter hvordan samfunnet er i Longyearbyen. Her kan blant annet pendling, yrkesgrupper og nasjonalitet spille en rolle.

Viktig at alle svarer
– Det er viktig at de som er trukket ut til å delta blir med og at de svarer på skjemaet så godt de kan. Vi er opptatt av at alle blir representert, både nordmenn og utlendinger, sier rådgiver i Lokalstyret, Turid Telebond.

På fastlandet gjøres en slik undersøkelse hvert år, mens man på Svalbard har tatt høyde for å gjøre det hvert femte år. Forrige gang en tilsvarende undersøkelse ble gjennomført var i 2000/2001, da det også ble gjort en undersøkelse på pris- og inntektsnivået i Longyearbyen.
– En forbruksundersøkelse er en omfattende og kostbar undersøkelse. Vi bruker samme fremgangsmåte og spørreskjema som forrige gang og bygger på erfaringene fra da, sier seniorrådgiver i SSB, Jan Henrik Wang.

De som blir kontaktet, blir bedt om å føre dagbok over alt de handler i en periode på 14 dager. Dette skal foregå fra midten av februar til begynnelsen av mars, da det i tillegg kommer opp fire personer fra SSB, som skal gjennomføre personlige intervjuer med de utvalgte.
– Det er viktig med en høy svarprosent, men det kan være vanskelig å treffe på alle, på grunn av pendling, språkproblemer og at folk på Svalbard er mye på farten, forklarer Wang.

Kostbare tall
Han mener resultatet kan være et nyttig verktøy blant annet i politiske debatter.
– For eksempel i skattesaken er det viktig å ha tall på bordet, som ikke er for gamle, så man har noe å diskutere ut ifra. Tallene legger også et grunnlag for samfunnsplanlegging, sier han.
– De kan for eksempel si noe om hva vi skal gjøre for å få folk til å bli boende her, supplerer Telebond.

Resultatene ventes å være klare i juni, og deretter skal det gjøres en analyse som publiseres i november. Lokalstyret håper også å kunne gjennomføre en undersøkelse på prisnivå og inntekt i løpet av året.
– Å undersøke prisnivået krever en større detaljeringsgrad enn den årlige konsumprisundersøkelse på Svalbard. Da reiser vi personlig rundt og henter inn priser som vi sammenligner med fastlandet. Vi måler forskjellene på de nøyaktig samme varene, sier Wang.
Denne undersøkelsen koster 250.000 kroner, og her håper Lokalstyret at det lokale næringslivet vil være med og spleise.
– Hvis vi får finansieringen klar, kan vi begynne med denne undersøkelsen allerede i oktober, sier Telebond.
Forbruksundersøkelsen og den årlige samfunns- og næringsanalysen koster Lokalstyret 1,2 millioner kroner.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!