Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Under Polarstjernen

Det er så vidunderlig – så frostklart vakkert. Lukten av is og av snø. Og dette ubestemmelige som holder oss fanget. Denne fjerne eim av eventyr og forgangen tid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Et skimmer av lys over nordhimmelen. Himmelbuens stjernemylder. Og der, rett over hodet vårt, Nordstjernen – Stella Polaris. Vår ledestjerne, den klareste av Lille Bjørns stjerner. Dette evige, altomfattende sug. Ja visst, du kan lukte kulde. Du kan kjenne frostens kvasse bitt. Du kan la deg forføre.

Sommeren kom listende innover Svalbard i juni en gang, og forsvant i et hvitt kast innover Longyeardalen forrige helg. Og med ett var alt så velsignet normalt. Barhodet ungdom, gjerne to på en sykkel, på vei fra skolen. Rødkinnede unger med store skolesekker. Solstreif i fjelltoppene. Den første skuterentusiast susende bortover Museumsveien, over Skjæringa, kjapt forbi Sysselmannen ned på Strandveien og tilbake til Lia, før han legger ut på enda en runde. Brått var skokken av turister forsvunnet. Fuglene likeså. De aller fleste. Vi er for oss selv nå, vi som bor her.

Du blir liten under stjernehimmelen ei frostklar polarnatt. Polarstjernen 430 lysår unna, skinnende som 1600 soler. Og her bor vi, på et fnugg av berg og is. Noe har lokket oss hit – og bare vi vet hva det er. Kazem Ariaiwand fant veien hit fra Iran. Reisen startet en gang for 30 år siden. Nå er han her. Isa Iljasov begynte sin reise for 16 år siden, fra Baku i Aserbadjan. Også han bor her. Sigfred fra Molde. Katrine fra Bindalen. Danuta fra Polen. Jason fra Australia. Sergeij fra Ukraina. Stefano fra Italia. Bulpha fra Thailand. Vi bor her alle sammen. Vi ser opp mot stjernemylderet. Vi går nedover Hilmar Rekstens vei, svinger over Melkeveien, tar til venstre innover dalen. Det biter kvast. Sarkofagens skarpe profil. Snø som hvite riss i fjellsiden.
Noen av oss pakker og drar. En dag er vi alle borte. Det er snart 30 år siden Annbjørg Austbø fant veien hit. Nå drar hun. Annbjørg har satt spor etter seg. Hun er alt del av mytologien. Det fortelles historier om henne. Ellen Lian forlater oss også. Kvinnen med det hjertelige smilet, latteren. Hikstene. Nestlederen av Lokalstyret, leder etter at Bjørn Fjukstad trakk seg. Hun vil bli husket for sin utrettelige kamp mot blårussen i Finansdepartementet. Disse underlige framtoninger som nok aldri har sett Stella Polaris. Vi kommer ikke til å glemme Ellen. Hun kommer nok tilbake – en dag.

Folk byr på seg selv i Longyearbyen. Ikke alle, gudbedre, men mange nok. Derfor går vi også vinteren fortrøstningsfullt i møte. Vi ser opp mot Nordstjernen der den henger i Lille Bjørns halsespiss. Den viser vei for alle – til oss her vi bor.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!