Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Under oppussing

Det koster å vedlikeholde, men det koster enda mer å ikke gjøre det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Manglende vedlikehold fører til forfall og krever ofte ad hoc-løsninger, som på kraftstasjonen i Longyearbyen. 25. august var byen plutselig helt uten strøm fordi en dieselmaskin havarerte. Selve kullkraftverket var allerede stanset, på grunn av vedlikeholdsarbeid - som skulle vært gjort i fjor. I seks uker har strømmen blitt produsert av reservekraftverket som går på diesel, som er mange ganger dyrere i drift enn den kullfyrte kraftstasjonen. Det er bare et spørsmål om tid før motorene og kjelene i det 26 år gamle Energiverket bryter sammen. Om det skyldes mangel på vedlikehold eller bare det faktum at en kraftstasjon har begrenset levetid skal være usagt, men at byen trenger en ny og stabil energikilde er hevet over enhver tvil. Lokalstyret har denne uka endelig klart å vedta et nytt reservekraftverk, nederst i Longyeardalen. Det er trygt å vite at vi om ikke lenge har en ny reserve, når det viser seg at det står så dårlig til med anlegget som skulle vært hovedleverandør av strøm. Bare synd at reserven er så mye dyrere å bruke.

For tida kan det se ut som hele Svalbard er under oppussing. I Ny-Ålesund settes de gamle husene i stand, og ny kraftstasjon er på trappene også der. I Barentsburg brukes gruvearbeiderne til å bygge trapper og restaurere hus, mens de venter på at gruva skal åpne igjen. Det skjer trolig ikke før i november neste år, så det er nok av tid til å gi byen et nødvendig og etterlengtet ansiktsløft. I Longyearbyen er det snart ikke en veistubb som ikke sperres av en jordhaug, når alle byens rør graves opp samtidig. Det blir spennende å se om VVS Spitsbergen rekker å spa igjen de samme rørene før vinteren setter inn, eller om alt arbeidet må gjøres på nytt, fordi rørene sprekker i kulda. Selskapet skylder på for liten kapasitet, og har kanskje tatt seg vann over hodet ved å si ja til alle oppdragene. Det blir også spennende å se om beboerne i Gruvedalen snart får den lekeplassen de har vært lovet i fem år. I dag består uteområdet av et usikret rør og en stor grøft, som takket være regnet har blitt til en liten innsjø. Grøfta ble gravd ut for fem uker siden for å gi plass til en vei, men siden er ingenting gjort. Ungene i nabolaget har ved flere anledninger både kommet seg inn i røret og havnet i vannet, og det er bare flaks og våkne foreldre som har avverget en ulykke.

Også i Store Norske er det en skikkelig oppussing på gang, med ny organisasjonsform og nye regler. Selskapet setter nå en stopper for turisme i Gruve 7 og trapper ned på besøksvirksomheten i Svea. Ledelsen frykter at de mange besøkende tar bort oppmerksomheten fra holdningsskapende HMS-arbeid og dermed skaper en usikker arbeidsplass. Med tanke på de mange ulykkene selskapet har hatt den siste tiden er det forståelig at de helgarderer og gjør det de kan for å unngå flere uønskede hendelser. Litt merkelig er det imidlertid at ingen har sett på denne virksomheten som noe problem tidligere. At de endrer praksisen nå betyr kanskje likevel at Store Norske har sett nødvendigheten i å ta grep før det blir for dyrt.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!