Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Under etterforskning

Bjørnen ble fløyet til Longyearbyen samme dag, og undersøkt i Sysselmannens garasje. Rupert Krapp (t.v.) fra Norsk Polarinstitutt, Anders Lindseth og Per Andreassen fra Sysselmannen. FOTO: Anders Fjellestad

Under etterforskning

Sysselmannen har ingen grunn til å tro at ekteparet Sjöö Frantzen har gjort noe ulovlig da de skjøt en hannbjørn i Hyttevika palmesøndag.

Tekst:

Publisert:

– Vi har hatt samtaler med de to, og skal nå ta stilling til hva vi gjør videre i saken. Vi har fremdeles ingen holdepunkter for at de handlet i noe annet enn nødverge, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim om den rutinemessige etterforskningen.


I godt hold

Tommy og Ulrika Sjöö Frantzen fra Longyearbyen skulle tilbringe påsken på hytta i Hyttevika. Palmesøndag 24. mars forsøkte den 305 kilo tunge hannbjørnen å ta seg inn i hytta, og etter gjentatte forsøk på å skremme den unna så de to til slutt ingen annen utvei enn å skyte den. Revolverskuddet traff bjørnen mellom øynene.

Sysselmannen rykket ut med helikopter og fraktet den døde bjørnen til Longyearbyen samme dag. Der kunne driftsleder hos Sysselmannen, Anders Lindseth, og biolog Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt slå fast at det dreide seg om en seks år gammel hannbjørn i godt hold. Den hadde en lengde på 2,09 meter fra snute til halespiss.


Kjøtt og skinn

Det er foreløpig ikke avgjort hva som skjer med skinnet og kjøttet.

– For å kunne selge skinn og kjøtt, må det søkes og godkjennes av Direktoratet for naturforvaltning, sier Alfheim.

I tidligere tilfeller har skinnet tilfalt Svalbards miljøvernfond, som blant annet har auksjonert bort skinn under den årlige auksjonen til inntekt for tv-aksjonen. Kjøtt har tidligere blitt solgt til byens restauranter eller gitt bort til barnehager dersom det har vært spiselig.

– Kjøttet må uansett testes for trikiner før det eventuelt blir aktuelt å selge det, sier Alfheim.

Trikiner er små rundormer som kan forårsake infeksjonssykdommen trikinose hos mennesker.


Pepperspray

Svalbardposten var først ut med meldingen om den skutte isbjørnen, men den dramatiske historien fra Hyttevika ble raskt plukket opp av landets nettaviser og tv-kanaler.

Debatten har gått høyt i kommentarfeltene både i nasjonale medier, men også på Svalbardposten.no. De fleste synes saken er trist, men forstår ekteparet. Flere lesere mener dessuten at saken aktualiserer pepperspray. Sysselmannen har i høring til ny våpenlov gått mot pepperspray som isbjørnbeskyttelse. Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, sier deres pepperspray-synspunkt står fast.

– Det er ikke det at det ikke kan fungere i enkelte situasjoner, men det er et skremmemiddel med marginalt bruksområde. Vårt utgangspunkt er at pepperspray er noe samfunnet ønsker å unngå omsetning av, sa Alfheim til Svalbardposten i mars.

Sist det ble skutt en isbjørn på Svalbard var i august 2011, etter at en britisk skoleungdom var blitt drept av bjørnen ved Von Postbreen. Sommeren før ble det også skutt en isbjørn i Hyttevika.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!